20.1 C
Athens

Κλάτενμπεργκ στη βιογραφία του: «Το περιστατικό με τον Μίκελ θα μπορούσε να μου καταστρέψει τη ζωή»

Σε 12 μέρες από σήμερα αναμένεται να κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μέρος της οποίας είναι αφιερωμένη στο περιστατικό ρατσισμού με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Όμπι Μίκελ της Τσέλσι, σε ένα ματς και μία αντίδραση που θα μπορούσε να του στοιχίσει τα πάντα.

«Έχω δεχθεί απειλές θανάτου ανά τα χρόνια. Οι κατηγορίες για ρατσισμό θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλάτενμπεργκ, αποκαλύπτοντας και μερικές ενδιαφέρουσες συνομιλίες του με θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πριν και μετά την αθώωση του αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Στάμφορντ Μπριτζ στα μέσα του 2012.

Ο Κλάτενμπεργκ κατηγορήθηκε για ρατσισμό το 2012, σε ένα αγώνα μεταξύ της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος έληξε με ήττα για τους Λονδρέζους με 3-2.

Κατηγορήθηκε από την Τσέλσι για ρατσιστικές προσβολές στον Νιγηριανό Τζον Όμπι Μικέλ και τον Ισπανό Χουάν Μάτα. Είχε αποβάλει δύο παίκτες της Τσέλσι (Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς και Φερνάντο Τόρες).

«Ο Ομπι Μικέλ ξέσπασε. Μπορώ να δω την οργή στα μάτια του. Ο προπονητής της Τσέσλι, Ρομπέρτο Ντι Ματέο, τον κρατάνε. Ο Μικέλ είναι εκτός ελέγχου, προσπαθεί να με πιάσει. Θα σου σπάσω τα πόδια, φωνάζει. Ένας τύπος ασφαλείας ασχολείται με τον Μικέλ, τον απομακρύνει. Αυτό δεν είναι εύκολο, ο Μικέλ είναι δυνατός. Με χτύπησαν προς τα πίσω. Προσπαθώ απλώς να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Επιτέλους φέυγει. Τι στο διάολο μόλις συνέβη;» λέει ο Κλάτενμπεργκ.

«Ο Ντι Ματέο επέστρεψε τελικά στο δωμάτιό μου. Όπως κι εγώ, έτρεμε. Μου έδωσε την εντύπωση ότι η Τσέλσι ανησυχούσε για το τι επρόκειτο να συμπεριλάβω στην έκθεσή μου», συνεχίζει ο διαιτητής.

Ο διαιτητής έφυγε από το «Στάμφορντ Μπριτζ» για το αεροδρόμιο, όπου μαθαίνει ότι η Τσέλσι τον κατηγορούσε για ρατσισμό απέναντι στον Όμπι Μίκελ και τον Χουάν Μάτα. Φοβάται νομίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να μου καταστρέψει τη ζωή».
Οι κατηγορίες «σκάσε, μαϊμού» και «Ισπανός ηλίθιος» ήταν ψευδείς. Ο Οριόλ Ρομέου, παίκτης της Τσέλσι τότε, είπε ότι ο Μάτα δεν άκουσε κάτι τέτοιο. Έτσι, ο σύλλογος απέρριψε την κατηγορία, αλλά έγινε μια καταγγελία στην ομοσπονδία (FA).
Τότε εμφανίζεται ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Μαρκ, μίλησα με τους παίκτες μου και δεν σε άκουσαν να λες αυτό που ισχυρίζεται η Τσέλσι. Δεν νομίζουμε ότι το είπες. Πιστεύω στη δικαιοσύνη».

Η FA, 25 ημέρες μετά το παιχνίδι, απέρριψε την υπόθεση. Επιπλέον, ο Όμπι Μικέλ είχε αποκλειστεί με τρία παιχνίδια για τα επεισόδια. Ο σύλλογος και ο παίκτης δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη.

«Το να κατηγορηθείς για κάτι που δεν έχεις κάνει είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσεις. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθείς ένοχος για κάτι πριν καν είχες την ευκαιρία να μιλήσεις, γιατί πάντα πίστευα ότι πρέπει να είσαι αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Δεν ήθελα να επιστρέψω και να διαιτητεύσω. Αλλά είχα μια υποθήκη για να πληρώσω, μια οικογένεια για να φροντίσω, και ως εκ τούτου έπρεπε να επιστρέψω στη διαιτησία. Ήμουν τυχερός που με τα χρόνια ερωτεύτηκα ξανά το ποδόσφαιρο και με έκανε να πετύχω αυτό που πραγματικά έκανα», τόνισε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς