14.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Τα σοβαρά ερωτηματικά που προκαλεί το σκεπτικό του ΑΣΕΑΔ για την υπόθεση Χατζηνικολάου

Το ΑΣΕΑΔ έδωσε - με καθυστέρηση δυο μηνών - στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης για την υπόθεση Χατζηνικολάου και κάποια σημεία παίζουν... μπουνιές με τους κανονισμούς και την προκήρυξη του πρωταθλήματος

Το ημερολόγιο δείχνει 7 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, δυο μήνες μετά από μια έτσι κι αλλιώς καθυστερημένη απόφαση, το ΑΣΕΑΔ έδωσε στη δημοσιότητα το σκεπτικό βάσει του οποίου απέρριψε την προσφυγή του Ολυμπιακού για αντικανονική συμμετοχή της Όλγας Χατζηνικολάου στους τελικούς της Α1 Γυναικών.

Όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος που έχει μια στοιχειώδη γνώση της υπόθεσης, αλλά και των κανονισμών που παρατίθενται, το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού εστίασαν σε δυο βασικά σκέλη του σκεπτικού, τα οποία φαίνεται να παίζουν… μπουνιές με τους ισχύοντες κανονισμούς, αλλά και την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Διαβάστε αναλυτικά τα δυο σημεία του σκεπτικού της απόφασης του ΑΣΕΑΔ που δημιουργούν ερωτηματικά αλλά και εύλογες απορίες σχετικά με την εγκυρότητά τους:

1. Αντικανονική συμμετοχή λόγω κατάθεσης ένστασης σε προηγούμενο αγώνα και μη παρακράτησης του αθλητικού δελτίου

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΚ (άρθρου Αρ 41.παρ. 5 περ α΄ και την περ. 9) προβλέπεται ρητά ότι:

«5. Τα δελτία επιστρέφονται στις ομάδες, μετά τη λήξη του αγώνα, εκτός των περιπτώσεων: α. υποβολής ένστασης για την ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή αθλητή.»

«9. Ένσταση κακής συμμετοχής: Στην περίπτωση που αθλητής, αν και δεν δικαιούται συμμετοχής για οποιαδήποτε αιτία κατέχει το δελτίο της Ε.Ο.Κ., η συμμετοχή του σε αγώνα είναι αντικανονική, το δε αντίπαλο σωματείο δικαιούται να υποβάλει ένσταση κακής συμμετοχής του αθλητή.»

Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ:

«… στην περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής αθλητή, ήτοι στην περίπτωση που αθλητής, αν και δεν δικαιούται συμμετοχής, για οποιαδήποτε αιτία κατέχει το δελτίο της Ε.Ο.Κ., και επομένως η συμμετοχή του σε αγώνα είναι αντικανονική (άρθρο 41 παρ. 9 του Κανονισμού της Ε.Ο.Κ.), όπως εν προκειμένω διατείνεται το προσφεύγον σωματείο, δεν προβλέπεται από τον εν λόγω κανονισμό η παρακράτηση του δελτίου του.”

2. Αντικανονική συμμετοχή λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης δελτίου

Το νέο αθλητικό δελτίο της αθλήτριας εκδόθηκε την 12.5.2021.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών της «Ε.Ο.Κ.» (άρθρο 4 παρ. Β, περ. 7):

«Επίσης αθλητής ερασιτέχνης η επαγγελματίας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των εν ενεργεία αθλητών των σωματείων και κατά την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο δεν είχε καμία συμμετοχή σε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου θεωρείται σαν νέος αθλητής και κατά συνέπεια δικαιούται να εγγραφεί σε σωματείο έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που η εγγραφή του συντελεσθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία ο αθλητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.» (σ.σ. η προθεσμία παρατάθηκε λόγω covid-19 μέχρι 5.3.2021).

Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ:

«…προκύπτει ότι για μεν τις μη Ελληνίδες αθλήτριες υπήρχε χρονικό όριο αντικατάστασής τους από το ενδιαφερόμενο σωματείο έως 05-03-2021, ενώ για τη μεταγραφή μίας Ελληνίδας αθλήτριας δεν προβλέπεται αντίστοιχα κάποιο χρονικό όριο για την ένταξή της στην ενδιαφερόμενη ομάδα, όπως εν προκειμένω είναι το προσθέτως παρεμβαίνον σωματείο».

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς