18.8 C
Athens

Πραξικόπημα στη Γουινέα: Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Η κατάσταση στη χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι δραματική, με την ποδοσφαιρική αποστολή του Μαρόκου να φυγαδεύεται από το Κονακρί και τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της Γουινέας να παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα διαδραματίζονται στη Γουινέα των 13.000.000 κατοίκων από την Κυριακή (5/9) στη χώρα, όταν οι ειδικές δυνάμεις του στρατού προχώρησαν σε πραξικόπημα και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του επί σειρά 11 ετών προέδρου της χώρας Άλφα Κοντέ.

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος είναι ο συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, ο στρατός κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια και πλέον κρατάει στα χέρια του τις τύχες της Γουινέας. Στις πρώτες του δηλώσεις – όπου εμφανίστηκε με σημαία της πατρίδας του – υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Με τον Κοντέ στην εξουσία υπήρξε ασέβεια στις δημοκρατικές αρχές, οικονομική κακοδιαχείριση, φτώχεια και διαφθορά».

 

Όποιος δεν βοηθήσει στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα θα θεωρείται αντάρτης, ενώ μέχρι στιγμής από τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν έχουν καταγραφεί – επισήμως – τραυματισμοί ή νεκροί.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Αγωνία επικρατεί στους συλλόγους για τους ποδοσφαιριστές καθώς μπορεί η αναμέτρηση της Γουινέας με το Μαρόκο να αναβλήθηκε, ωστόσο μόνο η αποστολή του Μαρόκου κατάφερε να ξεφύγει από τη χώρα.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γουινέας να επισκέπτεται τους παίκτες στο ξενοδοχείο όπου έμειναν και να τους διαβεβαιώνει πως γίνονται κινήσεις προκειμένου να γυρίσουν στις ομάδες τους με ασφάλεια. Το αεροδρόμιο βρίσκεται μόλις 10 λεπτά μακριά από το ξενοδοχείο, αλλά όπως αναφέρει στην Equipe ο αμυντικός της Τουλουζ Ισιαγά Σιλά, κανείς δεν μπορεί να φύγει.

«Καταλάβαμε πως κάτι συνέβη το πρωί της Κυριακής όταν πήγαμε για πρωινό. Ο προπονητής ήρθε και μας είπε πως έγινε πραξικόπημα και τότε στρατιώτες ήρθαν να ασφαλίσουν το ξενοδοχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως εγκλωβισμένοι παραμένουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά, ο Μαμαντού Κανέ που αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού στη Νέφτσι, αλλά και ο Μορέιρα που ανήκει στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το αυτό ισχύει και για τον ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Ναμπί Κεϊτά, με τους Κόκκινους να προσπαθούν όπως και οι υπόλοιπες ομάδες να τον «απεγκλωβίσουν».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς