23.3 C
Athens

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ

Tον θάνατο του τέως προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ θρηνεί ο παγκόσμιος αθλητισμός. Ο Βέλγος παράγοντας, ορθοπεδικός στο επάγγελμα με ειδικότητα στην αθλητιατρική, άφησε την τελευταία πνοή του σήμερα (29/8), σε ηλικία 79 ετών.

Στις 16 Ιουλίου 2001, ο Ζακ Ρογκ, είχε εκλεγεί ως ο 8ος πρόεδρος της ΔΟΕ και παρέμεινε στον προεδρικό θώκο έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2013, όταν τον διαδέχθηκε ο νυν πρόεδρος, ο Γερμανός Τόμας Μπαχ. Από το 2013 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Από το 1989 έως το 1992, ο Ζακ Ρογκ διετέλεσε πρόεδρος της Βελγικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Ζακ Ρογκ είναι γνωστός στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, καθώς επί της προεδρίας του στη ΔΟΕ διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004.

«Με απέραντη θλίψη η ΔΟΕ ανακοινώνει τον θάνατο του τέως προέδρου Ζακ Ρογκ,» αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ως ένδειξη σεβασμού, η Ολυμπιακή σημαία θα κυματίζει μεσίστια για πέντε ημέρες στον Ολυμπιακό Οίκο (Olympic House), στο Ολυμπιακό Μουσείο και σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΟΕ, και η ΔΟΕ καλεί όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες να συμμετάσχουν στην ένδειξη μνήμης και τιμής.

Ο Ζακ Ρογκ υπήρξε λάτρης του αθλητισμού από νεαρή ηλικία, καθώς ήταν αθλητής του ράγκμπι κατακτώντας το πρωτάθλημα Βελγίου δεκαέξι φορές, αλλά και διεθνής με την εθνική ράγκμπι της πατρίδας του.

Η μεγάλη αγάπη του ήταν η ιστιοπλοΐα κατακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ενώ συμμετείχε τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία των σκαφών FINN (1968, 1972 και 1976).

Μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας του, ο Ρογκ εξελέγη πρόεδρος τόσο της Βελγικής όσο και της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ από το 2013 διετέλεσε ειδικός εντεταλμένος για τη νεολαία, τους πρόσφυγες και τον αθλητισμό στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Ο νυν πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τόνισε μετά την είδηση για τον θάνατο του επίτιμου προέδρου της ΔΟΕ: «Πρώτον και κύριον, ο Ζακ λάτρευε τον αθλητισμό και να βρίσκεται ανάμεσα σε αθλητές – και μετέδιδε αυτό το πάθος του σε όποιον τον γνώριζε. Η χαρά του στον αθλητισμό ήταν… μεταδοτική.

Ήταν ένας επιτυχημένος Πρόεδρος, ο οποίος βοήθησε στον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό της ΔΟΕ. Θα τον θυμόμαστε ιδιαίτερα για την αφοσίωσή του στον αθλητισμό νέων ηλικιών και για την εγκαθίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Επιπρόσθετα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του “καθαρού” αθλητισμού και πάλευε ακούραστα ενάντια στα κακά του ντόπινγκ.

«Από την εκλογή μας ως μέλη της ΔΟΕ μαζί μοιραστήκαμε μία υπέροχη φιλία και αυτή συνεχίστηκε μέχρι τις τελευταίες ημέρες του. Ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα κι εγώ προσωπικά μπορούμε ακόμη να επωφεληθούμε από τη συμβολή του, ιδιαίτερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Ιδρύματος Πολιτισμού και Κληρονομιάς.

Ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα θα θρηνήσει βαθιά την απώλεια ενός μεγάλου φίλου και ενός παθιασμένου φιλάθλου».

Ο Ζακ Ρογκ αφήνει πίσω τη σύζυγό του Άννε, έναν γιο, μία κόρη και δύο εγγόνια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς