19.3 C
Athens

Από την Ιθάκη το διάγγελμα Τσίπρα – Με Καβάφη απαντά η ΝΔ

Το νησί του Οδυσσέα πιθανότερος προορισμός για το διάγγελμα εξόδου από τα μνημόνια • Πανηγύρια από κυβέρνηση, σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Με σαφή συμβολισμό για την επιστροφή από την περιπέτεια, η κυβέρνηση επιλέγει όπως όλα δείχνουν την Ιθάκη, για να γίνει αύριο, 21 Αυγούστου, ημερομηνία-ορόσημο για την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης το διάγγελμα Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενώ αρχικά είχε καταστρώσει σχέδια για μεγαλεπήβολες φιέστες ενόψει της εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο, αναγκάζεται τελικά να περιοριστεί σε ένα διάγγελμα από το νησί της Ιθάκης, προκειμένου να συγκινήσει με τον συμβολισμό του Οδυσσέα και της επιστροφής στο σπίτι του μετά την πολύχρονη περιπέτεια.

Στην κυβέρνηση καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να πείσουν ότι το τέλος του 3ου Μνημονίου σημαίνει και «το πέρασμα σε νέα φάση για την οικονομία και την κοινωνία», όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν την διαφορά.

«Περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», δήλωσε. Αφησε να εννοηθεί ότι όχι μόνο τελειώνει η λιτότητα, αλλά αντίθετα δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως μόνο πανηγυρισμοί δεν πρέπει να γίνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ενώ η αλήθεια είναι ότι θα έχει σκληρή επιτροπεία και νέο μνημόνιο, αλλά χωρίς λεφτά.

ΝΔ: Καταστροφική διακυβέρνηση

Καταπέλτης ήταν η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο:

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”.

Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.

Υ.Γ.  Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

Βενιζέλος: Tα περί εξόδου από τα μνημόνια προσβάλλουν την κοινή λογική

Προσβλητικό για την κοινή λογική χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζει την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, «στο οποίο οδηγηθήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους το 2015» ως επιτυχία, καθώς όπως λέει η χώρα μπαίνει «στη γκρίζα περιοχή του τέταρτου μνημονίου που έχει τα μειονεκτήματα αλλά όχι τις εγγυήσεις των προηγούμενων».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το επικίνδυνο είναι ότι «επιχειρείται, για πολλοστή φορά τα τελευταία εννιά χρόνια, να ακυρωθεί η κοινή λογική. Να επικρατήσουν νέες, πιο επικίνδυνες τη φορά αυτή “ψευδαισθήσεις”».

«Η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει πράγματι μόνο όταν διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις σεβασμού της αλήθειας και της κοινής λογικής», επισημαίνει.

Ποτάμι: Η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη

«Η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία στην πλάτη της για τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σημειώνοντας ότι χρειάζεται « περισυλλογή, σχέδιο και γενναίες αποφάσεις και όχι πανηγυρισμούς».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, τη διαφυγή 450.000 νέων στο εξωτερικό, τους φόρους που κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη και τα κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ποτάμι καταγγέλλει τις πολιτικές ηγεσίες και τους εταίρους, αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στους πολίτες « που δελεάστηκαν και τελικά εμπιστεύθηκαν δημαγωγούς και ανίκανους πολιτικάντηδες».

Μάλιστα, το Ποτάμι εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα το 2015, στοίχισε στη χώρα, σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους παρατηρητές, από 86 έως 200 δισεκατομμύρια και φόρτωσε στους Έλληνες άλλα τρία μνημονιακά χρόνια και πολλές δεκαετίες ταπεινωτικής επιτήρησης», επισημαίνει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς