19.7 C
Athens

Ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας

Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο που είναι εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη

Σκεφτείτε για μια στιγμή τα συναισθήματα που βιώνετε μόλις τρέξετε, τελειώσετε μια μεγάλη προπόνηση, γελάσετε υπερβολικά ή κάνετε σπουδαίο σεξ. Θυμάστε πώς αισθανθήκατε; Μήπως νοιώσατε αναζωογόνηση;

Αν βιώσατε μια τέτοια αίσθηση πρέπει να γνωρίζετε πως αυτή προκλήθηκε από τις ενδορφίνες. Το ακόμα πιο σπουδαίο είναι πως τα συναισθήματα που προκαλούν οι ενδορφίνες μπορούν να διαρκέσουν για δώδεκα ώρες.

Τι είναι οι ενδορφίνες; Είναι μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που παράγονται από το σώμα και χρησιμοποιούνται εσωτερικά ως παυσίπονο. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι εκατό φορές πιο ισχυρό παυσίπονο απ’ ό,τι η μορφίνη. Οι ενδορφίνες έχουν έναυσμα τον πόνο και την προσπάθεια. Το ανθρώπινο σώμα παράγει τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη ενδορφινών.

Οι ενδορφίνες έχουν πολλές θετικές συνέπειες για το σώμα και το μυαλό. Οταν οι ενδορφίνες απελευθερώνονται, μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός δείκτης για καρδιακές παθήσεις. Οι ενδορφίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, μειώνουν τον πόνο και το άγχος.

Οι ενδορφίνες έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι μειώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές. Ακόμα, ρυθμίζουν την παραγωγή των ορμονών του φύλου.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι βήτα-ενδορφίνες μπορούν να διεγείρουν τα ανθρώπινα φυσικά κύτταρα-φονείς (Natural Killer Cells), μια κατηγορία λεμφοκυττάρων που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις, καθώς καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς. Με τον ίδιο τρόπο υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη κατά των ασθενειών και την εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων.

Οι ενδορφίνες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την άσκηση, καθώς η έρευνα έχει δείξει πως η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τους. Αυτή η αίσθηση ευφορίας έχει παρουσιαστεί στους δρομείς σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οταν η ένταση της προπόνησης είναι από μέτρια έως υψηλή και υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή θα απελευθερωθούν ενδορφίνες. Οι προπονήσεις που είναι πιο πιθανό να απελευθερώσουν ενδορφίνες είναι η άρση βαρών, η ποδηλασία, το τρέξιμο, η αεροβική γυμναστική και το ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα πάλι με την έρευνα η καψαϊκίνη (δραστική χημική ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι) διεγείρει επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών. Κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει επίσης ότι η εισαγωγή βελόνας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μπορεί επίσης να απελευθερώσει ενδορφίνες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς