21.7 C
Athens

Ρόνι Λόπες: «Υδραυλικός» από την εποχή του Ποντένσε, αλλά με πολύ καλύτερους αριθμούς!

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον χαρισματικό winger Ρόνι Λόπες, ο οποίος ετοιμάζεται να «λύσει» μία σειρά από αγωνιστικά προβλήματα στον Ολυμπιακό!

Από εκεί που αναζητούσε περίπου για ενάμισι χρόνο έναν winger να «μπει στα παπούτσια» του Ντανιέλ Ποντένσε, ο Ολυμπιακός ενέταξε στο έμψυχο δυναμικό του δύο αξιόλογους ακραίους μεσοεπιθετικούς μέσα στον Αύγουστο. Δεν είναι ωραίο να γίνεται σύγκριση με το παρελθόν και μεταξύ ποδοσφαιριστών, αλλά θα κάνω μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, έχοντας και ποδοσφαιρική αδυναμία στον Ποντένσε, ο οποίος ομόρφυνε το ποδόσφαιρο των Ερυθρόλευκων, στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα.

Ο Ολυμπιακός αναζητούσε (γιατί, πλέον, τον βρήκε!) έναν παίκτη με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Ποντένσε από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και ο Πορτογάλος εξτρέμ πήρε μεταγραφή στη Γουλβς έναντι 19.600.000 ευρώ. Και ο Ρόνι Λόπες είναι ό,τι ταιριαστό έχει αποκτηθεί από πλευράς τεχνικής κατάρτισης και ικανότητας στην ντρίμπλα (και το ένας εναντίον ενός), με μία ακόμα σημαντική διαφορά (η πρώτη είναι ότι ο Ποντένσε είναι κατά βάση δεξιοπόδαρος και ο Λόπες αριστεροπόδαρος, αν και αμφότεροι χρησιμοποιούν με την ίδια ευκολία και τα δύο πόδια): οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί και έρχεται με πολύ καλύτερες περγαμηνές στον τομέα της δημιουργίας και του σκοραρίσματος!

Υπενθυμίζεται ότι ο χαρισματικός με την μπάλα στα πόδια, Ποντένσε, δεν είχε γκολ στο ενεργητικό του με την πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας (12 ασίστ σε 40 συμμετοχές), ενώ στον Ολυμπιακό βελτίωσε αισθητά το εκτελεστικό κομμάτι στο παιχνίδι του (13 γκολ και 14 ασίστ σε 68 αγώνες). Ο Ρόνι Λόπες (με ύψος 1,74μ.) βρίσκεται στην ίδια ηλικία (στην ίδια γενιά ανήκουν!) με τον βραχύσωμο (1,65μ.) Ποντένσε (21/10/1995) και στα 26 του (28/12/1995) έχει απίστευτους αριθμούς στο ενεργητικό του: 54 γκολ και 45 ασίστ σε 252 αγώνες στην επαγγελματική του καριέρα! Για παράδειγμα, ο Ποντένσε έχει 30 γκολ και 43 ασίστ σε 244 αγώνες.

Ο Λόπες δεν είναι μόνο ένας εξτρέμ που κάνει τη διαφορά, αλλά με την έλευσή του στον Ολυμπιακό «λύνει» αγωνιστικά προβλήματα, που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά! Μπορεί να μην «έπιασε» στη Σεβίλλη, που τον Αύγουστο του 2019 δαπάνησε 25.000.000 ευρώ στη Μονακό για την απόκτησή του (πραγματοποιώντας την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της), αλλά δεν γίνεται να αμφισβητηθεί η ποιότητά του. Άλλωστε, δεν ταιριάζουν όλοι οι ποδοσφαιριστές σε όλες τις ομάδες. Ο Λόπες είναι ό,τι πιο κοντινό στον Ποντένσε, καθώς με την μπάλα στα πόδια μπορεί να κάνει… όργια και να εκθέσει κάθε αντίπαλο με το χειρισμό μπάλας που διαθέτει και την έφεσή του στην ντρίμπλα. Ο Βραζιλιάνος, με την πορτογαλική υπηκοότητα, winger είναι κλασικός αριστεροπόδαρος, αλλά δεν έχει το δεξί του πόδι μόνο για να πατάει το γκάζι στο αυτοκίνητο! Μπορεί να δημιουργήσει και να εκτελέσει, και με τα δύο πόδια! Παράλληλα, έχει οργανωτικές δεξιότητες και μπορεί να παίξει και πιο μέσα. Πιο κεντρικά στον αγωνιστικό χώρο. Όχι μόνο στα άκρα δηλαδή, αλλά και πίσω από τον επιθετικό (ή τους επιθετικούς) σε ρόλο επιτελικού μέσου, καθώς είναι οργανωτικός και τού αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια.

Επίσης, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από αριστεροπόδαρους ποδοσφαιριστές. Μόνο τον Ρέαμπτσιουκ και τον Μπουχαλάκη έχει στο ρόστερ του! Ο Λόπες είναι ο μοναδικός αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός στο έμψυχο δυναμικό των Ερυθρόλευκων και ετοιμάζεται να βοηθήσει και σε έναν ακόμα καθοριστικό τομέα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο: τις στατικές φάσεις! Με την απουσία του Φορτούνη λόγω τραυματισμού, ο Ολυμπιακός έχει μόνο τον Βαλμπουενά για τις εκτελέσεις των φάουλ και των κόρνερ. Ωστόσο, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός βρίσκεται, πλέον, στο 37ο έτος της ηλικίας του. Ούτε μπορεί να παίζει συνέχεια σε αυτήν την ηλικία και για μεγάλο διάστημα μέσα στους αγώνες ούτε από την περασμένη σεζόν έχει σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα. Την πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι (2019/20) ήταν εκπληκτικός (23 ασίστ και 9 γκολ σε 42 συμμετοχές), αλλά από εκεί και πέρα η απόδοσή του είναι πτωτική (2 γκολ και 8 ασίστ σε 37 συμμετοχές για τη σεζόν 2020/21). Φέτος (σεζόν 2021/22), έχει 2 ασίστ σε 4 συμμετοχές, αλλά κόντρα στη Λουντογκόρετς δεν βοήθησε.

Όσο για τον Ονιεκουρού; Αγωνιστικά, δεν έχει καμία σχέση με τον Ποντένσε, τον τελευταίο winger που έκανε τη διαφορά στην ομάδα. Ο Νιγηριανός έχει πολύ καλύτερη αίσθηση του γκολ και είναι ακραίος επιθετικός που κατά βάση σκοράρει και η δημιουργία έρχεται δεύτερη στο ρεπερτόριό του. Ο Ποντένσε είχε και έχει πρώτα την ντρίμπλα στο μυαλό του και στους Ερυθρόλευκους βελτίωσε κατά πολύ τη σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα. Οπότε, ο Ολυμπιακός ενέταξε στο έμψυχο δυναμικό του δύο εξτρέμ, που και οι δύο έχουν το γκολ στο παιχνίδι τους, ενώ ο Λόπες διαθέτει σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Νιγηριανό το πλεονέκτημα της δημιουργίας και της σπουδαίας τεχνικής κατάρτισης, που μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στις αντίπαλες άμυνες με την ικανότητά του στην ντρίμπλα. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας αποκτούν, πλέον, παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός και επιθετική απειλή κατά μέτωπο.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμα έναν δεξιό και έναν αριστερό μπακ. Έναν στόπερ από τη στιγμή που βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου ο Σεμέδο. Ένα «εξάρι» για «ρεζέρβα» του Εμβιλά (εκτός και αν ο Σουρλής, που «εξαφανίστηκε» στα δύο ματς με τη Λουντογκόρετς, πάρει πραγματικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της σεζόν) και έναν επιθετικό (από τη στιγμή που αναμένεται να αποχωρήσει ο Χασάν). Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στο ρόστερ και όποιος αποχωρεί, θα πρέπει το κενό του στην ομάδα να αναπληρώνεται.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς