32.6 C
Athens

Super League: Το καθεστώς των 12 αλλοδαπών που δημιουργεί νέα δεδομένα

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ προχώρησε σε μια θεαματική αλλαγή του κανονισμού που αφορά τους ξένους παίκτες, αποκλειστικά για τις ΠΑΕ που θα διαθέτουν Β' ομάδες στη Super League 2

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Τεράστια, δομική αλλαγή προέκυψε στο καθεστώς των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δικαιούνται να διατηρούν στη δύναμη τους οι ομάδες της Super League 1 που έχουν συγκροτήσει Β΄ Ομάδα με την οποία θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της Super League 2!

Πρόκειται για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που από σήμερα δικαιούνται, μετά από απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ η οποία διατύπωσε ως «ορθή επανάληψη» και διευκρίνισε τις παραγράφους του άρθρου 4 του Κανονισμού των Β΄ Ομάδων, να διατηρούν στη δύναμη τους δώδεκα (12) αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, από τους οποίους οι οχτώ (8) μπορούν να είναι άνω των 23 ετών.

Συνεπώς μπορούν είτε να κινηθούν στην αγορά και αν αποκτήσουν επιπλέον τέσσερις αλλοδαπούς ή να εγγράψουν κανονικά στην ομάδα ποδοσφαιριστές αυτής της κατηγορίας που διατηρούσαν μέχρι σήμερα «στο ψυγείο»

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή οι ομάδες αυτές έχουν, αντικειμενικά, περισσότερες υποχρεώσεις συντηρώντας δύο ομάδες σε δύο επαγγελματικές Λίγκες, άρα θα έπρεπε να μπορούν να διατηρούν αυξημένο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και στα δύο πρωταθλήματα.

Η δυνατότητα αυτή τους παρέχεται κατ΄ εξαίρεση της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών (Παράρτημα Α Διατάξεις για Επαγγελματίες Ποδοσφαιριστές) που ορίζει ως ανώτατο αριθμό αλλοδαπών που μια επαγγελματική ομάδα δικαιούται να διατηρεί τους οχτώ (8) με τους πέντε (5 από αυτούς να είναι άνω των 23 ετών.

Βεβαίως δεν διαφοροποιείται στο παραμικρό η υποχρέωση της ομάδας από τις τέσσερις του Big 4 να δηλώνει στο Φύλλο Αγώνα στο πρωτάθλημα της Super League 1 έως πέντε (5) αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως ηλικίας και στο πρωτάθλημα της Super League 2 όσους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές θα προβλέπει η προκήρυξη.

Με την διευκρίνιση του άρθρου 4 του Κανονισμού Β΄ Ομάδων δίνεται, επιπλέον, η ευχέρεια στις τέσσερις ομάδες να «ανεβοκατεβάζουν» τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές τους από τη μια ομάδα στην άλλη, κάθε αγωνιστική ημέρα, χωρίς κανένα περιορισμό, με μια απλή δήλωση στο Φύλλο Αγώνα, υπό τους περιορισμούς βεβαίως του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού αλλοδαπών σε κάθε ένα από τα δύο πρωταθλήματα.

Καταργήθηκε, δηλαδή, η αρχική πρόβλεψη ότι θα έπρεπε κάθε μια από τις «μεγάλες τέσσερις» να καταθέσει πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων κανονικό επίσημο ρόστερ σε κάθε διοργάνωση στο οποίο ρητώς θα περιλαμβάνονται και οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές της, οι οποίοι, μάλιστα, απαγορεύονταν να μετακινούνται από τη μια ομάδα στην άλλη, καθώς θα έπρεπε αυτό να συμβεί στην μετεγγραφική περίοδο, να «μετεγγραφούν» ,δηλαδή, αλλοδαποί ποδοσφαιριστές από την Κύρια Ομάδα στη Β΄ Ομάδα και το αντίθετο.

Η αλλαγή είναι θεαματική. Υπερβαίνει τους υπάρχοντες αλλοδαπούς στο ρόστερ κάθε μιας από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες και ανοίγει το δρόμο να αποκτηθούν επιπλέον αλλοδαποί ποδοσφαιριστές (με δεδομένη την ηλικιακή αναλογία) καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος μέχρι σήμερα γενικού κανόνα.

Η διευκρίνιση του σχετικού άρθρου του Κανονισμού Β΄ Ομάδων δημιουργεί νέα δεδομένα και είναι βέβαιο πως θα ωθήσει τις ομάδες αυτές στην περαιτέρω ενίσχυση τους με αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, η οποία μέχρι σήμερα φάνταζε από δύσκολη έως αδύνατη λόγω των υφιστάμενων περιορισμών του Κανονισμού Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο ποιες από τις ομάδες θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την αλλαγή αυτή, αλλά η ευκαιρία και η δυνατότητα πλέον υπάρχουν «και με τον νόμο».

Ασύλληπτο: Ο Νέντοβιτς σκόραρε με απίστευτο βολέ από τη μία μπασκέτα στην άλλη! (vid)

Ένα ασύλληπτο σουτ, όχι με τα χέρια, αλλά με το πόδι (!) πέτυχε στην προπόνηση του Παναθηναϊκού στο κλειστό του ΟΑΚΑ την Παρασκευή (27/5)...

Τέλος ο Γιάννης Παπαδημητρίου από την ΑΕΚ

Το «ξήλωμα» στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ μετά την παταγώδη αποτυχία της φετινής σεζόν συνεχίζεται, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του Γιάννη Παπαδημητρίου από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή

ΚΑΕ ΑΕΚ: «Οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης, δεχόμαστε ανελέητο πόλεμο»

Ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες εξέδωσε η ΚΑΕ ΑΕΚ με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν της που ήταν μια από τις χειρότερες σε κάθε...

Ο Special… Five Μουρίνιο κατάφερε να χτίσει τη Ρώμη σε μία μέρα!

Τελικά, ο Μουρίνιο μάς απέδειξε ότι η Ρώμη μπορεί να χτιστεί ξανά σε μία μέρα. Για την ακρίβεια σε μία βραδιά, χάρη στο αξεπέραστο προπονητικό του άστρο και την ικανότητα να σηκώνει τα ευρωπαϊκά τρόπαια λες και είναι... σφηνάκια

Ολυμπιακός: Φυσιολογικό άδειασμα, αλλά δεν πρέπει να κρατήσει πολύ

Το ψυχολογικό άδειασμα μετά την έντονη ευρωπαϊκή σεζόν και την εξέλιξη του ημιτελικού στο Βελιγράδι είναι φυσιολογικό, αλλά πρέπει να κρατήσει μόλις για ένα παιχνίδι, καθώς απαιτείται πνευματική ετοιμότητα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος

Δεν έχουν ημερομηνία λήξης τα όνειρα, Κιλιάν

Ο Κιλιάν Εμπαπέ αποφάσισε να προδώσει το μεγαλύτερό του όνειρο και μας έβαλε σε σκέψεις. Τελικά προτιμάμε τον ρομαντισμό του Φραντσέσκο Τότι ή το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μέσα από τα μάτια του μεγαλύτερου ταλέντου της εποχής μας;