19.4 C
Athens

Το σεντόνι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την ΑΕΚ που παρά τα προβλήματα αλλάζει επίπεδο με την είσoδό της στους ομίλους του Champions League, αλλά και την ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τα δύο πολύ κρίσιμα ματς με τη Βίντι έχει ήδη ξεκινήσει. Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για μία πολύ δύσκολη πρόκληση. Διότι μπορεί το όνομα της ουγγρικής ομάδας να μην αποτελεί φόβητρο, όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας ότι είναι πρωταθλήτρια στη χώρα της και έχει ήδη αποκλείσει δύο ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ που λογίζονταν ως φαβορί. Τόσο τη Λουντογκόρετς, όσο και τη Μάλμε. Χώρια που χθες το βράδυ έριξε μία ξεγυρισμένη εκτός έδρας τριάρα στη Χόνβεντ.

Τα προβλήματα για την «Ένωση» είναι πολλά. Πάρα πολλά για τα δεδομένα της εποχής και χωρίς να έχει δώσει η ομάδα μία μεγάλη σειρά αγώνων. Δυστυχώς από μυϊκούς τραυματισμούς πάμε… καλά, και αυτό μόνο προβλήματα προκαλεί στο σχεδιασμό που κάνει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Η ΑΕΚ θεωρείται και απολύτως δικαίως το φαβορί στη μάχη με τους Ούγγρους, αλλά όπως είπε και ο προπονητής, αλλά και οι περισσότεροι παίκτες της ΑΕΚ μετά την πρόκριση επί της Σέλτικ, αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Το κύριο ζητούμενο ωστόσο είναι άλλο. Η ΑΕΚ θα αναγκαστεί να πορευτεί ξανά αρκετούς από τους «νέους» που έχει στο ρόστερ της. Τους παίκτες δηλαδή που ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά. Τον Μπογέ που κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα επιστρέψει, τον Αλμπάνη που ήταν μία λύση για τα άκρα αλλά λόγω τραυματισμού θα χάσει και τα δύο παιχνίδια των play off. Τον Πόνσε που δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος, οπότε πάλι θα έρθει να βοηθήσει από τον πάγκο αν χρειαστεί.

Μόνο οι Οικονόμου και Άλεφ θα είναι στα πλάνα του προπονητή του «δικεφάλου», ο οποίος ξανά δε θα έχει την άνεση να χρησιμοποιήσει τον Τσιγκρίνσκι, ενώ ο Λόπες δίνει μάχη για να προλάβει το πρώτο παιχνίδι.

Το μόνο θετικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι ο Γαλανόπουλος εξέτισε την ποινή του και επιστρέφει, ενώ και ο Μάνταλος θα είναι σε θέση να ξεκινήσει από την αρχή. Στα συν ότι αυτή η ομάδα, έτσι όπως «χτίστηκε» το καλοκαίρι στην Πολωνία, δεν βασίστηκε πάνω στους «νέους». Οπότε είναι ένα δεμένο σύνολο, με μεγάλη ομοιογένεια, εντονότατο το ελληνικό στοιχείο κάτι που σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τι διακυβεύεται.

Εννοείται πως η πρόκριση είναι ο μοναδικός στόχος. Σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Βίντι, μπορεί να μην έρθει η καταστροφή, όμως θα μιλάμε για μία μεγάλη αποτυχία. Η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να εκτοξευτεί μέσω του Champions League. Και οικονομικά και αγωνιστικά και ψυχολογικά και σε θέματα πρεστίζ. Αντιθέτως ένας αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Όμως κανένας στο «στρατόπεδο» του «δικεφάλου» δεν σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο. Είναι όλοι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και προετοιμασμένοι να κάνουν ότι πρέπει. Να κουνήσουν ξανά δηλαδή το σεντόνι στο ΟΑΚΑ.

Αυτό που όφειλε να κάνει η ΑΕΚ λίγο νωρίτερα, ήταν να καλύψει τα άλλα δύο κενά που υπάρχουν. Το συζητάμε εδώ και πολύ καιρό ότι είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός «κόφτη» με τα χαρακτηριστικά του Σιμόες και ενός ταχύτατου εξτρέμ με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Αν η ΑΕΚ είχε πάρει αυτούς τους δύο παίκτες θα μπορούσε να είναι λίγο πιο… άνετη.

Βαριέμαι να ακούω και να διαβάζω θεωρίες συνωμοσίας και «καφενειακές» αποκαλύψεις. Ότι δήθεν το πρωτάθλημα έχει προορισμό. Και πέρσι είχε. Είχαν μάλιστα… μοιραστεί οι κούπες για χάρη του γηπέδου. Διαψεύστηκαν όμως όλοι πανηγυρικά. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος. Υπομονή και πίστη χρειάζεται.

Για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δύο προσθήκες, φανταστείτε πόσο πολύ θα υπέφερε η ΑΕΚ αν έχανε για ένα μικρό διάστημα τον Σιμόες (σ. σ. εννοείται πως χτυπάμε ξύλο). Ή αναρωτηθείτε πόσο πολύ θα δυσκολευτεί αν βρει απέναντί της μία ομάδα που θα παίξει ταμπούρι, όταν δεν έχει λύσεις για να την ανοίξει από τα πλάγια με προσωπικές ενέργειες κάποιων παικτών. Διότι τη δεδομένη στιγμή δεν έχει παίκτες για να πάνε στο ένας εναντίον ενός. Μπορεί να βρει διαφορετικές λύσεις στο παιχνίδι της.

ΥΓ: Μόνο 30 προτάσεις απέρριψε ο Βέρνμπλουμ για να παίξει στον ΠΑΟΚ. Και δεν το έκανε για τα λεφτά, αφού μέχρι που θα πλήρωνε για να παίξει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά για την ιστορία του και τον τίτλο του πρωταθλητή που κατέκτησε πέρσι… Ρε τι ζούμε, τι ακούμε και τι διαβάζουμε…

ΥΓ 2: Οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούν την ΑΕΚ για την πρόκριση εις βάρος της Σέλτικ, λες και η «Ένωση» απέκλεισε τις Κουκουβάουνες, ας διαβάσουν τι έχει προκαλέσει στην πρωταθλήτρια Σκωτίας αυτός ο αποκλεισμός.

ΥΓ 3: Κάντε λίγο υπομονή. Το πρώτο ταμείο γίνεται στο τέλος του μήνα…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς