23.5 C
Athens

Λουντογκόρετς – Ολυμπιακός 2-2 (4-1 πέν.): Πικρός αποκλεισμός στη Βουλγαρία

Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν με τη φωτιά και τελικά «κάηκαν» στα πέναλτι - Καθοριστική η (παντελώς αχρείαστη) αποβολή του Μπα, άφησε τον Ολυμπιακό για περίπου 40 λεπτά με παίκτη λιγότερο

Η Λουντογκόρετς πήρε την πρόκριση στα play-off του Champions League, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που έληξε ισόπαλο 2-2 στην κανονική του διάρκεια, αλλά και κατά την ημίωρη παράταση.

Με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ που ίσχυε μέχρι τη σεζόν 2020/21, ο Ολυμπιακός θα είχε πάρει την πρόκριση στα play-off του Champions League στον επαναληπτικό με τη Λουντογκόρετς για τον γ’ προκριματικό γύρο μετά το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ωστόσο, το τελικό 2-2 οδήγησε το ζευγάρι στην παράταση και τα πέναλτι, εκεί που οι παίκτες της Λουντογκόρετς ήταν πιο ψύχραιμοι και επικράτησαν με 4-1 στη σχετική διαδικασία. Από το 86′, οι γηπεδούχοι έπαιζαν με παίκτη παραπάνω, καθώς ο Ουσεϊνού Μπα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας προηγήθηκαν με υπέροχο γκολ του Εμβιλά στο 31′, αλλά «πλήρωσαν» το κακό τους επόμενο τριαντάλεπτο στο ματς. Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, η ομάδα αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν, με παιδικά ατομικά λάθη, που έφεραν… τούμπα το ματς. Με αυτογκόλ του Σεμέδο η Λουντογκόρετς ισοφάρισε σε 1-1 στο 49′ και στο 57′ ο Σωτηρίου έκανε το 2-1 μετά το ανόητο πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Ανδρούτσος (56′). Οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 2-2 με πέναλτι του Ελ Αραμπί στο 68′, το οποίο κέρδισε ο ίδιος στο 62′ (!), αλλά στο 86′ έμειναν με 10 παίκτες λόγω ανόητης δεύτερης κίτρινης κάρτας του Μπα για σκληρό μαρκάρισμα με τις τάπες στο κέντρο του γηπέδου.

Οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς έκαναν υπερπροσπάθεια στην ημίωρη παράταση και κράτησαν το 2-2 παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, αλλά στη διαδικασία των πέναλτι οι Βαλμπουενά και Χασάν ήταν άστοχοι και η Πρωταθλήτρια Βουλγαρίας ήταν πιο ψύχραιμη και πήρε την πρόκριση, επικρατώντας με 4-1. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει, φυσικά, στην Ευρώπη και θα αντιμετωπίσει τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στα play-off του Europa League.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας είδε το εκπληκτικό σερί προκρίσεων στα καλοκαιρινά προκριματικά των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων να τερματίζεται στη Βουλγαρία ύστερα από 10 διαδοχικές προκρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι ο πρώτος αποκλεισμός επί εποχής Πέδρο Μαρτίνς (7/8) και το οξύμωρο είναι ότι ο Θρύλος παραμένει αήττητος με 11 νίκες σε 16 αγώνες (11-5-0) σε αυτήν την καλοκαιρινή ευρωπαϊκή δοκιμασία. Η ήττα από τη Λουντογκόρετς επήλθε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του.

Βαλμπουενά

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα:

Ο αγώνας

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας παρέταξε τη Λουντογκόρετς με σύστημα 3-4-3 αντί για 4-3-3 με το οποίο είχε παίξει η Πρωταθλήτρια Βουλγαρίας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ενώ έκανε μόλις μία αλλαγή προσώπου συγκριτικά με την πρώτη αναμέτρηση στην έδρα του Ολυμπιακού, με τον στόπερ Ζοσουέ Σα να παίρνει τη θέση του τιμωρημένου εξτρέμ Τεκπετέι! Τερματοφύλακας ήταν ο Κάχλινα. Οι τρεις στόπερ, από δεξιά προς αριστερά, ήταν οι Ζοσουέ Σα, Πλάστουν, Βερντόν. Ο Ικοκό κάλυψε ολόκληρη τη δεξιά πλευρά και ο Νεντιάλκοφ όλη την αριστερή. Οι Γκονσάλβες και Μπαντζί αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Ντεσπόντοφ και Κάουλι Ολιβέιρα Σόουζα έπαιξαν μπροστά τους και ο Κύπριος Πιέρος Σωτηρίου αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3, επιστρέφοντας στη διάταξη με τους με τρεις κεντρικούς μέσους μετά το 3-4-3 του πρώτου αγώνα με τη Λουντογκόρετς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (3/8, 1-1). Παράλληλα, έγιναν πέντε αλλαγές προσώπων με τους Ανδρούτσο, Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Βρουσάι και Ελ Αραμπί να αντικαθιστούν τους Λαλά, Σισέ, Κούντε, Βαλμπουενά και Χασάν. Η έκπληξη του Πορτογάλου τεχνικού ήταν η χρησιμοποίηση του Βρουσάι στο δεξιό «φτερό» της επίθεσης. Είναι ξεκάθαρο πως ο κόουτς Μαρτίνς πόνταρε στο ελληνικό στοιχείο σε αυτήν τη ρεβάνς, καθώς στο βασικό σχήμα βρέθηκαν πέντε Έλληνες ποδοσφαιριστές!

Την εστία υπερασπίστηκε ο Τζολάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Ουσεϊνού Μπα, Σεμέδο και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά, Μπουχαλάκης και Μαντί Καμαρά αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή, παίζοντας για πρώτη φορά μαζί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021/22). Ο Βρουσάι αγωνίστηκε δεξιά στην επίθεση, ο Μασούρας αριστερά, ενώ ο Ελ Αραμπί στην κορυφή. Ο Μαροκινός άσος έπαιξε για πρώτη φορά ως βασικός στη σεζόν! Ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε συμπεριλάβει 25 παίκτες στην αποστολή και είχε στον πάγκο ως εναλλακτικές λύσεις τους Βατσλίκ, Καραργύρη, Λαλά, Παπασταθόπουλο, Βαλμπουενά, Κούντε, Ονιεκουρού, Αγκιμπού Καμαρά, Μάρκοβιτς, Σισέ, Αποστολόπουλο, Σουρλή, Ραντζέλοβιτς και Χασάν.

Στο 5′ ο Βρουσάι πίεσε ψηλά τον Νεντιάλκοφ, οι κόντρες ευνόησαν τον Μασούρα, ο οποίος επιχείρησε σουτ από αριστερά στη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα βρήκε στα σώματα και απομακρύνθηκε. Η Λουντογκόρετς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας και το σχεδόν γεμάτο γήπεδο. Στο 7′ ο Μπα γύρισε με ρίσκο την μπάλα στον Τζολάκη, ο οποίος έκανε «τσαφ», αλλά, ευτυχώς, οι γηπεδούχοι δεν εκμεταλλεύτηκαν την ανέλπιστη ευκαιρία που τούς παρουσιάστηκε, καθώς ο Ανδρούτσος απομάκρυνε τον κίνδυνο. Πάντως, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Νταμπράουσκας παρέταξε συντηρητικό σχήμα, αλλάζοντας μέχρι και σχηματισμό. Οι Ερυθρόλευκοι έπρεπε να αποφύγουν τα αβίαστα λάθη και να πιέσουν ψηλά, όπως συνέβη στη φάση του 5ου λεπτού. Στο 13′ είχαν κερδίσει, ήδη, δύο κόρνερ και προσπαθούσαν να απειλήσουν.

Ήταν ξεκάθαρο πως καμία ομάδα δεν ήθελε να πάρει ρίσκα στο παιχνίδι της. Υπήρχε μία σχετική ισορροπία στον προβληματικό αγωνιστικό χώρο, αν και η βουλγαρική ομάδα είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια των παικτών της. Στο 18′ η Λουντογκόρετς απείλησε, όταν ο Νεντιάλκοφ κινήθηκε διαγώνια και με υπέροχο κοντρόλ πέρασε τον Ανδρούτσο, πασάροντας στον Κάουλι, μετά την έξοχη μακρινή μεταβίβαση από συμπαίκτη του. Ο Βραζιλιάνος Κάουλι μπήκε στη μεγάλη περιοχή από αριστερά και σούταρε με αριστερό, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Τζολάκη. Στο 20′ η μπάλα έφτασε δεξιά στον Ικοκό, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος και σούταρε άστοχα με το δεξί.

Οι καλύτερες στιγμές της Λουντογκόρετς σε αυτό το πρώτο διάστημα του αγώνα δημιουργήθηκαν από τα άκρα, όπου ο Ολυμπιακός είχε θέματα. Στο 23′ ο Θρύλος είχε κερδίσει τρία κόρνερ, αλλά και τα τρία είχε περάσει ανεκμετάλλευτα. Από το 20′ και μετά, οι Ερυθρόλευκοι κράτησαν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους και οι γηπεδούχοι είχαν ως κύριο μέλημα να εκμεταλλευτούν όποιο λάθος προκύψει και να βγουν στην κόντρα επίθεση. Στο 29′ ο Ολυμπιακός έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του στο ματς. Ο Ελ Αραμπί πήρε… παραμάζωμα τον Πλάστουν μετά την κοντινή μεταβίβαση του Μασούρα από αριστερά, κοντρόλαρε με το αριστερό και επιχείρησε το δεξί γυριστό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι, καθώς ο Γκονσάλβες είχε προλάβει να βάλει την κόντρα και να τη στείλει σε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός είχε ένα εκπληκτικό πεντάλεπτο αφόρητης πίεσης, φτάνοντας τα 5 κόρνερ στο 30′. Και στο 31′ έγινε το 1-0 από τον Πρωταθλητή Ελλάδας! Ύστερα από το 5ο κερδισμένο κόρνερ, η άμυνα των Βούλγαρων έδιωξε προσωρινά, αλλά ο Θρύλος πίεσε ψηλά και ο Μαντί Καμαρά έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ύψος της μεσαίας γραμμής και προς την αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Με φοβερή μπαλιά, ο μέσος από τη Γουινέα «άνοιξε» στα δεξιά της μεγάλης περιοχής για τον Μασούρα, ο οποίος κοντρόλαρε με το δεξί και σέντραρε με το ίδιο πόδι χωρίς να το πολυσκεφτεί. Ο Εμβιλά πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και με δεξί πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία και «έγραψε» το 1-0. Ναι!

Εμβιλά

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να «παγώσει» το ρυθμό του αγώνα, αλλά το ματς «άναψε» ακόμα περισσότερο. Στο 34′ ο Γκονσάλβες εκτέλεσε το φάουλ από δεξιά με πάσα προς τον Ντεσπόντοφ, ο οποίος έκανε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Τζολάκης μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Στο 37′ ο Μπα πραγματοποίησε καθοριστική επέμβαση στο ύψος της μικρής περιοχής. Ο Σενεγαλέζος στόπερ έπεσε σαν καμικάζι στα πόδια του Σωτηρίου και πρόλαβε να διώξει πεντακάθαρα την μπάλα λίγο πριν ο Κύπριος επιθετικός πλασάρει… Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού στο 39′ μπλόκαρε σταθερά την μπάλα στο δύσκολο σουτ του Νεντιάλκοφ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Η Λουντογκόρετς είχε το δικό της έντονο διάστημα πίεσης και οι Πειραιώτες έπρεπε να περιορίσουν τα ατομικά λάθη και να παίξουν με καθαρό μυαλό.

Προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου άρχισε να βρέχει δυνατά στο Ράζγκραντ. Στο 42′ ο Μπα έκανε νέο έξοχο τάκλιν και έδιωξε σε κόρνερ, σε μία φάση που αν δεν πρόσεχε και δεν έβρισκε την μπάλα θα ήταν πέναλτι για τον αντίπαλο, ενώ ο ίδιος θα έπαιρνε την άγουσα για τα αποδυτήρια, έχοντας, ήδη, μία κίτρινη κάρτα στην αναμέτρηση. Ο Ντεσπόντοφ πήρε την εσωτερική από δεξιά και μπήκε στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Σενεγαλέζος στόπερ βρήκε ξανά την μπάλα με νέο απίστευτο τάκλιν αυτοθυσίας!

Οι Ερυθρόλευκοι δεν διαχειρίστηκαν σωστά το υπέρ τους προβάδισμα και κινδύνεψαν να δεχθούν την ισοφάριση, αλλά πήγαν με το πολύτιμο 1-0 στην ανάπαυλα για το ημίχρονο ύστερα από ένα λεπτό καθυστερήσεων στο πρώτο μέρος. Η Λουντογκόρετς είχε τέσσερις καλές στιγμές μετά το γκολ του Εμβιλά στο 31′, ενώ ο Μπα έκανε δύο εκπληκτικά τάκλιν (στο 37′ και το 42′), παίρνοντας τεράστιο ρίσκο και παίζοντας με κίτρινη κάρτα από το 33′!

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ήθελε και δεύτερο γκολ και πάνω από όλα να μην εφησυχάσει με το υπέρ του προβάδισμα, καθώς τα πάντα παρέμεναν ρευστά στον επαναληπτικό. Η Λουντογκόρετς έπρεπε να πιεστεί περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όπου η λογική «έλεγε» ότι θα έπαιρνε μέτρα και ρίσκα στο γήπεδο. Η βροχή ήταν έντονη στο δεύτερο ημίχρονο και οι συνθήκες του αγώνα είχαν δυσκολέψει.

Η Πρωταθλήτρια Βουλγαρίας κέρδισε το πρώτο της κόρνερ στο 48′ και στο 49′ ισοφάρισε σε 1-1. Η άμυνα του Ολυμπιακού έδιωξε την μπάλα σε πρώτο χρόνο, αλλά οι γηπεδούχοι επέμειναν. Ο Μπαντζί σέντραρε από αριστερά στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ο Σωτηρίου από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ έκανε την κεφαλιά-πάσα και ο Σεμέδο, στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε με το δεξί στην αριστερή γωνία της εστίας του Τζολάκη. Ο Πορτογάλος στόπερ στάθηκε άτυχος και σημείωσε αυτογκόλ στην εστία της ομάδας του…

Στο 50′ ο Μαντί Καμαρά σέντραρε από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, ο Μασούρας έκανε την κεφαλιά-πάσα προς τον Ελ Αραμπί, ο οποίος «τσίμπησε» την μπάλα προ του Κάχλινα και έκανε την προβολή με το δεξί, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 54′ ο Παπασταθόπουλος πήρε τη θέση του Μπουχαλάκη και ο Μαρτίνς άλλαξε το σχηματισμό της ομάδας του σε 3-4-3, προσθέτοντας έναν τρίτο στόπερ και αφαιρώντας έναν χαφ από το χώρο του κέντρου. Ο Σωκράτης πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του για τη σεζόν 2021/22. Ο Σα αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο, αλλά συνέχισε το ματς.

Στο 56′ ο Ανδρούτσος αντί να διώξει την μπάλα στα δεξιά της μεγάλης περιοχής σε μία διαγώνια μπαλιά στην πλάτη του, ο Ντεσπόντοφ πρόλαβε και «τσίμπησε» την μπάλα και στη συνέχεια ανατράπηκε από τον Έλληνα μεσοαμυντικό, με συνέπεια ο Ισραηλινός διαιτητής να υποδείξει, χωρίς διασταγμό, το σημείο του πέναλτι. Ο Σωτηρίου ανέλαβε την εκτέλεση και με ψύχραιμο δεξί πλασέ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Τζολάκη, ο οποίος έπεσε αριστερά και ο Κύπριος επιθετικός έκανε το 2-1. Μέσα σε 8 αγωνιστικά λεπτά, η Λουντογκόρετς «γύρισε» το ματς και βρέθηκε σε θέση οδηγού χάρη σε ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι. Ο Ολυμπιακός δεν είχε… μπει ποτέ στο γήπεδο στην επανάληψη.

Στο 59′ ο Βρουσάι εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Εμβιλά πήρε την κεφαλιά εντός μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε άουτ. Ο Ολυμπιακός ήταν «αγνώριστος» μετά το υπέρ του 1-0 και βρέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας κραυγαλέων λαθών στην άμυνα. Στο 62′, όμως, ο Θρύλος κέρδισε πέναλτι. Ο Ανδρούτσος σέντραρε από δεξιά, ο Γκονσάλβες έδιωξε την μπάλα, αλλά βρήκε τον Ελ Αραμπί στο κεφάλι. Αρχικά, η υπόδειξη διαιτητή και δεύτερου βοηθού ήταν κόρνερ, αλλά ύστερα από νέα διαβούλευση μεταξύ των δύο Ισραηλινών ο διαιτητής Γκρίνφελντ υπέδειξε σωστά το σημείο του πέναλτι, καθώς ήταν επικίνδυνο παίξιμο σε βάρος του Ελ Αραμπί, ο οποίος μάτωσε στο κεφάλι. Το πέναλτι έκανε να εκτελεστεί έξι ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά, αλλά, ευτυχώς, ο Ελ Αραμπί ήταν ψύχραιμος και με εντυπωσιακή εκτέλεση με το δεξί πόδι ισοφάρισε σε 2-2 στο 68′, στέλνοντας τον Κάχλινα στην αντίθετη γωνία!

Στο 66′ ο διαιτητής είχε υποδείξει κίτρινη κάρτα στον Βερντόν για διαμαρτυρία και τού έβγαλε την κόκκινη, αλλά ήταν η πρώτη κίτρινη κάρτα και όχι η δεύτερη. Έτσι, ο στόπερ των γηπεδούχων παρέμεινε στο ματς και δεν αποβλήθηκε. Ο Ισραηλινός ρέφερι, πάντως, είχε χάσει την… μπάλα, προκαλώντας δυσφορία στις τάξεις και των δύο ομάδων για την κωλυσιεργία του στη φάση του πέναλτι, το οποίο έπρεπε να περάσουν έξι περίπου λεπτά για να εκτελεστεί.

Πριν από τη «μαραθώνια» εκτέλεση του πέναλτι, ο Βαλμπουενά είχε πάρει τη θέση του Βρουσάι στο 65′. Στο 74′ ο Τζολάκης «κράτησε» το 2-2 με μία απόκρουση-ενστίκτου! Ο Σωτηρίου, από θέση οφσάιντ, ευνοήθηκε από τις κόντρες και η μπάλα στρώθηκε μπροστά του στη μικρή περιοχή. Ο Κύπριος επιθετικός σούταρε με δύναμη και ο 18χρονος τερματοφύλακας του Θρύλου απέκρουσε με τα πόδια. Το ματς παρέμενε από την αρχή στο όριο και η πρόκριση εξίσου ρευστή. Το 2-2 έστελνε τις δύο ομάδες σε ημίωρη παράταση.

Η Λουντογκόρετς είχε αυξήσει την πίεση στα καρέ του Ολυμπιακού και στο 78′ ο Τζολάκης πραγματοποίησε νέα σπουδαία επέμβαση. Ο επικίνδυνος Ντεσπόντοφ ελίχθηκε από αριστερά και μπήκε στη μεγάλη περιοχή, σουτάροντας με το δεξί, η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Σεμέδο και ο Έλληνας τερματοφύλακας κατάφερε να διώξει σε κόρνερ, πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του.

Ο αγώνας είχε γίνει… ροντέο. Στο 82′ ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Μασούρα να σουτάρει εκτός μεγάλης περιοχής και τον Κάχλινα να «απογειώνεται» στη δεξιά γωνία της εστίας του και να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ. Στο μεταξύ, η βροχή είχε σταματήσει. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, οι Ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι που πίεζαν για το γκολ, έχοντας την μπάλα στην κατοχή τους.

Στο 86′, όμως, ο Ολυμπιακός έμεινε με 10 παίκτες για ένα μαρκάρισμα στο κέντρο του γηπέδου, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ο Μπα έπεσε δυνατά και με τις τάπες πάνω στον Ντεσπόντοφ και αντίκρισε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και κατά συνέπεια κόκκινη. Ο Σενεγαλέζος στόπερ αποβλήθηκε για ένα αχρείαστο φάουλ που έκανε στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Στο 88′ ο Σαντάνα πήρε τη θέση του Μπαντζί και ο Σισέ αντικατέστησε τον Μασούρα στο 89′. Ο Ολυμπιακός ήθελε έτσι και αλλιώς στόπερ στο ματς. Έξι ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Τα πάντα κρέμονταν σε μία κλωστή. Στο 90’+5′ ο Σισέ δοκίμασε από μακριά το δεξί πόδι του και ο Κάχλινα μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια, ενώ στο 90’+6′ ο Τζολάκης μπλόκαρε την μπάλα σε μία επικίνδυνη σέντρα του Κάουλι από αριστερά. Αυτή ήταν η τελευταία φάση του αγώνα. Η Λουντογκόρετς και ο Ολυμπιακός έφεραν ισοπαλία και στο δεύτερο ματς και με το τελικό 2-2 το ζευγάρι οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση. Οι Ερυθρόλευκοι, όμως, έπαιζαν από το 86′ με παίκτη λιγότερο στην αναμέτρηση και τα δύο ημίχρονα της παράτασης θα ήταν δύσκολα.

Με την έναρξη του πρώτου ημιχρόνου της δεκαπεντάλεπτης παράτασης, ο Κούντε πήρε τη θέση του Εμβιλά. Ο Μαρτίνς ήθελε να φρεσκάρει τη μεσαία γραμμή του, έχοντας και παίκτη λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός συνέχισε με τρεις στόπερ (Σεμέδο, Σωκράτη και Σισέ), με τους Μαντί Καμαρά, Κούντε και Βαλμπουενά στο χώρο του κέντρου. Στο 94′ ο Ροτάριου πήρε τη θέση του Ζοσουέ Σα και η Λουντογκόρετς άλλαξε σύστημα, βγάζοντας κεντρικό αμυντικό από το γήπεδο και βάζοντας έναν εξτρέμ. Η Πρωταθλήτρια Βουλγαρίας είχε την μπάλα στην κατοχή της και ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να κερδίσει μπάλες και να φύγει στις αντεπιθέσεις. Το γυριστό αριστερό σουτ του Ροτάριου στο 97′, μέσα από τη μεγάλη περιοχή και προς τα αριστερά, ήταν άστοχο και η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στο 99′ ο Σαντάνα δοκίμασε δεξί σουτ εκτός μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία των Πειραιωτών. Ο ίδιος παίκτης σούταρε και στο 101′ εκτός περιοχής και η μπάλα κατέληξε πάλι άουτ. Ξεκάθαρα, το παιχνίδι είχε γίνει πολύ ζόρικο για τον Ολυμπιακό. Ο Τζολάκης μπλόκαρε στο… καπάκι την κεφαλιά του Σαντάνα, αλλά η επικίνδυνη φάση των γηπεδούχων είχε αρχίσει πάλι από θέση οφσάιντ. Ο Σαντάνα είχε μία ακόμα τελική προσπάθεια στο 104′, σουτάροντας πάλι εκτός περιοχής. Ο Έλληνας τερματοφύλακας μπλόκαρε και πάλι σταθερά. Στο 105’+1′ ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαπεντάλεπτο της ημίωρης παράτασης. Απέμενε ένα ακόμα δεκαπεντάλεπτο πριν από τη διαδικασία των πέναλτι.

Στο 106′ ο Γιάνκοφ πήρε τη θέση του Κάουλι και ο Σισίνιο του Ικοκό. Ο Χασάν αντικατέστησε τον Ελ Αραμπί, ο οποίος μπορεί να ήταν κουρασμένος, αλλά θα χρειαζόταν στη διαδικασία των πέναλτι. Στο δεύτερο δεκαπεντάλεπτο της ημίωρης παράτασης ο Ολυμπιακός είχε καλύτερη εικόνα και έβγαλε μία φρεσκάδα, παρά την κόπωση και το αριθμητικό μειονέκτημα, στο παιχνίδι του. Δεν μπορούσε, όμως, να ρισκάρει επιθετικά σε εκείνο το χρονικό σημείο του συγκλονιστικού αυτού αγώνα.

Η προσπάθεια του Ολυμπιακού ήταν αξιέπαινη, με τους Ανδρούτσο και Ρέαμπτσιουκ να σφίγγουν τα δόντια και να παίζουν με κράμπες. Είχαμε φτάσει αισίως στο 117′. Απίστευτο ματς, πραγματικά. Ο Μαρτίνς φώναζε για να γίνει αλλαγή ο Ανδρούτσος, αλλά η διαιτητική ομάδα δεν άκουγε τίποτα. Στο 120′ ο Λαλά αντικατέστησε τελικά τον Ανδρούτσο και ενώ νωρίτερα οι Πειραιώτες είχαν ανταποκριθεί παίζοντας με εννέα παίκτες, καθώς ο Ανδρούτσος είχε μείνει στο έδαφος σε αντεπίθεση των γηπεδούχων. Δύο ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Τέλος αγώνα: 2-2. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Από την πρώτη φορά που έπαιξε σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τη σεζόν 1959/60!

Η Λουντογκόρετς ήταν εκείνη που άρχισε τη διαδικασία. Ο Τζολάκης έπεσε σωστά στη δεξιά γωνία, στα πρώτα δύο πέναλτι, αλλά δεν κατάφερε να αποκρούσει. Ειδικά στο πρώτο πέναλτι του Σωτηρίου, ο Έλληνας τερματοφύλακας στάθηκε άτυχος, καθώς και έπεσε σωστά και η μπάλα βρήκε το δεξί δοκάρι πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Ο Ολυμπιακός έχασε τα πρώτα του δύο πέναλτι, με τον Βαλμπουενά να στέλνει την μπάλα απελπιστικά άουτ (πάνω από την εστία) και τον Χασάν πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Από εκεί και πέρα, ο Σισίνιο σφράγισε τη διαδικασία των πέναλτι και διαμόρφωσε το τελικό 4-1. Μόνο ο Λαλά ευστόχησε για τους Ερυθρόλευκους, που εκτέλεσαν μόλις τρία πέναλτι…

Η διαδικασία των πέναλτι:

1-0 ο Σωτηρίου
1-0 άουτ ο Βαλμπουενά
2-0 ο Σαντάνα
2-0 ο Κάχλινα απέκρουσε το πέναλτι του Χασάν
3-0 ο Γιάνκοφ
3-1 ο Λαλά
4-1 ο Σισίνιο

ΛΟΥΝΤΟΓΚΟΡΕΤΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2 (4-1 πέν.)

Γήπεδο: «Huvepharma Arena»

ΓΚΟΛ: 49′ αυτ. Σεμέδο, 57′ πέν. Σωτηρίου / 31′ Εμβιλά, 68′ πέν. Ελ Αραμπί

Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ)
Βοηθοί: Ρόι Χασάν (Ισραήλ), Ίνταν Γιαρκόνι (Ισραήλ)
Τέταρτος διαιτητής: Γκαλ Λέιμποβιτς (Ισραήλ)

Κίτρινες κάρτες: 27′ Μπαντζί, 44′ Ντεσπόντοφ, 67′ Βερντόν, 74′ Νταμπράουσκας, 111′ Γκονσάλβες / 33′ Ουσ. Μπα, 82′ Ρέαμπτσιουκ

Κόκκινη κάρτα: 86′ Ουσ. Μπα (δεύτερη κίτρινη)

Λουντογκόρετς (Νταμπράουσκας): Κάχλινα, Ζοσουέ Σα (94′ Ροτάριου), Πλάστουν, Βερντόν, Ικοκό (106′ Σισίνιο), Νεντιάλκοφ, Γκονσάλβες, Μπαντζί (88′ Σαντάνα), Ντεσπόντοφ, Κάουλι (106′ Γιάνκοφ), Σωτηρίου.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Τζολάκης, Ανδρούτσος (120′ Λαλά), Σεμέδο, Ουσ. Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (91′ Κούντε), Μπουχαλάκης (54′ Παπασταθόπουλος), Μ. Καμαρά, Βρουσάι (65′ Βαλμπουενά), Ελ Αραμπί (106′ Χασάν), Μασούρας (89′ Σισέ).

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα, πατώντας ΕΔΩ.

https://athlosnews.gr/olympiakos-loyntogkorets-1-1-metriotati-emfanisi-kakoyrgos-referi/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς