18.7 C
Athens

Πόλο: Τελικός Ολυμπιακού Τουρνουά στο Τόκιο με πολύ… Ολυμπιακό!

Η φοβερή και τρομερή Εθνική πόλο με ερυθρόλευκο φόντο, ο αγριεμένος Φιλίποβιτς και το τρικ του Βλάχου με τον Αργυρόπουλο, το οποίο αποδεικνύεται πολύτιμο στο Τόκιο

Για όλους όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα, η υπέροχη και αξιαγάπητη Εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών νίκησε ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ στην ΙΔΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ την Εθνική Ουγγαρίας, που ξέχωρα από τις άλλες σπουδαίες διακρίσεις της έχει στη συλλογή της ΕΝΝΕΑ ΧΡΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ!

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετράει 6 νίκες σε 7 αγώνες (6-1-0), είναι αήττητο στο Τόκιο και έχει εξασφαλίσει, ήδη, το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά, εδώ που έφτασε, θέλει και μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Το πρωί της Κυριακής (8/8, 10:30), όλα τα βλέμματα του πλανήτη θα είναι στραμμένα στο «Tatsumi Water Polo Centre», όπου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα ακόμα μεγαθήριο: τη Σερβία του Φίλιπ Φιλίποβιτς. Σε έναν τελικό, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα λάμψει για μία ακόμα φορά και ο Ολυμπιακός!

Έξι πολίστες και ο προπονητής του Αυτοκράτορα της ελληνικής υδατοσφαίρισης θα δώσουν το «παρών» στον τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά πόλο. Ο Θοδωρής Βλάχος, τον οποίο η ΚΟΕ της «νέας εποχής» θέλει να απομακρύνει από το πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή και τον οδηγεί προς την έξοδο, και έξι Έλληνες πολίστες. Και από την άλλη πλευρά, θα βρίσκεται ο αρχηγός της Εθνικής Σερβίας, Φίλιπ Φιλίποβιτς, ο οποίος από τη νέα σεζόν θα κοσμεί με την παρουσία του τα ελληνικά κολυμβητήρια, παίζοντας για λογαριασμό του νταμπλούχου Ολυμπιακού.

Οι έξι Έλληνες πολίστες του Θρύλου είναι οι Γιάννης Φουντούλης, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Κωνσταντίνος Μουρίκης, Μανώλης Ζερδεβάς, Χριστόδουλος Κολόμβος και Γιώργος Δερβίσης. Οι Φουντούλης και Κολόμβος επέστρεψαν στην ομάδα το φετινό καλοκαίρι, αλλά έτσι και αλλιώς έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Ολυμπιακό. Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Φουντούλης, από το 2009 μέχρι το 2019 αγωνιζόταν στους Ερυθρόλευκους, σαρώνοντας τους τίτλους σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ενώ ο Χριστόδουλος Κολόμβος έπαιζε στους Πειραιώτες από το 2009 μέχρι το 2019 με μεγάλη επιτυχία.

Φουντούλης

Παράλληλα, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, αγωνίζονταν στον Ολυμπιακό οι Στέλιος Αργυρόπουλος και Μανώλης Σκουμπάκης, οι οποίοι αποφάσισαν να μην ανανέωσουν το συμβόλαιό τους ενόψει της νέας σεζόν. Πάντως, το εντυπωσιακό στοιχείο από την αποστολή της Εθνικής ομάδας πόλο των Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι ότι, από τους 13 διεθνείς αθλητές, οι 11 έχουν σπουδαίο παρελθόν στον Ολυμπιακό!

Μόνο οι Αλέξανδρος Παπαναστασίου και Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης δεν έχουν φορέσει το Ερυθρόλευκο σκουφάκι στην καριέρα τους. Ο Άγγελος Βλαχόπουλος έχει περάσει τρία χρόνια στον Ολυμπιακό (2013-2016), ενώ ο Μάριος Καπότσης, ο οποίος και αυτός αποχώρησε από την ομάδα στο τέλος της σεζόν 2020/21, μετράει δύο θητείες στον Θρύλο (2012-2014, 2020-2021). Ακόμα και ο δεύτερος τερματοφύλακας, ο Κωνσταντίνος Γαλανίδης, έχει περάσει από τους νταμπλούχους Ελλάδας, από το 2013 μέχρι το 2015. Οι έντεκα από τους δεκατρείς πολίστες της Εθνικής, λοιπόν, έχουν γαλουχηθεί αθλητικά στον Ολυμπιακό! Μία φοβερή αθλητική ιστορία στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Τόκιο.

Ο Φιλίποβιτς έχει… αγριέψει!

Σε αυτό το επίπεδο δεν πρέπει και δεν μπορείς να διαλέγεις αντίπαλο. Η Σερβία έπαιξε με την Ισπανία στον δεύτερο ημιτελικό και όποια ομάδα και να κέρδιζε θα ήταν δίκαιο βάσει της εξέλιξης του αγώνα και της δυναμικής των ομάδων. Η Ισπανία είχε συνολικά καλύτερη παρουσία στο Τόκιο, μετρώντας 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες μέχρι τον τελικό. Θεωρητικά, το αγωνιστικό της στυλ δεν ταιριάζει με το ελληνικό. Οι Ισπανοί στηρίζονται στην ταχύτητα και έχουν μεγάλη δύναμη στην περιφέρεια, αλλά και τη θέση του φουνταριστού.

Η Σερβία είναι μία άλλη, ξεχωριστή, «ιστορία». Μέχρι το ματς της 5ης αγωνιστικής στον όμιλο, έδειχνε κορεσμένη, τρωτή και «μπουχτισμένη», βγάζοντας αδυναμίες στο παιχνίδι της για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο (και κάνοντας δύο ήττες απέναντι σε Ισπανία με 13-12 και Κροατία με 14-12). Μία εκπληκτική «φουρνιά» αθλητών έχει μεγαλώσει ηλικιακά και σιγά-σιγά προτίθεται να παραδώσει τη σκυτάλη. Ήδη, για παράδειγμα, ο σπουδαίος Φίλιπ Φιλίποβιτς, θα παίξει για τελευταία φορά με το σκουφάκι της Εθνικής Σερβίας στον τελικό της Κυριακής (8/8). Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2016 (Ρίο) ετοιμάζεται για την τελευταία της παράσταση με τη συγκεκριμένη σύνθεση και έχει την εμπειρία για να κόψει ξανά πρώτη το νήμα.

Από την αναμέτρηση με το Μαυροβούνιο για την 5η αγωνιστική του γκρουπ (2/8), όταν και κρίθηκε η 3η θέση στον Β’ όμιλο (οι Σέρβοι τερμάτισαν στην 3η θέση με τρεις νίκες και δύο ήττες), οι «πλάβι» έχουν αφηνιάσει και μεταμορφωθεί αγωνιστικά! Κυρίως, χάρη στον αρχηγό τους, καθώς ο Φιλίποβιτς από εκείνο το παιχνίδι και έπειτα είναι απολαυστικός και έχει συμπαρασύρει τους παίκτες του. Άλλωστε, είναι ο ηγέτης και ο φυσικός αρχηγός αυτής της ομάδας. Τρία γκολ (3/5 σουτ) στον τελευταίο αγώνα του γκρουπ με το Μαυροβούνιο στο εμφατικό 13-6 (2/8). Τρία γκολ (3/4 σουτ) στον προημιτελικό με την Ιταλία (4/8) και πρώτος σκόρερ στο ματς (10-6). Δύο γκολ (2/3 σουτ) στον ημιτελικό με την Ισπανία και μάλιστα το δεύτερο ήταν εκείνο που έκρινε τη νίκη (10-9), 26 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, με ένα εκπληκτικό αριστερό σουτ από τα έξι μέτρα. Ο Σέρβος περιφερειακός, με το καλύτερο αριστερό χέρι στον κόσμο, έχει φορτσάρει τη στιγμή που πρέπει και κάνει τη διαφορά για την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στα τρία τελευταία παιχνίδια της.

Ο περιορισμός του Φιλίποβιτς είναι απαραίτητος για την Εθνική μας (σ.σ.: ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού έχει 8/12 σουτ στα τρία τελευταία ματς των Σέρβων στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες), η οποία είναι η μοναδική αήττητη (6-1-0) ομάδα στο Ολυμπιακό Τουρνουά υδατοσφαίρισης στο Τόκιο, ενώ, παράλληλα, είναι και η μοναδική που δεν έχει δεχθεί πάνω από 10 γκολ σε έναν αγώνα στο θεσμό! Μόνο η Ουγγαρία και η Ιαπωνία είχαν πετύχει 9 τέρματα απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Αγώνων στον Α’ όμιλο.

Η άμυνα, ιδιαίτερα στον παίκτη λιγότερο, είναι συγκλονιστική (χέρια παντού, απίστευτα μπλοκ, εκπληκτικές άμυνες από όλους!), ενώ ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Μανώλης Ζερδεβάς, κάνει ένα Ολυμπιακό Τουρνουά-όνειρο. Με διαφορά, διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, πάνω που ο συναγωνισμός στους Ερυθρόλευκους αυξάνεται με τον ερχομό του σπουδαίου Κροάτη Μάρκο Μπίγιατς.

Το «τρικ» του Βλάχου με τον Αργυρόπουλο

Ο Στέλιος Αργυρόπουλος αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ ύστερα από πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό. Ο 25χρονος είναι πολυσύνθετος πολίστας και λόγω σωματοδομής και  μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε τρεις θέσεις: ως περιφερειακός, αμυντικός, ακόμα και φουνταριστός! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο διεθνής πολίστας προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και είναι ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Οι Κωνσταντίνος Μουρίκης και Χριστόδουλος Κολόμβος είναι οι δύο φουνταριστοί της ομάδας και δίνουν τρομερές μάχες με τους αμυντικούς των άλλων ομάδων, κερδίζοντας αποβολές και σκοράροντας κρίσιμα γκολ. Είναι μία θέση που απαιτεί πολύ κόπο και… ξύλο με την αντίπαλη άμυνα προκειμένου να παρθεί η καλύτερη δυνατή θέση μέσα στο νερό και να προκύψουν καταστάσεις με παίκτη παραπάνω.

Προφανώς, η αξία και η χρησιμότητά τους δεν αμφισβητείται. Πλέον, όμως, ο Θοδωρής Βλάχος καταφέρνει και μοιράζει το χρόνο στη θέση του φουνταριστού και στους τρεις παίκτες, καθώς ο Αργυρόπουλος αγωνίζεται για κάποια λεπτά στην κορυφή της επίθεσης, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στα τρία τελευταία βίντεο του άρθρου!

Είναι ένα προπονητικό «τρικ», που κάνει τη διαφορά στο Τόκιο και το οποίο ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής το είχε χρησιμοποιήσει και στον Ολυμπιακό (σ.σ.: με τον Αργυρόπουλο να μπαίνει… σφήνα στους Μουρίκη και Κάκκαρη, στη θέση του φουνταριστού). Ο Στέλιος Αργυρόπουλος έκανε έναν εκπληκτικό ημιτελικό, σκοράροντας τέσσερα από τα εννέα γκολ της Εθνικής ομάδας. Τα τρία εξ αυτών από θέση φουνταριστού!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς