19.7 C
Athens

Ζίκο – Άιρτον Σένα: Δυο βραζιλιάνικα είδωλα στην Ιαπωνία (videos)

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την ιστορική συνέντευξη των δυο Βραζιλιάνων θρύλων το μακρινό 1993

Από τη μια ο Αρτούρ Αντούνες Κοΐμπρα, που έγινε διάσημος ανά την υφήλιο ως Ζίκο. Και από την άλλη ο Άιρτον Σένα, ο άνθρωπος που, εν ζωή ακόμη, αναγνωριζόταν από πολλούς ως ο κορυφαίος πιλότος στην ιστορία της Φόρμουλα 1.

Το πιο προφανές κοινό σημείο των δυο θρύλων ήταν η καταγωγή. Γεννήθηκαν σε μια απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων, έστω και με επτά χρόνια διαφορά. Από το Ρίο Ντε Τζανέιρο ο Ζίκο, από το Σάο Πάουλο ο Σένα, αποτέλεσαν αμφότεροι τα καμάρια μιας ολόκληρης χώρας σε ποδόσφαιρο και μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Είχαν όμως κι ένα άλλο κοινό: λατρεύτηκαν εξίσου τόσο στη χώρα τους, όσο και στη μακρινή Ιαπωνία. Ο Σένα σφράγισε στην πίστα της Σουζούκα την κατάκτηση τριών τίτλων (1988,1990, 1991), ενώ ο Ζίκο θεωρείται ακόμη ως ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν καταλυτικά στην ανάπτυξη του ιαπωνικού ποδοσφαίρου. Πέρα από την τριετία που αγωνίστηκε στην Κασίμα Άντλερς (1991 – 1994), διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιαπωνίας από το 2002 ως το 2006.

Πέντε μέρες πριν το Ιαπωνικό Γκραν Πρι του 1993, στο οποίο ο Σένα πήρε την 40η νίκη της καριέρας του, Ζίκο και Άιρτον έδωσαν μια κοινή συνέντευξη στο Fuji TV, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στο πως οι προσωπικοί τους θρίαμβοι σκόρπιζαν χαρά σε δυο έθνη ταυτόχρονα.

Οι δυο θρύλοι του βραζιλιάνικου – αλλά και παγκόσμιου – αθλητισμού συνομίλησαν για αρκετή ώρα και στο τέλος αντάλλαξαν δώρα: ο Ζίκο πήρε το διάσημο κράνος του Σένα στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, δίνοντας στον αδικοχαμένο πιλότο μια μπάλα και μια φανέλα της Κασίμα, υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες της ομάδας.

Αν και η συνέντευξη είναι στα πορτογαλικά, αξίζει τον κόπο να δείτε δυο θρύλους μαζί, ερμηνεύοντας τις εκφράσεις και τις χειρονομίες τους…

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς