21.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο Βρουσάι αποδεικνύει ότι πρέπει να παίζει περισσότερο

Από τους εξτρέμ που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού, ο Μάριος Βρουσάι είναι ο μοναδικός που διαθέτει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του: την ντρίμπλα! Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την αναζήτηση για έναν εξτρέμ που να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσο αυτή η αναζήτηση συνεχίζεται, καλείται και πρέπει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τους ακραίους μεσοεπιθετικούς που έχει στη διάθεσή του, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που δεν γίνεται!

Κάποτε, στα «ντουζένια» του, ο Ματιέ Βαλμπουενά έπαιξε ως εξτρέμ. Τώρα, τού αρέσει να παίζει πιο μέσα και σε πιο ελεύθερο ρόλο. Ο Γιώργος Μασούρας είναι ο βασικός και αναντικατάστατος στα «φτερά», στο σύστημα 4-3-3 που έχει επιλέξει ο Πέδρο Μαρτίνς για την αρχή της σεζόν 2021/22. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, εδώ στο FWS, ο Μασούρας δεν είναι καθαρόαιμος εξτρέμ. Προφανώς, είναι πολύτιμος για τον Ολυμπιακό και όσο αγωνίζεται πιο μέσα στη μεγάλη περιοχή τόσο πιο χρήσιμος γίνεται για την ομάδα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός «έχει» το γκολ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο παίκτης που παίζει πάνω στον ασβέστη, καθώς δεν διαθέτει ντρίμπλα στο παιχνίδι του. Δικαιολογημένα, όμως, έχει καπαρώσει μία θέση στην αρχική εντεκάδα.

Ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς προτιμήθηκε στο δεξί «φτερό» της επιθετικής τριάδας, στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση για την αγωνιστική περίοδο 2021/22. Ο Σέρβος είναι καθαρόαιμος εξτρέμ, αλλά ακόμα προσπαθεί να… θυμίσει τον παίκτη της πρώτης σεζόν (2019/20) στην ομάδα, ενώ τα βασικά στοιχεία στο παιχνίδι του είναι η ταχύτητα και η «έκρηξη» (το λεγόμενο ξεπέταγμα). Απέναντι στη Νέφτσι Μπακού κινήθηκε σε… ρηχά νερά, την ώρα που έχει να σκοράρει σε επίσημο παιχνίδι από τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 και τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Βόλο (για τη σεζόν 2019/20). Παράλληλα, ο Νίκολα Τσούμιτς, ο οποίος πήρε την ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι και έλαβε μέρος στην προετοιμασία, έμεινε στον πάγκο κόντρα στην Πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν. Η θέση του στην ομάδα ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς κρίνεται ως επισφαλής. Ο Σέρβος εξτρέμ, πάντως, στηρίζεται και αυτός στην ταχύτητα, καθώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ραντζέλοβιτς η ικανότητα στην ντρίμπλα είναι περιορισμένη.

Προκαλεί απορία, λοιπόν, το γεγονός πως ο Μάριος Βρουσάι έχει μείνει τόσο πίσω στο rotation. Ο τραυματισμός του τον περασμένο Φεβρουάριο περιόρισε το ρόλο του στην τελική ευθεία της περασμένης σεζόν. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει χάσει έδαφος στην ιεραρχία των εξτρέμ, αν και βάσει αγωνιστικών χαρακτηριστικών θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Ακόμα και στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε κόντρα στη Νέφτσι Μπακού, παίρνοντας τη θέση του Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς στο 79ο λεπτό, έκανε αισθητή την παρουσία του. Επιχείρησε δύο ατομικές ενέργειες και επιθέσεις κατά μέτωπο, ντριμπλάροντας! Κανένας από τους εξτρέμ του Ολυμπιακού δεν έχει την ντρίμπλα στο ρεπερτόριο του και δεν μπορεί να επιτεθεί με πρόσωπο και ψηλά το κεφάλι. Ο Βρουσάι είναι πολύτιμος για τους Ερυθρόλευκους, καθώς είναι ο μοναδικός ακραίος μεσοεπιθετικός που διαθέτει το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του. Δίνει ταχύτητα, ενέργεια και επιθετικότητα στην ομάδα, προσφέρει κράτημα μπάλας, ενώ οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν μπορούν να τον αφήσουν ούτε για λίγο από τα μάτια τους γιατί είναι δεδομένο ότι θα εκτεθούν. Η ντρίμπλα, ακόμα και η κατάχρηση που κάνει ορισμένες φορές ο Βρουσάι, είναι απαραίτητη στο ποδόσφαιρο και βοηθάει ιδιαίτερα απέναντι σε μαζικές και κλειστές άμυνες.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, ο 23χρονος Έλληνας εξτρέμ δικαιούται να παίζει περισσότερο και το έχει αποδείξει στην πράξη, καθώς όποτε αγωνίζεται δίνει διαφορετικό «χρώμα» στην ανάπτυξη της ομάδας και έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία λείπουν πολύ από τον Ολυμπιακό, από τη στιγμή που δεν τα διαθέτει άλλος ακραίος κυνηγός του ρόστερ.

Όσο για τον Αγκιμπού Καμαρά, σε καμία περίπτωση δεν είναι εξτρέμ, όπως παρουσιάστηκε. Ο ποδοσφαιριστής από τη Γουινέα είναι κεντρικός μέσος, που μπορεί να παίξει από τη θέση «8» μέχρι τη θέση «10», αλλά ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά κυρίως στον έλεγχο της μπάλας, αφού υποπίπτει σε αρκετά λάθη. Το πρότζεκτ του Αγκιμπού, πάντως, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και η απόκτησή του αποτελεί παράσημο για το τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε μόλις μία επίσημη συμμετοχή με την πρώτη ομάδα της Λιλ, είναι γρήγορος και έχει καλή τεχνική κατάρτιση. Απλά, πρέπει να μπει σε καλούπι και να γίνει πιο πειθαρχημένος στο παιχνίδι του, ενώ έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς