31.5 C
Athens

ΕΠΟ: Η άλυτη εξίσωση της Ολιστικής Μελέτης που οδηγεί στην αναβολή της Γ.Σ.

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τα... πόδια του Ζαγοράκη, την αυτοπεποίθηση της ΑΕΚ και τον φόβο του ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί η έκτακτη Γ.Σ. της ΕΠΟ οδηγείται σε αναβολή

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ολοταχώς προς αναβολή οδηγείται η αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με αντικείμενο την έγκριση νέου σχεδίου Καταστατικού της Ομοσπονδίας, στις διατάξεις του οποίου θα υιοθετούνται οι προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης!

Όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες (ίσως συνεχίζονται ακόμη) να προκύψει ένα modus vivendi μεταξύ των επιθυμιών της FIFA και της UEFA, των διαθέσεων των Ενώσεων – Μελών της ΕΠΟ και της κυβέρνησης δείχνουν να αποτυγχάνουν.

Στην ουσία όλο αυτό το διάστημα εξελίσσονται παράλληλοι μονόλογοι διανθισμένοι εκατέρωθεν με απειλές και προειδοποιήσεις, περισσεύει η διάθεση του καθενός να δικαιωθεί η άποψη του και λείπει ο κοινός νους. Αποτέλεσμα, ένα χάος προτάσεων και αντιπροτάσεων που αιωρούνται στο κενό, επειδή από όλους λείπει ο κεντρικός, ο βασικός στόχος που είναι η επόμενη μέρα στο άθλημα.

Η FIFA και η UEFA λαμβάνουν αποφάσεις σε συνεδριάσεις των οργάνων τους, στέλνουν επιστολές στην ΕΠΟ, απαιτούν «εδώ και τώρα πλήρη υποταγή» στην αδιαμφισβήτητη εξουσία τους, αρνούνται (επιφανειακά) κάθε συζήτηση για αλλαγές, συνομιλούν (υπόγεια) με τις Ενώσεις, προσφέρουν προφορικές διαβεβαιώσεις, αλλά αδυνατούν να πείσουν το σώμα της Γενικής Συνέλευσης να συναινέσει στις αλλαγές.

Οι Ενώσεις (μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων τους στην ΕΕ της ΕΠΟ) εμφανίζονται διατεθειμένες να συζητήσουν όλα τα θέματα, διατηρούν σημαντικές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα άρθρα του προτεινόμενου καταστατικού, θέλουν ουσιαστικές αλλαγές σε τρία από αυτά (ψήφοι Ενώσεων στην ΓΣ, εκπρόσωπος Ένωσης Διαιτητών στην ΕΕ της ΕΠΟ και διορισμός/αρμοδιότητες Εκτελεστικού Διευθυντή) και την ίδια ώρα «απαιτούν» αλλαγές στον αθλητικό νόμο, στα άρθρα που αφορούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Η κυβέρνηση (δια του κ. Αυγενάκη) επισείει τις συνταγματικές της εξουσίες, εμφανίζεται ανυποχώρητη σε θέματα αθλητικού νόμου, δεν συζητάει καμία αλλαγή, θα συζητήσει αλλαγές εάν και εφόσον οι Ενώσεις εγκρίνουν την Ολιστική Μελέτη.

Η κατάσταση σήμερα, μια μέρα πριν την Γενική Συνέλευση, εμφανίζεται εξαιρετικά σύνθετη, σχεδόν «παρανοϊκή», οι επιλογές για την αυριανή συνεδρίαση έχουν ελαχιστοποιηθεί, το σενάριο της αναβολής «για να κερδηθεί χρόνος και να δούμε τι θα κάνουμε τελικά» κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Τι προσφέρουν μέχρι σήμερα FIFA/UEFA σε αυτό το ιδιότυπο παζάρι εξουσίας που έχει στηθεί στο Πάρκο Γουδή;

Δέχονται τις αλλαγές στα τρία επίμαχα άρθρα του σχεδίου καταστατικού που έχουν προτείνει, επιπλέον δέχονται και την ουσιαστική μείωση των εκπροσώπων της Super League 2 «λόγω του ειδικού χαρακτήρα όσων την ελέγχουν».

Προσφέρουν προφορικές διαβεβαιώσεις για αλλαγές στον αθλητικό νόμο, ισχύει η δημόσια δέσμευση τους «αν αρνηθεί ο Αυγενάκης θα πάμε ψηλότερα» (ανέφεραν και το όνομα του «ψηλότερα»).

Η επωδός τους; «Ψηφίστε το καταστατικό με τις τρεις αλλαγές που θέλετε και αφήστε σε εμάς τα υπόλοιπα».

Τι δίνουν και τι θέλουν οι Ενώσεις; Η κατάσταση είναι μπερδεμένη, καθώς προκύπτουν διαφοροποιήσεις στη στάση των Ενώσεων που επηρεάζονται από τον ΠΑΟΚ σε σχέση με αυτές της ΑΕΚ, οι πρώτες εμφανίζονται «πιο σκληρές», χωρίς κεντρική καθοδήγηση, αλλά με απευθείας συνεννοήσεις με τον κ. Σαββίδη.

Όλες συμφωνούν στις τρεις αλλαγές στο Καταστατικό, διαφοροποιούνται στις προφορικές διαβεβαιώσεις της FIFA για τις αλλαγές στον αθλητικό νόμο, τίθενται θέματα εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία ακόμη και της FIFA, εννοείται πως δεν προκύπτει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Αυγενάκη.

Πίσω από τις έντονες διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται μεταξύ των μπλοκ εξουσίας στις Ενώσεις υποκρύπτονται φόβοι και σχεδιασμοί για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο μέλλον, εκεί η ΑΕΚ βγάζει μια αυτοπεποίθηση κι ο ΠΑΟΚ ένα φόβο. Ίσως, επειδή ο κ. Σαββίδης έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί ξανά με το «άθλημα» της επιρροής στις Ενώσεις, αρκετά του κόστισε, δείχνει να έχει βάλει μυαλό.

Ο Ζαγοράκης; Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ είναι «με το ένα πόδι στην Ομοσπονδία και το άλλο εκτός». Επιθυμεί σφόδρα τις αλλαγές της Ολιστικής Μελέτης, συνδέει την παρουσία του στην προεδρική καρέκλα με την έγκριση ή όχι του Καταστατικού «με τις τρεις αλλαγές», δεν επιθυμεί να ρισκάρει τη φήμη του και τις καλές του σχέσεις με τη FIFA και την UEFA, δεν διανοείται να κοντράρει την κυβέρνηση. Η φημολογία που τον φέρνει να έχει ο ίδιος συμβουλεύσει την UEFA να μην στείλει επίσημα εκπρόσωπο στην αυριανή ΓΣ (παρά την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας να παραστεί) «για να μην ξεφτιλιστούμε» δεν έχει διαψευστεί.

Η κατάσταση θυμίζει «εξίσωση με πέντε αγνώστους και τρία δεδομένα», είναι, αυτή τη στιγμή, άλυτη, τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει έως αύριο.

Η αναβολή της αυριανής Συνέλευσης και ο επανορισμός της για τις 27 Αυγούστου, μαζί με τη ΓΣ για την εκλογή των δικαστικών οργάνων εμφανίζεται μονόδρομος, κάθε άλλη εξέλιξη ενέχει τεράστια ρίσκα που κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πάρει.

Που βρίσκεται ανάμεσα σε όλα αυτά το ποδόσφαιρο; Μα, αυτό είναι (πάντα ήταν) το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αλίμονο σε αυτούς που δεν το ξέρουν και νομίζουν ότι ποδόσφαιρο είναι το γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές και το τόπι …

Υ.Γ. Καλά ξεμπερδέματα ή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!!!

Ο Αθανασιάδης επέκτεινε τη συνεργασία του με την ΑΕΚ μέχρι το 2025

Στην Ένωση για τα επόμενα τρία χρόνια θα αγωνίζεται ο 29χρονος Έλληνας κίπερ, ο οποίος εξαργύρωσε την πολύ καλή σεζόν του στη Σέριφ με ένα νέο συμβόλαιο στους «Κιτρινόμαυρους»

ΠΑΟΚ: Κλείνει στην Αλ Μπάτιν της Σαουδικής Αραβίας ο Ζαμπά

Ο Λέο Ζαμπά που έχει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από τον περασμένο Φεβρουάριο αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του εκτός Θεσσαλονίκης και ΠΑΟΚ,...

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα προπονηθεί στην Τούμπα ενόψει της ρεβάνς με τον Άρη

Οι στρατιωτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και η ανταλλαγή πυρών με την Παλαιστίνη ανάγκασαν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να έρθει πιο νωρίς από το προβλεπόμενο...

Μύθοι, αλήθειες και ολιγωρίες: Ο απολογισμός της τετραετίας Μαρτίνς στον Ολυμπιακό

Ο Γιώργος Χαλάς κάνει ΕΥΘΕΩΣ τον απολογισμό της εποχής Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, επισημαίνει τα σωστά και τα λάθη της διοίκησης και απορεί με εκείνους που πριν από λίγες μέρες τα έβλεπαν όλα τέλεια και τώρα γράφουν για εκκαθαρίσεις

Ολυμπιακός: Η απογοήτευση θολώνει το μυαλό και την κρίση

Οι αποδοκιμασίες εις βάρος του Γιώργου Μασούρα δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από μία κακή στιγμή λόγω της απογοητευτικής απόδοσης του Ολυμπιακού εντός αγωνιστικού χώρου. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Μία είναι η μαγική λέξη: προοπτική

Η στρατηγική απόφαση που θα ακολουθεί αρνητικά τον Ολυμπιακό σε όλη τη σεζόν, η αντιμετώπιση του Ελ Αραμπί και η δύσκολη αποστολή του Κορμπεράν. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης