20.5 C
Athens

Βατσλίκ: Μεταγραφή μιας άλλης εποχής

Ένας παίκτης που διέπρεψε στο EURO, ο Τόμας Βατσλίκ, έρχεται κατευθείαν από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή της Ευρώπης στον Ολυμπιακό, ξυπνώντας ευχάριστες μνήμες - Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Κάθε μεταγραφική προσθήκη συνοδεύεται από ένα ερωτηματικό, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν ένας ποδοσφαιριστής «πιάσει» ή όχι σε μία ομάδα. Η συζήτηση, σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι θεωρητική. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως η προσαρμογή και η «χημεία», οπότε άκρη δεν βγαίνει πριν δούμε έναν παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από τα μάτια μας. Ωστόσο, κάθε μεταγραφική προσθήκη συνοδεύεται, επίσης, από κάποια δεδομένα και στοιχεία από μία συγκεκριμένη διαδρομή που έχει ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι περγαμηνές είναι ξεκάθαρες και… φωνάζουν!

Ο Τόμας Βατσλίκ μετράει εννέα χρόνια σε υψηλό και κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο στην Ευρώπη. Σπάρτα Πράγας (2012-2014), Βασιλεία (2014-2018), Σεβίλλη (2018-2021). Έχει υπάρξει Πρωταθλητής σε Τσεχία (2014) και Ελβετία (2015, 2016, 2017). Ήταν μέλος της Σεβίλλης που κατέκτησε το Europa League (2020). Είναι 42 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα της Τσεχίας, όπου βασικός επί 14 διαδοχικά χρόνια (2002-2016) ήταν ο πολύς Πετρ Τσεχ και ουσιαστικά κλήθηκε να φορέσει τα γάντια του και να ηγηθεί στη νέα εποχή.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι βάσει της συστατικής επιστολής ο Ολυμπιακός έχει τον καλύτερο τερματοφύλακα στο έμψυχο δυναμικό του επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Από το 2010 μέχρι σήμερα. O Αντώνης Νικοπολίδης είναι μία κατηγορία μόνος του και η πρώτη σεζόν επί ηγεσίας Μαρινάκη ήταν η τελευταία της καριέρας του Έλληνα σπουδαίου τερματοφύλακα, ο οποίος είχε μετρήσει συνολικά 12 συμμετοχές πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση (σ.σ.: Πάρντο, Μέγκιερι, Παπαδόπουλος συμπλήρωναν το καρέ τερματοφυλάκων για την αγωνιστική περίοδο 2010/11).

Οπότε, ο Βατσλίκ έχει ένα βιογραφικό και συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, που τον καθιστούν ως τον κορυφαίο τερματοφύλακα που «πιάνει» Λιμάνι τα τελευταία έντεκα χρόνια. Ο Τσέχος «γεμίζει» την εστία! Έχει αντίληψη του χώρου, φοβερά αντανακλαστικά, ικανότητα στα τετ α τετ, αποτελεσματικότητα στις εξόδους, εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη στην άμυνα και όλη την ομάδα. Δεν λυγίζει από την πίεση και είναι κυρίαρχος στο πεδίο ευθύνης του. Παίζει με αυτοπεποίθηση, έχει τσαγανό και διαθέτει όλο το… πακέτο για τη θέση.

Οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού χειρίστηκαν αθόρυβα, γρήγορα και περίτεχνα μία εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, καθώς μπορεί ο Βατσλίκ να έμεινε ελεύθερος ύστερα από μία τριετία στη Σεβίλλη, αλλά με το εκπληκτικό EURO που έκανε δεν ήθελε και πολύ για να «χαλάσει» η δουλειά. Η Νάπολι καραδοκούσε και πίεσε για την απόκτησή του, έδινε περισσότερα χρήματα, αλλά ο Τσέχος τερματοφύλακας πείστηκε από το πρότζεκτ των Ερυθρόλευκων! Σίγουρα, έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως στον Ολυμπιακό έρχεται για να πάρει γάντια βασικού, την ώρα που στη Νάπολι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα έπρεπε να «εκτοπίσει» τον Ιταλό Άλεξ Μέρετ, την ώρα που δεν έχει αποχωρήσει ακόμα από την ιταλική ομάδα ο Νταβίντ Οσπίνα.

Ο Βατσλίκ είναι ένας τερματοφύλακας που έχει μάθει να παίζει βασικός και η περασμένη σεζόν στη Σεβίλλη, όπου αγωνίστηκε μόλις σε 8 αγώνες, δεν είναι ενδεικτική της ποιότητάς του. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν και δύο τραυματισμοί του στα γόνατα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020/21, καθώς τον έθεσαν εκτός εντεκάδας και ο Μαροκινός Μπόνο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Σε ηλικία 22 ετών, το 2011, ο Τσέχος τερματοφύλακας είχε «κοπεί» στα ιατρικά τεστ από την ολλανδική Ντε Γκράαφστσαπ, αλλά ακολούθησε μία «γεμάτη» δεκαετία, την ώρα που σε όλη την έως τώρα επαγγελματική καριέρα του (από το 2007 μέχρι σήμερα) μετράει 431 επίσημους αγώνες. Δεν τον λες και… προβληματικό, λοιπόν! Ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του έναν κορυφαίο γιατρό, τον Χρήστο Θέο, οπότε δεν χρειάζεται να καταγράψουμε κάτι περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι υποβλήθηκε σε λεπτομερείς και εξονυχιστικές ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις πριν υπογράψει το διετές συμβόλαιό του.

Στο EURO 2020, ο 32χρονος Βατσλίκ βρήκε με συνοπτικές διαδικασίες τον καλό εαυτό του, κάνοντας ένα θεσπέσιο και αρχοντικ΄τουρνουά, και οι Πρωταθλητές Ελλάδας ενέταξαν στο έμψυχο δυναμικό τους έναν παίκτη που είδε με θαυμασμό ολόκληρος ο κόσμος να διαπρέπει με την Τσεχία. Είναι μεταγραφή μιας άλλης εποχής. Όχι μόνο λόγω κόστους (ένα ακόμα συμβόλαιο εκατομμυρίου ευρώ στον Ολυμπιακό, με «γενναίο» πριμ υπογραφής). Διαχρονικά, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα, την ικανότητα, την ευχέρεια και τη δυναμική να φέρνει παίκτες στην Ελλάδα, που τους γνωρίζει όλος ο πλανήτης, πάνω στο «πικ» της καριέρας τους… Απευθείας από τα μεγαλύτερα Πρωταθλήματα της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη γενικότερα, με την ποιότητα και την κλάση να ξεχειλίζουν και δεκάδες διεθνείς παραστάσεις στις «αποσκευές». Τα παραδείγματα είναι πολλά και μάς γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω… Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, παίκτες που είχαν έντονη παρουσία σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και Παγκοσμίων Κύπελλων, αμέσως μετά ή λίγο αργότερα, φόρεσαν και τίμησαν την Ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα! Ξέχωρα, βέβαια, από όλους αυτούς τους παικταράδες που έρχονται κάθε χρόνο από τα κορυφαία ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο τερματοφύλακας, ο οποίος την Άνοιξη ήταν ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης ενόψει της σεζόν 2021/22, το Καλοκαίρι του ίδιου έτους υπέγραψε στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια ύστερα από ένα φοβερό και τρομερό EURO! Ιστορικά, μόνο ο Πρωταθλητής Ελλάδας μπορεί να κάνει τέτοιες μεταγραφές. Και σε μία αντικατάσταση ή διαδοχή κατάσταση, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με την έλευση του Βατσλίκ και την αποχώρηση του Σα, πρέπει πάντα να αναλογιζόμαστε τι είχαμε και τι έχουμε.

Ο Ζοζέ Σα προσέφερε για τρεις σεζόν στον Ολυμπιακό, αλλά έδειχνε να έχει πιάσει… ταβάνι και να θέλει κάτι άλλο και μία νέα πρόκληση από εδώ και πέρα. Η ομάδα όχι μόνο θα βάλει ένα εκπληκτικό ποσό στο ταμείο της από τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Πορτογάλου στη Γουλβς, κοντά στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ (!), αλλά παράλληλα υπάρχει ξεκάθαρη αναβάθμιση και «ένεση» υψηλότερης ποιότητας στη θέση του τερματοφύλακα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί. Οι Ερυθρόλευκοι απέκτησαν καλύτερο και εμπειρότερο παίκτη από τον Σα, σε μία ακόμα στοχευμένη κίνηση στο μεταγραφικό μέτωπο ενόψει της νέας σεζόν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς