18.2 C
Athens

Ολυμπιακός – Ούφα 1-1: Πρώτη φιλική ισοπαλία και πρώτη φορά με τρεις στην άμυνα!

Η Ούφα δυσκόλεψε πολύ τον Ολυμπιακό, αντιμετωπίζοντας το φιλικό σαν επίσημο - Οι Ερυθρόλευκοι κρατούν μία ακόμα συνεργασία, με «κλειστά μάτια», του Ελ Αραμπί με τον Μασούρα, ενώ ο Μαρτίνς στο τελευταίο δεκάλεπτο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σχηματισμό με τρεις στόπερ στην καλοκαιρινή προετοιμασία

Στο πέμπτο και προτελευταίο φιλικό παιχνίδι της καλοκαιρινής του προετοιμασίας επί αυστριακού εδάφους, ο Ολυμπιακός έφερε την πρώτη του ισοπαλία, καθώς έμεινε στο 1-1 με την Ούφα, στο Γιένμπαχ. Είχαν προηγηθεί τρεις φιλικές νίκες (κόντρα σε Βόλφσμπεργκερ, Κράσνονταρ και ΤΣΣΚΑ Σόφιας) και μία ήττα από τη Ζάλτσμπουργκ.

Ο Αλεκσάντρ Σαπλίνοβ έκανε το 1-0 στο 21′, ενώ ο Γιώργος Μασούρας ισοφάρισε σε 1-1 στο 38′, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας συνάντησε δυσκολίες από το παθιασμένο παιχνίδι και το τακτικό πλάνο της ρωσικής ομάδας, που ήταν ανταγωνιστική από την αρχή μέχρι το τέλος. Το παιχνίδι είχε λιγοστές φάσεις (6 τελικές προσπάθειες είχε ο Ολυμπιακός και 8 η Ούφα) και ήταν ισορροπημένο (49%-51% το τελικό ποσοστό στην κατοχή μπάλας υπέρ των Ρώσων), με τους Ερυθρόλευκους να παρουσιάζουν ένα αρνητικό αγωνιστικό πρόσωπο, παίζοντας χωρίς ένταση, ενέργεια και ιδέες.

Ο Πέδρο Μαρτίνς μοίρασε το χρόνο συμμετοχής, χρησιμοποιώντας μόλις 14 ποδοσφαιριστές, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου (3/7, 17:00) είναι προγραμματισμένος ο έκτος και τελευταίος φιλικός αγώνας στην Αυστρία κόντρα στην Κραϊόβα. Δεν αγωνίστηκαν οι Κρίστινσον, Σα, Καραργύρης, Λαλά, Σεμέδο, Παπαδόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Σουρλής, Σαπουντζής, Κούντε, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς και Χασάν.

Για πρώτη φορά στη φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία, ο προπονητής του Ολυμπιακού χρησιμοποίησε τριάδα στην άμυνα σε φιλικό παιχνίδι (το πέμπτο κατά σειρά), έστω και στο φινάλε της αναμέτρησης και για περίπου ένα δεκάλεπτο. Θα το έκανε και για περισσότερο και συγκεκριμένα από το 73′, αν δεν προέκυπτε ασυνεννοησία μεταξύ των ποδοσφαιριστών για περίπου οκτώ λεπτά του αγώνα!

Είναι ξεκάθαρο πως η διάταξη 3-4-3 βρίσκεται στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς και για τη σεζόν 2021/22, αλλά με το υπάρχον ρόστερ που έχει μαζί του στην Αυστρία δεν μπορεί να το εφαρμόσει. Άλλωστε, απουσιάζουν δύο κεντρικοί αμυντικοί. Ο Ουσεϊνού Μπα είναι τραυματίας (προέρχεται από χειρουργείο στη μέση και βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης) και ο Παπέ Αμπού Σισέ δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ομάδας λόγω των διεθνών υποχρεώσεων που είχε μέσα στον Ιούνιο με την Εθνική ομάδα της Σενεγάλης.

Τα highlights της αναμέτρησης:

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3. Tην εστία υπερασπίστηκε ο Τζολάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μάρκοβιτς και Αποστολόπουλος. Οι Πέπε, Μπουχαλάκης και Καμαρά αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή. Ο Τσούμιτς έπαιξε δεξιά στην επιθετική τριάδα, ο Μασούρας αριστερά, ενώ ο Ελ Αραμπί αγωνίστηκε στην κορυφή της γραμμής κρούσης. Έξι Έλληνες ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στην αρχική σύνθεση.

Η ομάδα του Αλεκσέι Στουκάλοβ είχε την πρώτη ευκαιρία μόλις στο 2ο λεπτό. Ο Μπάουερ σέντραρε από δεξιά και ο Μρζλιακ, που κινήθηκε στην πλάτη του Ανδρούτσου, επιχείρησε την προβολή στο δεύτερο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα άουτ, καθώς δεν βρήκε καλά την μπάλα. Η Ούφα ήταν καλύτερη στο ξεκίνημα, έχοντας ένα ακόμα καλό σουτ του Μίλετιτς στο 11′. Ο Τζολάκης μπλόκαρε στην αριστερή γωνία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι το 14′ ο Ολυμπιακός δεν είχε πατήσει την αντίπαλη περιοχή. Εκείνο το λεπτό, ο Τσούμιτς κέρδισε φάουλ από αριστερά, ο Πέπε το εκτέλεσε με γέμισμα προς τη μεγάλη περιοχή, ο Μπουχαλάκης πήρε την κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε κόρνερ. Ο Πέπε ανέλαβε την εκτέλεση από δεξιά, η μπάλα πέρασε από όλους και ο Καμαρά έπιασε ένα αριστερό σουτ από αριστερά, της μεγάλης περιοχής, αλλά οι αμυντικοί της ρωσικής ομάδας απομάκρυναν.

Ο Τζολάκης με διπλή προσπάθεια μπλόκαρε το δεξί σουτ του Σαπλίνοβ εκτός μεγάλης περιοχής στο 18′. Ο Ολυμπιακός δεν είχε ένταση και ταχύτητα στο παιχνίδι του. Η Ούφα πίεζε ψηλά, ήταν καλύτερη στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου, απειλούσε και άνοιξε το σκορ στο 21′, έχοντας προειδοποιήσει ένα λεπτό νωρίτερα. Στο 20′, μετά το αβίαστο λάθος του Ανδρούτσου στα δεξιά της άμυνας του Ολυμπιακού (προσπάθησε να γυρίσει την μπάλα στον Σωκράτη), ο Σαπλίνοβ μπήκε στην περιοχή από αριστερά και επιχείρησε σέντρα-σουτ. Οι Τζολάκης και Μάρκοβιτς έδιωξαν άρον-άρον, απομακρύνοντας τον κίνδυνο. Ωστόσο, στο 21′, η ρωσική ομάδα έκανε το 1-0. Ο Ιβάνοβ με κάθετη πάσα έβγαλε τον Αλίεβ στα δεξιά. Ο Αζέρ Αλίεβ σέντραρε παράλληλα από δεξιά και ο Σαπλίνοβ ανενόχλητος στο δεύτερο δοκάρι άνοιξε το σκορ με αριστερό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής.

Στο 29′ ο Μπουχαλάκης εκτέλεσε φάουλ με το αριστερό έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Ο Ολυμπιακός έβγαλε μία αντίδραση μετά το γκολ που δέχθηκε, ανεβάζοντας τις γραμμές του. Πάντως, πίεσε ψηλά μόνο στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου και μετά το 33ο λεπτό, όταν η Ούφα έχασε μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά της. Ο Τζολάκης δεν συνεννοήθηκε σωστά με τον Μπουχαλάκη, ο οποίος δέχθηκε την πάσα από τον τερματοφύλακα και έκανε κακό κοντρόλ, χάνοντας την μπάλα. Ο Καμίλοβ έφυγε στην αντεπίθεση, αλλά είχε κακό τελείωμα από το ύψος της μεγάλης περιοχής, σουτάροντας πάνω στον Τζολάκη.

Ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει «στροφές» στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους και ισοφάρισε σε 1-1, στο 38ο λεπτό. Ο Τσούμιτς κοντρόλαρε υπέροχα με το στήθος (πριν από ένα πεντάλεπτο είχε αλλάξει πτέρυγα με τον Μασούρα) από τα αριστερά και τροφοδότησε τον Ελ Αραμπί, ο οποίος κινήθηκε στον άξονα και «άνοιξε» αμέσως το παιχνίδι στα δεξιά, βλέποντας την κίνηση του Μασούρα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός κινήθηκε στην πλάτη του αριστερού μπακ (Μίλετιτς), κοντρόλαρε με το δεξί και σούταρε χωρίς να το σκεφτεί με το ίδιο πόδι, στέλνοντας την μπάλα με δύναμη στον… ουρανό των διχτύων και της αριστερής γωνίας της αντίπαλης εστίας. Ωραίο γκολ έπειτα από συνδυαστικό ποδόσφαιρο και έξοχη ομαδική συνεργασία. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με το σκορ στο 1-1.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε μία αλλαγή με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, αντικαθιστώντας τον Πέπε με τον Τιάγκο Σίλβα. Στο 55′ ο Καμίλοβ απείλησε για το 2-1, σουτάροντας με το αριστερό μέσα από τη μεγάλη περιοχή (μετά την πάσα που δέχθηκε από αριστερά) και την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Από το 46′, ο Τσούμιτς είχε επιστρέψει στη δεξιά μεσοεπιθετική πτέρυγα και ο Μασούρας στην αριστερή. Δεν υπήρχε ρυθμός και ένταση σε αυτά τα πρώτα λεπτά για το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Τσούμιτς

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι Ρώσοι έπαιζαν, κυρίως, πίσω από την μπάλα. Στο 60′, στην τελευταία του ενέργεια στο παιχνίδι, ο Τσούμιτς έφτασε κοντά στο γκολ. O Αποστολόπουλος κινήθηκε από αριστερά, έκανε το γύρισμα προς τον Ελ Αραμπί στο πρώτο δοκάρι, ο Τσούμιτς μπήκε στη φάση και σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Μπελένοβ μπλόκαρε την μπάλα (και ενώ είχε κοντράρει σε συμπαίκτη του). Στο 61′ ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Τσούμιτς. Αυτή ήταν η δεύτερη αλλαγή του Μαρτίνς.

Το παιχνίδι δεν είχε ποιότητα, ρυθμό και φάσεις. Στο 73′ ο Καλογερόπουλος πήρε τη θέση του Αποστολόπουλου και δημιουργήθηκε ένα μπέρδεμα για περίπου οκτώ λεπτά! Ο Μαρτίνς είχε δώσει εντολή για αλλαγή συστήματος σε 3-4-3, αλλά ο Καλογερόπουλος έπαιξε ως αριστερός μπακ, αν και στόπερ, για ένα διάστημα οκτώ λεπτών. Στο 81′ ο Μαρτίνς κατέστησε σαφές στους παίκτες του ότι πρέπει να παίξουν με σύστημα 3-4-3, καθώς οι ποδοσφαιριστές είχαν λανθασμένη συνεννόηση! Έτσι, ο Ανδρούτσος πέρασε σε θέση αριστερού μπακ-χαφ, με τον Καλογερόπουλο τρίτο στόπερ (δεξιά) και τον Βρουσάι να αλλάζει πτέρυγα και να παίζει ως δεξιός μπακ-χαφ! Ο Σωκράτης ήταν ο λίμπερο και ο Μάρκοβιτς ο αριστερός στόπερ. Στο μεταξύ, ο Καμαρά σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, έπαιζε μπροστά από τους δύο στόπερ. Αυτό έγινε για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα με τον διεθνή πολυσύνθετο χαφ από τη Γουινέα.

Ελ Αραμπί

Η Ούφα, μία μικρομεσαία ομάδα του ρωσικού ποδοσφαίρου, έμεινε πιστή στο τακτικό πλάνο της από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, παίζοντας στο 100% και με πολύ πάθος, σαν να πρόκειται για επίσημο παιχνίδι! Με πολλή ένταση, δύναμη και πίεση στο παιχνίδι της, αν και ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που δέχθηκε τρεις κίτρινες κάρτες. Στο 88′ ο Τιάγκο Σίλβα εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Παπασταθόπουλος έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Αυτή ήταν και τελευταία προσπάθεια για γκολ στην αναμέτρηση του Γιένμπαχ, με τον Ολυμπιακό να έρχεται ισόπαλος 1-1 με την Ούφα.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Τζολάκης, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μάρκοβιτς, Αποστολόπουλος (73′ Καλογερόπουλος), Πέπε (46′ Τιάγκο Σίλβα), Μπουχαλάκης, Καμαρά, Τσούμιτς (61′ Βρουσάι), Ελ Αραμπί, Μασούρας.

Η σύνθεση της Ούφα: Μπελένοβ, Αλίεβ (64′ Αγκαλάροβ), Ζουράβλεβ, Γιόκιτς, Πλίεβ, Ιβάνοβ (88′ Μπιζόζα), Μρζλιακ (75′ Κροτόβ), Καμίλοβ (70′ Φιστσένκο), Μπάουερ (80′ Γκολούμπεβ), Σαπλίνοβ, Μίλετιτς.

Κίτρινες κάρτες: 50′ Παπασταθόπουλος 64′ Μασούρας, 90′ Καμαρά

Οι ενημερώσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το φιλικό στα social media:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς