24.6 C
Athens

Πιτίνο: Έτοιμοι για την πρόκληση, πηγαίνουμε στα «τυφλά» με Καναδά»

Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Ρικ Πιτίνο, έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου της FIBA πριν από τους εναρκτήριους αγώνες του Προολυμπιακού τουρνουά της Βικτώρια, όπου η Εθνική Ελλάδας θα αντιμετωπίσει τον Καναδά (30/6, 02:05 ώρα Ελλάδας).

Ο Πιτίνο τόνισε πως η ομάδα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να πάρει το «εισιτήριο» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ εξήγησε πως η ομάδα πάει στα «τυφλά», αφού δεν έχει εικόνα από τον Καναδά, δεδομένου ότι η ομάδα του Νικ Νερς δεν έδωσε φιλικά προετοιμασίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κόουτς Πιτίνο στη συνέντευξη Τύπου:

«Έχουμε δουλέψει σκληρά, με δύσκολες συνθήκες. Χάσαμε τον αρχηγό μας, τον τεράστιο Σπανούλη ο οποίος τελικά αποσύρθηκε και από την ενεργό δράση. Μετά χάσαμε τον συμπαίκτη του Κώστα, τον Πρίντεζη ο οποίος θα ήταν ο βασικός μας πάουερ φόργουορντ, μετά χάσαμε και τον Παπαπέτρου τον σμολ φόργουορντ που χρειαζόταν αποκατάσταση στο γόνατο. Όλα αυτά έγιναν σε δύο εβδομάδες. Ευτυχώς έχω μαζί μου από την πρώτη ημέρα τον Κώστα, έναν ηγέτη, έναν εξαιρετικό παίκτη και είμαι ανυπόμονος για την πρόκληση».

Για τους στόχους που υπάρχουν: «Προφανώς και ο στόχος είναι μόνος ένας, να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό είναι, να αγωνιστεί εκεί η Ελλάδα, μια χώρα ολόκληρη είναι πάντα πίσω από αυτή την ομάδα και την υποστηρίζει. Θα δώσουμε τα πάντα για να συμβεί αυτό, ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση, ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τον Καναδά: «Εμείς δεν τους έχουμε δει καθόλου αφού δεν έχουν δώσει παιχνίδια, ενώ εμείς έχουμε δώσει τρία. Θα παίξουμε λίγο στα τυφλά σε σχέση με το τι κάνουν, ξέρουμε τους παίκτες τους οι οποίοι είναι εκπληκτικοί, αλλά δεν ξέρουμε τι θα επιχειρήσουν στην άμυνα και την επίθεσή τους. Τους έχω δει να παίζουν όλη τη χρονιά, μερικούς τους έχω δει και επιλέξει και για τα κολλέγια. Όλοι σουτάρουν καλά, όλοι έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ. Συνολικά όμως, είμαστε στα τυφλά για την ομάδα».

Για την πρόοδο του μπάσκετ στον Καναδά και την Ελλάδα: «Έχω κοουτσάρει στο παρελθόν παίκτες από τον Καναδά, αλλά τώρα η χώρα αυτή έχει τόσο πολύ ταλέντο. Οι Ράπτορς έδωσαν ώθηση στο άθλημα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ο Κώστας (σ.σ. Σλούκας) είναι από τους λίγους τελευταίους μεγάλους παίκτες. Έχουμε έναν 20χρονο στην ομάδα και πασχίσαμε να τον πάρουμε στην ομάδα. Η Ελλάδα αγαπά το μπάσκετ, αλλά δυσκολεύεται να βγάλει ταλέντα σε αντίθεση με τον Καναδά τα τελευταία 15 χρόνια».

Για το εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα πλεονεκτεί σε ύψη απέναντι του Καναδά: «Έχουμε έναν πολύ ψηλό σέντερ, αλλά δεν θεωρώ πως έχουμε πλεονέκτημα στο μέγεθος σε σχέση με τον Καναδά. Το θέμα είναι ποιος θα παίξει καλύτερη άμυνα και ποιος θα βάλει τα σουτ. Χθες οι Χοκς είχαν τον έλεγχο, αλλά το παιχνίδι γύρισε με τα σουτ του Μίντλετον. Ο παίκτης δίπλα μου (σ.σ. Σλούκας) είναι παίκτης που μπορεί να βάλει τέτοια σουτ. Πολλές φορές δεν είναι θέμα μεγέθους, αλλά να βάλεις τα σουτ. Είναι συναρπαστικό γιατί δεν μιλάμε για μια σειρά επτά αγώνων, αλλά για ένα νοκ-άουτ παιχνίδι».

Για τον Κώστα Αντετοκούνμπο και το αν υπάρχει επαφή της ομάδας με τον Γιάννη: «Ο Κώστας είναι νεαρός, θα χρειαστεί το χρόνο του για να φτάσει ψηλά, αλλά θα φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο. Ακόμα δεν είναι εκεί όμως. Με τον Γιάννη είχα μια επαφή όταν έπαιζαν με τους Νετς και τον ρώτησα αν θα άφηνε εκείνα τα ματς για να έρθει στην Εθνική. Είμαι πολύ απογοητευμένος που επέλεξε εκείνα τα ματς και το πήρα προσωπικά, αν και τον συμπαθώ», είπε μη μπορώντας να συγκρατήσει τα γέλια του, όπως συνέβη και με τους παριστάμενους.

Για το δύσκολο ταξίδι μέχρι τον Καναδά που είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες: «Δεν ήταν υπερβολή ότι κάναμε 24 ώρες από το ξενοδοχείο στην Αθήνα μέχρι αυτό στον Καναδά. Μέχρι και στο φέρι μπόουτ, μας έκλεισαν σε μια αίθουσα και κάναμε μια διαδρομή όσο είναι από την Αθήνα στη.. Μύκονο Θέλω να πω ότι με στενοχωρεί περισσότερο το ότι ήρθαμε σε ένα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς όπως είναι η Βικτώρια και το Βανκούβερ και θα ήθελα να βγούμε με την ομάδα να το δούμε, αλλά δυστυχώς αυτά είναι τα άσχημα του κορωνοϊού».

Για το αν είδε με την ομάδα τη νίκη των Μπακς στην Ατλάντα: «Δεν είμασταν όλοι μαζί εκείνη την ώρα, υπήρχε ξεκούραση, αλλά εγώ το είδα. Χαρήκαμε και φωνάξαμε για τον Γιάννη και τον Θανάση, τον οποίο έχω κοουτσάρει κιόλας. Ο Γιάννης είναι αυτή την περίοδο ο πιο σπέσιαλ παίκτης στο ΝΒΑ, θέλουμε να τον δούμε να προκρίνεται και θα ήταν όμορφα αν μετά είχαμε προκριθεί κι εμείς και ερχόταν μαζί μας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς