21.4 C
Athens

Γαλλία – Ελβετία 3-3 (4-5 πεν.): Ελβετική βόμβα τίναξε στον αέρα τους Τρικολόρ!

Οι αλύγιστοι Ελβετοί έστειλαν τη Γαλλία σπίτι της, παίρνοντας μια πανάξια πρόκριση κόντρα στους πρωταθλητές κόσμου - Μοιραίος ο Εμπαπέ, έχασε το τελευταίο πέναλτι που σφράγισε τον αποκλεισμό της ομάδας του

Η Ελβετία πέτυχε τη σπουδαιότερη πρόκριση της σύγχρονης ιστορίας της! Η ομάδα του Πέτκοβιτς πέταξε εκτός συνέχειας του EURO τους Γάλλους επικρατώντας με 5-4 στα πέναλτι.

Ο Εμπαπέ αστόχησε στο τελευταίο και καθοριστικό και οι Ελβετοί πέτυχαν την υπέρβαση και θα βρίσκονται στην προημιτελική φάση όπου θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία και έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν και στα ημιτελικά.

 

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ πέταξε όλο το πρώτο ημίχρονο με τη Γαλλία να έχει δύο μακρινά σουτ όλα κι όλα. Οι Τρικολόρ ήταν απίστευτα μπερδεμένοι πότε με το 3-5-2 και τον Ραμπιό αριστερό μπακ χαφ και πότε τον Κιμπεμπέ αριστερό μπακ σε 4-3-3.

 

Η Ελβετία προηγήθηκε στο 15′, όταν ο Σεφέροβιτς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά μετά την υπέροχη σέντρα που έβγαλε ο φορμαρισμένος Τσούμπερ των 4 ασίστ σε EURO.

Οι τυπικά φιλοξενούμενοι όχι μόνο αμύνθηκαν υποδειγματικά, αλλά βρέθηκαν κοντά και σε δεύτερο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο.

ΤΟ 0-1 ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΟΒΙΤΣ

 

Η Ελβετία έχασε απίστευτη ευκαιρία να κάνει το 0-2 απέναντι στη Γαλλία στο 55ο λεπτό της αναμέτρησης και το πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο, με ανατροπή λίγα λεπτά αργότερα.

Ο Τσούμπερ έκανε εκπληκτική ατομική ενέργεια αριστερά, μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Παβάρ, ο διαιτητής είδε τη φάση στο μόνιτορ και έδωσε πέναλτι, με τον Ρικάρντο Ροντρίγκες να αναλαμβάνει την εκτέλεση και τον Λορίς να αποκρούει εντυπωσιακά στη δεξιά γωνία του.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

 

Ακολούθησε ένα δραματικό τρίλεπτο, στο οποίο οι Ελβετοί έζησαν τον εφιάλτη και είδαν τον Καρίμ Μπενζεμά να φτάνει στην ανατροπή για τους Γάλλους και εκεί έδειξε την αδιανόητη κλάση του.

Πρώτα μετά την κάθετη του Εμπαπέ έφερε την μπάλα με μαγικό τρόπο μπροστά του και εκτέλεσε για το 1-1. Πριν προλάβουν να καταλάβουν οι Ελβετοί τι συνέβ ο Εμπαπέ πέρασε στον Γκριεζμάν που έβγαλε σέντρα και στο δεύτερο δοκάρι με κεφαλιά ο Μπενζεμά έγραψε το 2-1.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΖΕΜΑ

 

Όλα έδειχναν να τελειώνουν ένα τέταρτο πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης. Τι συνέβη εκεί;

Ο Πολ Πογκμπά έπιασε ένα φανταστικό σουτ εκτός περιοχής και – τι να κάνει ο Ζόμερ; – κατέληξε η μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Ελβετού γκολκίπερ για το 3-1.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΓΚΟΛΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΓΚΜΠΑ

 

Η Ελβετία μείωσε στο σκορ στο 82′ με την κεφαλιά του Σεφέροβιτς μετά τη σέντρα του Εμπαμπού από τα δεξιά και έδειξε σφυγμό, ενώ στο 85′ το γκολ του Γαβράνοβιτς ακυρώθηκε για οφσάιντ. Όλα έδειχναν πως θα είχαμε δράμα μέχρι το τέλος και να που τελικά επιβεβαιώθηκε ο… οιωνός όταν μείωσε στο γκολ ο Σεφέροβιτς.

 

Η χρυσή αλλαγή του Πέτκοβιτς έδωσε τη λύση στους Ελβετούς, οι οποίοι ισοφάρισαν σε 3-3 στο 90′ με το εκπληκτικό γκολ του Μάριο Γκαβράνοβιτς!

Ο διεθνής επιθετικός της Ελβετίας στην αντεπίθεση έπιασε ένα φοβερό σουτ εκτός περιοχής και έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα του για να στείλει το ματς στην παράταση και να κάνει ό,τι έκανε ο συμπατριώτης του Μάριο Πάσαλιτς στο παιχνίδι της Κροατίας με την Ισπανία (3-3).

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΓΚΑΒΡΑΝΟΒΙΤΣ

 

Περισσότερη ενέργεια στην παράταση είχαν οι Ελβετοί. Ωστόσο, οι Γάλλοι απείλησαν πρώτοι με τον Παβάρ να δοκιμάζει το σουτ από το σημείο του πέναλτι και τον Ζόμερ με το ένα χέρι να απομακρύνει σε κόρνερ. Η ομάδα του Πέτκοβιτς θα μπορούσε να φτάσει σε γκολ, ωστόσο η τελική πάσα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Ο Εμπαπέ έφτασε κοντά στο γκολ στο 110′, όταν από κάθετη πάσα βγήκε τετ α τετ και από δύσκολη γωνία εκτέλεσε άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Τουράμ από τα αριστερά βρήκε χώρο μετά από βαθιά μπαλιά του Πογκμπά, γύρισε στο ύψος του πέναλτι για τον Ζιρού που εκτέλεσε, αλλά η μπάλα βρήκε στον Εμπαπέ (!) και έφυγε άουτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Γάλλοι έχασαν Κομάν και Μπενζεμά με τραυματισμό (προστέθηκαν στα ήδη πολλά προβλήματα), ενώ ο Βαράν αγωνιζόταν με πόνο ψηλά στο πόδι μέχρι το φινάλε.

Ένα λεπτό πριν οδηγηθούν οι δύο ομάδες στα πέναλτι, ο Ζιρού με κεφαλιά επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον Ζόμερ, ο οποίος όμως πετάχτηκε και μπλόκαρε την μπάλα. Ο Τζάκα στο 120′ δοκίμασε απευθείας εκτέλεση φάουλ από αρκετά μακριά, αστόχησε και οι ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι.

Όλοι οι Ελβετοί ήταν καταπληκτικοί στις εκτελέσεις τους, το ίδιο και οι Γάλλοι, οι οποίοι όμως είχαν μοιραίο τον Κιλιάν Εμπαπέ που είδε τον Ζόμερ να αποκρούει τη δική του εκτέλεση και την ομάδα του Πέτκοβιτς να πανηγυρίζει την πρόκριση πετώντας εκτός διοργάνωσης το φαβορί για την κατάκτηση του EURO και την κάτοχο του Μουντιάλ, Γαλλία!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ – ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ

 

0-1 ΓΚΑΒΡΑΝΟΒΙΤΣ

1-1 ΠΟΓΚΜΠΑ

1-2 ΣΕΡ

2-2 ΖΙΡΟΥ

2-3 ΑΚΑΝΤΖΙ

3-3 ΤΟΥΡΑΜ

3-4 ΒΑΡΓΚΑΣ

4-4 ΚΙΜΠΕΜΠΕ

4-5 ΜΕΧΜΕΝΤΙ

  • ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΕΜΠΑΠΕ, Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΤΟΥΣ «8» ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ 3-3

Σκόρερ: 57′, 59′ Μπενζεμά, 75′ Πογκμπά / 15′, 81′ Σεφέροβιτς, 90′ Γαβράνοβιτς

Διαιτητής: Ραπαλίνι (ΑΡΓ)

Γήπεδο: Νατσιονάλα Αρένα, Βουκουρέστι

Κίτρινες: Βαράν, Κομάν, Παβάρ / Ελβέντι, Ρικάρντο Ροντρίγκες, Τζάκα, Ακάντζι

Γαλλία (Ντεσάμπ): Λορίς, Βαράν, Λανγκλέ (46′ Κομάν / 111′ λ.τρ. Τουράμ), Κιμπεμπέ, Παβάρ, Πογκμπά, Καντέ, Ραμπιό, Γκριεζμάν (88′ Σισοκό), Εμπαπέ, Μπενζεμά (93′ λ.τρ. Ζιρού)

Ελβετία (Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ρικάρντο Ροντρίγκες (87′ Μεχμέντι), Βίντμερ (73′ Μπαμπού), Φρόιλερ, Τζάκα, Τσούμπερ (79′ Φάσναχτ), Εμπολό (79′ Βάργκας), Σεφέροβιτς (96′ Σερ), Σακίρι (73′ Γκαβράνοβιτς)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς