19.9 C
Athens

Χάντμπολ: Η ΟΧΕ τιμώρησε με -4 τον Ολυμπιακό για το νέο πρωτάθλημα!

Η Ομοσπονδία χάντμπολ επέβαλε ποινή τεσσάρων βαθμών στον Ολυμπιακό από το πρωτάθλημα της νέας σεζόν λόγω της οικειοθελούς αποχώρησης στο δεύτερο μισό της προηγούμενης εξαιτίας του «λουκέτου» που είχε μπει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας ανακοίνωσε τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων σε Άνδρες και Γυναίκες για τη σεζόν 2021/22, γνωστοποιώντας την τιμωρία στο αντρικό τμήμα χάντμπολ του Ολυμπιακού!

Συγκεκριμένα, η ΟΧΕ τιμώρησε με ποινή αφαίρεσης τεσσάρων βαθμών τον Ολυμπιακό, που θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα από το -4.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στο θέατρο του παραλόγου και να μην επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση ύστερα από το σχεδόν πεντάμηνο «λουκέτο» που είχε μπει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό λόγω κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση της ΟΧΕ:

«Αποφάσεις του Δ.Σ. για την περίοδο 2021-2022

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις με βάσει τα δεδομένα του αθλήματος, της υγειονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και της τροπολογίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών (άρθρο 2, 19/4/2021) για την τροποποίηση κανονισμών και προκηρύξεων πρωταθλημάτων:

-Η Handball Premier και η Α1 Γυναικών περιόδου 2021-2022 θα διεξαχθούν σε ομίλους με τις ίδιες ομάδες που συμμετείχαν και την φετινή αγωνιστική περίοδο και την ίδια γεωγραφική κατανομή.

Η απόφαση πάρθηκε αφενός για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στις ενιαίες κατηγορίες την περίοδο 2022-2023, αφετέρου δε για ευελιξία στον προγραμματισμό των πρωταθλημάτων σε περίπτωση νέας διακοπής λόγω της πανδημίας, δεδομένου πως ο κίνδυνος αυτός συνεχίζει να υφίσταται.

Handball Premier
1ος όμιλος (Νότος): ΑΕΚ, Διομήδης Άργους, Ιωνικός ΝΦ, ΑΣΕ Δούκα, Άρης Νικαίας, HC Σαλαμίνα, Ολυμπιακός ΣΦΠ.

2ος όμιλος (Βορράς): ΠΑΟΚ, Δράμα 1986, ΑΕΣΧ Πυλαίας, Φίλιππος Βέροιας, Αερωπός Έδεσσας, Ζαφειράκης Νάουσας, Φαίακας Κέρκυρας.

Σύστημα
Α’ φάση: Όλοι εναντίον όλων σε 2 γύρους (14 αγωνιστικές, 12 για κάθε ομάδα).

Β’ φάση: Πλέι οφ (1-8): Οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν έναν όμιλο, μεταφέροντας τους βαθμούς από την Α’ φάση μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ακολούθως οι ομάδες του 1ου και του 2ου ομίλου συναντιούνται σε δύο γύρους (8 αγωνιστικές). Δεν αγωνίζονται μεταξύ τους όσοι βρισκόντουσαν στον ίδιο όμιλο στην Α’ φάση.

Πλέι άουτ (9-14): Οι 3 τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν έναν όμιλο, μεταφέροντας τους βαθμούς από την Α’ φάση μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ακολούθως οι ομάδες του 1ου και του 2ου ομίλου συναντιούνται σε δύο γύρους (6 αγωνιστικές). Δεν αγωνίζονται μεταξύ τους όσοι βρισκόντουσαν στον ίδιο όμιλο στην Α’ φάση.

Μετά το πέρας της Β’ φάσης οι 4 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονται στην Α2 Ανδρών, από την οποία προβιβάζονται 2 ομάδες, ώστε το νέο πρωτάθλημα 2022-2023 να διεξαχθεί με 12 ομάδες σε ενιαία κατηγορία.

Γ’ φάση: Οι 2 πρώτοι της βαθμολογίας μετά το πέρας της Β’ φάσης των πλέι οφ, αγωνίζονται στον τελικό με τον τίτλο να κρίνεται στις 3 νίκες.

Α1 Γυναικών
1ος όμιλος: ΟΦΝ Ιωνίας, ΓΑΣ Καματερού, ΑΟΑΟΔ Κορυδαλλού, ΑΣΒ Αθηναϊκός.
2ος όμιλος: ΠΑΟΚ, ΑΕΣΧ Πυλαίας, ΑΕΠ Πανόραμα, ΑΟ Προσοτσάνης.
3ος όμιλος: Βέροια 2017, Αναγέννηση Άρτας, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, Εθνικός Κοζάνης.

Σύστημα
Α’ φάση: Ένας προς όλους σε 2 γύρους στον κάθε όμιλο (6 αγωνιστικές).

Β’ φάση: Πλέι οφ (1-6): Οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν έναν όμιλο (6 ομάδες), μεταφέροντας τους βαθμούς από την Α’ φάση μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Αγωνίζονται μεταξύ τους σε 2 γύρους μόνο οι ομάδες που δεν έχουν συναντηθεί στην Α’ φάση(8 αγωνιστικές).

Πλέι άουτ (7-12): Οι 2 τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν έναν όμιλο (6 ομάδες), μεταφέροντας τους βαθμούς από την Α’ φάση μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Αγωνίζονται μεταξύ τους σε 2 γύρους μόνο οι ομάδες που δεν έχουν συναντηθεί στην Α’ φάση (8 αγωνιστικές).

Οι 4 τελευταίες ομάδες από αυτή την εξάδα υποβιβάζονται στην Α2 Γυναικών, από την οποία προβιβάζονται 2 ομάδες, ώστε το νέο πρωτάθλημα 2022-2023 να διεξαχθεί με 10 ομάδες σε ενιαία κατηγορία.

Γ’ φάση: Οι 2 πρώτες ομάδες των πλέι οφ, αγωνίζονται στον τελικό και ο τίτλος θα κριθεί στις 3 νίκες.

-Στον Ολυμπιακό ΣΦΠ επιβάλλεται ποινή, λόγω της οικειοθελούς αποχώρησης του από την Handball Premier 2020-2021 πριν την έναρξη της Β’ φάσης και θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα με -4 βαθμούς.

-Τα πρωταθλήματα Α2 Ανδρών, Α2 Γυναικών, Β’ Ανδρών περιόδου 2020-2021 διακόπτονται οριστικά και τη νέα περίοδο θα ξεκινήσουν με τις ίδιες ομάδες και το ίδιο σύστημα διεξαγωγής.

-Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2021-2022 θα δηλωθεί ως 5η ομάδα στους άνδρες και ως 4η ομάδα στις γυναίκες, το σωματείο ΑΕΣΧ Πυλαίας, βάσει βαθμολογικής συγκομιδής (Handball Premier), αλλά και εκδήλωσης ενδιαφέροντος (A1 Γυναικών)».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς