15.9 C
Athens

Ρωσία – Δανία 1-4: Θριαμβευτική πρόκριση αφιερωμένη στον Κρίστιαν Έρικσεν

Μία εκπληκτική Δανία «ισοπέδωσε» τη Ρωσία με το επιβλητικό 4-1 και κατέκτησε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του EURO 2020, σε ένα αγωνιστικό επίτευγμα εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον άτυχο της τελικής φάσης, Κρίστιαν Έρικσεν

Η Εθνική Δανίας διέλυσε την Εθνική Ρωσίας στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, το βράδυ της Δευτέρας (21/6), καθώς τη συνέτριψε με το εντυπωσιακό 4-1 και κατέλαβε τη 2η θέση στο Group B της τελικής φάσης του EURO 2020 επειδή υπερτερούσε σε τριπλή ισοβαθμία! Έτσι, εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης, ξεπερνώντας το ψυχολογικό σοκ με τον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος είχε καταρρεύσει στον αγωνιστικό χώρο, στην πρεμιέρα της Δανίας στον όμιλο απέναντι στη Φινλανδία (12/6, 0-1). Το Σάββατο (26/6, 19:00), οι Δανοί θα παίξουν με την Ουαλία στο Άμστερνταμ με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.

Μία φοβερή και τρομερή Δανία έκανε ό,τι ήθελε τη Ρωσία στην Κοπεγχάγη και πέτυχε ένα μικρό «θαύμα», καθώς πριν από την έναρξη της 3ης αγωνιστικής στο Group B βρισκόταν στην 4η θέση και τελευταία θέση του ομίλου! Ωστόσο, με τη δική της νίκη επί της Ρωσίας με 4-1 και της επικράτησης του Βελγίου επί της Φινλανδίας με 2-0 στο άλλο παιχνίδι πήρε την πρόκριση χάρη στη διαφορά τερμάτων!

Η Ρωσία παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων στο «Πάρκεν», παίζοντας κυρίως για τη βολική ισοπαλία, αλλά ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο είδε τη Δανία να την… ισοπεδώνει. Το 1-0 έκανε ο Μίκελ Ντάμσγκααρντ στο 38′, ενώ ο Γιουσούφ Πόουλσεν στο 59′ εκμεταλλεύτηκε ένα τραγικό λάθος του Ρόμαν Ζόμπνιν και έκανε το 2-0. Οι Ρώσοι μείωσαν σε 2-1 στο 70′ με το πέναλτι του Άρτεμ Ντζιούμπα, ο οποίος πέτυχε ένα ατομικό ρεκόρ, καθώς έφτασε τα 30 γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του (σε 5 διεθνείς συμμετοχές), φτάνοντας τον παλαίμαχο επιθετικό Αλεκσάντρ Κερζάκοβ (30 γκολ σε 91 διεθνείς αγώνες) στην πρώτη θέση των σκόρερ της Εθνικής Ρωσίας. Από εκεί και πέρα, όμως, η Δανία βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα άλλες δύο φορές με τους Αντρέας Κρίστενσεν (79′) και Γιόακιμ Μάελε (82′).

Η τελική βαθμολογία του Group B (σε 3 αγώνες):

  1. Βέλγιο 9 (7-1)
  2. Δανία 3 (5-4)
  3. Φινλανδία 3 (1-3)
  4. Ρωσία 3 (2-7)

Ο αγώνας

Η Δανία ήταν τυπικά φιλοξενούμενη, αλλά έπαιξε και το τρίτο της ματς στον όμιλο εντός έδρας, στην Κοπεγχάγη! Με τη δύναμη και την ορμή της έδρας, μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό, αλλά δεν κατάφερε να μετατρέψει την υπεροχή της σε καθαρές φάσεις για γκολ. Έτσι, μετά το 15′, η Ρωσία άρχισε να ανεβάζει «στροφές» και να προσπαθεί να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία. Η στόχευσή της, όμως, ήταν ξεκάθαρη: δεν πήρε ρίσκα, καθώς την έκανε για την πρόκριση και η ισοπαλία, παίζοντας με διάταξη 5-4-1.

Η πρώτη απειλή στον αγώνα ήταν από την πλευρά των Ρώσων, σε επιθετικό τρανζίσιον. Οι τυπικά γηπεδούχοι πίεσαν ψηλά, κέρδισαν την μπάλα μετά το λάθος του Βέστεργκααρντ στη μεσαία γραμμή. Ο Γκολόβιν ξεχύθηκε στην αντεπίθεση, θα μπορούσε να πασάρει αριστερά στον Μίραντσουκ, αλλά αποφάσισε να κάνει μία παραπανίσια ντρίμπλα, με αποτέλεσμα να σουτάρει υπό πίεση με το δεξί εντός μεγάλης περιοχής και τον Σμάιχελ να κάνει την απόκρουση του ματς, διώχνοντας με τα πόδια.

Η πρώτη τελική προσπάθεια της Δανίας καταγράφηκε στο 29′ όταν ο Βας κινήθηκε από δεξιά και προς τα μέσα, πασάροντας στον Χόιμπιεργκ, ο οποίος έπιασε ένα καλό δεξί σουτ εκτός περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Οι Σκανδινάβοι άρχισαν να πιέζουν ξανά μετά το δυνατό τους ξεκίνημα.

Κάπως έτσι στο 38′ η Δανία βρήκε το πολυπόθητο γκολ! Ο Χόιμπιεργκ πάσαρε στον Ντάμσγκααρντ, ο οποίος είδε να έχει ελεύθερο χώρο και κανέναν αντίπαλο να μην πηγαίνει πάνω του για να τον μαρκάρει… Ο επιθετικός της Σαμπντόρια με τρεις επαφές έκανε το 1-0! Κοντρόλαρε με το αριστερό, έφερε την μπάλα στο δεξί και έπιασε ένα φοβερό σουτ με το ίδιο πόδι από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Σαφόνοβ. Μία καλή κεφαλιά του Βέστεργκααρντ στο 41′ κατέληξε άουτ μετά το κόρνερ του Ντάμσγκααρντ από δεξιά.

Οι Ρώσοι «πλήρωσαν» το κακό τελευταίο δεκαπεντάλεπτο στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο μέρος ήθελαν πάση θυσία ένα γκολ για την ισοφάριση και την πρόκριση. Οι Δανοί μπήκαν συγκρατημένα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά στο 59′ είπαν «ευχαριστώ» σε ένα ανεπανάληπτο «δώρο» των Ρώσων! Ο Ζόμπνιν έκανε ένα «τυφλό» γύρισμα προς τα πίσω (λίγα μέτρα κάτω από τη μεσαία γραμμή και προς τα αριστερά), χωρίς ιδιαίτερη πίεση, «δίνοντας» πάσα πάρε-βάλε στον Πόουλσεν, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι απέναντι στον εμβρόντητο Σαφόνοβ και σκόραρε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του!

Ο σκόρερ του 2-0, Γιουσούφ Πόουλσεν, έδωσε άμεσα (στο 60′) τη θέση του στον Ντόλμπεργκ, ενώ αλλαγές έκανε και ο Τσερτσέσοβ. Στο 65′ ο Κουντριάσοβ γλίτωσε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για δυνατό μαρκάρισμα στον Ντόλμπεργκ, ο οποίος στο 64′ είχε φτάσει κοντά στο γκολ, αλλά υπέπεσε σε λάθος κοντρόλ πριν σουτάρει από το ύψος του πέναλτι…

Η Ρωσία μπήκε ξανά στη διεκδίκηση της πρόκρισης με ένα υπερβολικό πέναλτι που είδε ο Τουρπάν σε ένα στιγμιαίο κράτημα του Βέστεργκααρντ στον Σομπόλεβ, ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή στο 61′ και έπεσε πολύ εύκολα, στη συγκεκριμένη φάση, στο ύψος της μικρής περιοχής. Ο Ντζιούμπα ανέλαβε την εκτέλεση στο 70′ και με ψύχραιμο δεξί πλασέ μείωσε το σκορ σε 2-1.

Στο 79′ η Δανία «καθάρισε» το παιχνίδι, σκοράροντας στην τέταρτη ευκαιρία της, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Ο Σαφόνοβ απέκρουσε τις κεφαλιές των Κρίστενσεν και Μπρέιθγουεϊτ, το κοντινό σουτ του Κιάερ, αλλά μετά την άτσαλη απομάκρυνση του Καραβάεβ η μπάλα στρώθηκε στον Κρίστενσεν, ο οποίος έπιασε ένα τρομερό δεξί σουτ στην κίνηση εκτός μεγάλης περιοχής, «εκτελώντας» τον Ρώσο τερματοφύλακα για το 3-1.

Το κερασάκι στην τούρτα για τη Δανία έβαλε ο Μάελε στο 82′, δεχόμενος την πάσα του Χόιμπιεργκ. Ο Δανός αριστερός μπακ έφυγε στην αντεπίθεση και τελείωσε μόνος του τη φάση με δεξί σουτ εντός μεγάλης περιοχής, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ 4-1. Η Δανία ήταν ανώτερη, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, και ψυχωμένη όσο ποτέ σε αυτήν την τελική φάση του EURO 2020, κατακτώντας μία θριαμβευτική πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες. Προφανώς, όλη η Δανία αφιερώνει αυτήν την πρόκριση στον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή κόντρα στη Φινλανδία, αλλά το ευτυχές γεγονός είναι ότι ξεπέρασε αυτήν τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του. Όσο για τη Ρωσία, ήταν απογοητευτική, έπαιξε ξεκάθαρα για να μη χάσει και να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας, αλλά τελικά γυρίζει άπραγη στα πάτρια εδάφη.

ΡΩΣΙΑ – ΔΑΝΙΑ 1-4

Γήπεδο: «Πάρκεν Στάντιουμ», Κοπεγχάγη

ΓΚΟΛ: 70′ πέν. Ντζιούμπα / 38′ Ντάμσγκααρντ, 59′ Πόουλσεν, 79′ Κρίστενσεν, 82′ Μάελε

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπάν (Γαλλία)
Βοηθοί: Νικολά Ντανό (Γαλλία), Σιρίλ Γκρινγκόρ (Γαλλία)
Τέταρτος: Σάντρο Σχέρερ (Ελβετία)
Διαιτητής VAR: Φρανσουά Λετεσιέ (Γαλλία)
Διαιτητές AVAR: Ζερόμ Μπρισάρ (Γαλλία), Μπενζαμίν Παζέ (Γαλλία), Αλεχάντρο Ερνάντεθ (Ισπανία)

Κίτρινες κάρτες: 28′ Κουντριάσοβ, 75′ Ντιβέεβ / 57′ Ντιλέινι

Ρωσία (Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ): Σαφόνοβ, Ντιβέεβ, Ντζικίγια, Κουντριάσοβ (67′ Καραβάεβ), Μάριο Φερνάντες, Κουζιάεβ (67′ Μούκχιν), Οζντόεβ (61′ Ζεμαλέτντινοβ), Ζόμπνιν, Μίραντσουκ (61′ Σομπόλεβ), Γκολόβιν, Ντζιούμπα.

Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Κιάερ, Βέστεργκααρντ, Βας (60′ Στρίγκερ Λάρσεν), Μάελε, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (85′ Γένσεν), Μπρέιθγουεϊτ (85′ Κορνέλιους), Πόουλσεν (60′ Ντόλμπεργκ), Ντάμσγκααρντ (72′ Νόργκααρντ).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς