23.6 C
Athens

Eίναι αρκετές δύο σούπερ εμφανίσεις του Φαμπιάνο για να σταθεί βασικός στον Ολυμπιακό;

Ο Σα, ο Φαμπιάνο και η σίγουρη επιλογή που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για τη θέση του τερματοφύλακα. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο Ζοζέ Σα θέλει να φύγει και να αντιμετωπίσει μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Διανύει το 29ο έτος της ηλικίας του και επειδή είναι επαγγελματίας πιστεύει πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει τη μεταγραφή της αθλητικής του ζωής και να αγωνιστεί σε ένα από τα κορυφαία Πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μετά τα 30 είναι δύσκολο να υλοποιηθεί η επιθυμία του αυτή, αν και η θέση του τερματοφύλακα είναι η μοναδική που δεν κοιτάζει χρόνια. Από τη στιγμή, όμως, που η Γουλβς τον έχει «σημαδέψει» και κουμάντο στην υπόθεση κάνει ο Ζόρζε Μέντες, τότε αργά ή γρήγορα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στην Αγγλία.

Η ρήτρα ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ και ο Ολυμπιακός αποκλείεται να βρει αυτά τα χρήματα στη μεταγραφική αγορά. Η δουλειά λογικά θα γίνει κάπου στα μισά χρήματα, αλλά είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη. Προσωπικά, ουδέποτε με ενθουσίασε ως τερματοφύλακας, αλλά παραδέχομαι ότι απέδωσε καλύτερα στους Ερυθρόλευκους από ό,τι περίμενα. Αν και στην τρίτη του σεζόν (2020/21), υπέπεσε σε κραυγαλέα λάθη που κόστισαν. Πολύ καλός στα τετ α τετ, αδυναμία στα μακρινά σουτ και την τοποθέτηση μπροστά από την εστία. Στις εξόδους, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι ο Πορτογάλος έπιασε το «ταβάνι» του στον Ολυμπιακό αυτήν την τριετία, έχοντας ως καλύτερη σε απόδοση την ενδιάμεση σεζόν (2019/20). Προσέφερε για τρεις διαδοχικές ποδοσφαιρικές χρονιές (την πρώτη ως δανεικός) και πήρε πολλά, όπως την αναγνώριση και την καταξίωση που δεν είχε απολαύσει στην πατρίδα του με την Πόρτο. Για αυτό και μία μεταγραφή είναι η καλύτερη λύση για όλους.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός πρέπει να καλύψει το κενό του με έναν ισάξιο αν όχι καλύτερο τερματοφύλακα. Δεν μπορώ να καταλάβω τη στόχευση τόσο πολύ στον Φαμπιάνο (αν και τις τελευταίες ημέρες, οι Ερυθρόλευκοι «χτυπούν» και σε άλλα «μέτωπα»), ο οποίος είναι ένας κανονικός τερματοφύλακας, αλλά ο σύλλογος δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο ότι θα αποτελέσει και μία αξιόπιστη λύση για τα δοκάρια της ομάδας.

Άλλο Ομόνοια και άλλο Ολυμπιακός. O Φαμπιάνο είχε μία αδιάφορη θητεία στην Πόρτο χωρίς ποτέ να αισθανθεί ως ο απόλυτα βασικός τερματοφύλακας της πορτογαλικής ομάδας, ενώ σε βάθος επταετίας (2012-2019) έπαιξε συνολικά σε 73 ματς. Παράλληλα, θεωρώ πως δεν είναι επαρκές κριτήριο οι δύο εξαιρετικές εμφανίσεις του απέναντι στους Πρωταθλητές Ελλάδας, στα πλέι-οφ του περασμένου Champions League. Πράγματι, ιδιαίτερα στον επαναληπτικό, είχε «κατεβάσει ρολά» και ήταν ανίκητος. Αρκεί, όμως, αυτό για να αποτελέσει τον βασικό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν; Αυτό είναι και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους Ερυθρόλευκους πριν πάρουν την οριστική τους απόφαση για το αν ο Βραζιλιάνος αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την κάλυψη της κομβικής αυτής θέσης. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι το «κλικ» στους ιθύνοντες του Πρωταθλητή Ελλάδας έγινε στα δύο παιχνίδια των προκριματικών με την Ομόνοια.

Ο 33χρονος τερματοφύλακας ανταποκρίθηκε στην πίεση που δέχθηκε η ομάδα του από έναν ανώτερο αντίπαλο, αλλά οι Ερυθρόλευκοι δεν δέχονται πολλές φάσεις στα παιχνίδια τους, ιδιαίτερα εντός συνόρων, οπότε αναζητείται ένας τερματοφύλακας σταθερός και αποτελεσματικός. Ο Φαμπιάνο είναι «βασιλιάς» στην Ομόνοια, αλλά οι απαιτήσεις της βαριάς φανέλας του Ολυμπιακού είναι σαφώς μεγαλύτερες και υψηλότερες. Σίγουρα, το μπόι του είναι ενθαρρυντικό (1,97μ.) για να «καθαρίζει» τις φάσεις στον αέρα, αλλά οι εικόνες που έχω από τον Φαμπιάνο της Πόρτο και της Φενέρμπαχτσε είναι ενός τερματοφύλακα που έχει εύκολη την «γκέλα». Είναι παίκτης ψυχολογίας και στην Ομόνοια έχει την αναγνώριση σε ό,τι κάνει από τη στιγμή που περιβάλλεται με απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Ολυμπιακός έχει πίεση που συναντά κάποιος μόνο στους κορυφαίους συλλόγους του πλανήτη και τα λάθη απαγορεύονται.

Καλώς ή κακώς, η σύγκριση γίνεται αναπόφευκτα με τον προκάτοχό του. Ο Σα είχε πάρει τη φανέλα του βασικού στο… σπίτι του από τον Πέδρο Μαρτίνς. Υπενθυμίζεται πως ο Σα είχε αποκτηθεί αρχικά ως δανεικός την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, του 2018. Μπορεί εκείνη τη σεζόν (2018/19) να είχε αρχίσει ως πρώτη επιλογή ο Ανδρέας Γιαννιώτης, αλλά υπήρχε ξεκάθαρο σχέδιο ο Σα να μπει κάποια στιγμή στην εντεκάδα και να μην… ξαναβγεί. Όπως και έγινε, με την αντίστροφη μέτρηση να αρχίζει από την ασυνεννοησία του Γιαννιώτη με τον Γιάγκος Βούκοβιτς στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ, που χάθηκε με το αυτογκόλ του Σέρβου στόπερ. Είχαν ακολουθήσει δύο ακόμα αρνητικά αποτελέσματα στο Πρωτάθλημα (ισοπαλία 1-1 με την ΑΕΚ και ήττα από τον ΟΦΗ με 1-0) και έπειτα από ένα κακό σερί με τρεις αγώνες δίχως νίκη στη Super League (0-1-2), ο Πορτογάλος τερματοφύλακας έγινε αμέσως βασικός. Ο Σα δεν είχε αποκτηθεί για να κάθεται στον πάγκο και στην πορεία όλες οι πλευρές βγήκαν κερδισμένες.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, σε περίπτωση που γίνει η μεταγραφή, πώς θα αποδώσει ο Φαμπιάνο στους Πειραιώτες και αν ανταποκριθεί ή όχι στις απαιτήσεις, αλλά οφείλουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα. Είναι ίσως η μόνη προσθήκη του φετινού καλοκαιριού, στην οποία ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να κάνει λάθος. Και μην ξεχνάμε πως από τις μεταγραφές της ιδιαίτερης προηγούμενης σεζόν, μόνο ο Εμβιλά απέδωσε στο 100%. Δεν χωράει λάθος αν φύγει ο Σα και ο αντικαταστάτης του δεν έρθει αμέσως να πάρει γάντια βασικού και να αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση με ασφάλεια, σταθερότητα και συνέπεια. Οι Ερυθρόλευκοι εξετάζουν τις επιλογές τους και είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες ημέρες η περίπτωση του Φαμπιάνο δείχνει να έχει χάσει σημαντικό έδαφος στη λίστα για τη θέση του τερματοφύλακα ενόψει της σεζόν 2021/22… Χρειάζεται βαθιά σκέψη και απόλυτη σιγουριά ότι η απόφαση που θα παρθεί θα είναι αυτή με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης στον αγωνιστικό χώρο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς