24 C
Athens

ΑΕΚ: Γεννούν και τα κοκόρια της!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την ΑΕΚ που χάρη στην πρόκρισή της εις βάρος της Σέλτικ, έβαλε στο ταμείο της όσα χρήματα έβγαλε πέρσι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στην Ευρώπη

Τεράστια είναι τα οικονομικά οφέλη της ΑΕΚ από την πρόκρισή της εις βάρος της Σέλτικ στα play off του Champions League! Δεν είναι μάλιστα υπερβολή αν πούμε, ότι η ΑΕΚ μέσα σε ένα βράδυ (δύο για να ακριβολογούμε, έβγαλε όσα χρήματα έβγαλε σε όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν με την εκπληκτική και αήττητη πορεία της στο Europa League! Προ ημερών είχαμε αναλύσει για ποιο λόγο η διπλή αναμέτρηση με τη Σέλτικ είναι το ματς των 10 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα η «»Ένωση» καταφέρει και αποκλείσει και την ουγγρική Βίντι και προκριθεί στους ομίλους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, τότε θα εκτοξευτεί οικονομικά, αφού τα εγγυημένα έσοδά της θα διπλασιαστούν!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ΑΕΚ πέρσι πήρε γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ από το market pool. Για τη συμμετοχή της στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε περίπου 300.000 ευρώ, ενώ η πρόκρισή της επί της Μπριζ και η είσοδός της στους ομίλους του Europa League τις απέφεραν 2,6 εκατ. ευρώ. Από τους αγώνες στη φάση των ομίλων «έβγαλε» 1 εκατ. ευρώ (από τη μία νίκη και τις πέντε ισοπαλίες), ενώ η δεύτερη θέση στον όμιλο της «χάρισε» άλλα 300 χιλιάρικα. Η πρόκρισή της στους «32» της διοργάνωσης της έδωσε 0,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 9,2 εκατ. ευρώ. Στο προαναφερθέν ποσό δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των πέντε ευρωπαϊκών αγώνων. Χοντρικά λοιπόν μπορεί κανείς να πει ότι η ΑΕΚ πέρσι έβγαλε 10 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή χθες το βράδυ!

Η «Ένωση» έχει πλέον στο… χέρι της 10 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εξηγείται ως εξής: 5 εκατ. ευρώ για τη δεδομένη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League και άλλα τόσα στην περίπτωση που αποκλειστεί από το Champions League ως bonus… παρηγοριάς για τη συμμετοχής της στα play off της διοργάνωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό το ποσό η ΑΕΚ δε θα το έπαιρνε αν αποκλειόταν από τη Σέλτικ και ξεπερνούσε το εμπόδιο της Σούντουβα.

Το 20άρικο από το Champions League

Σε περίπτωση που η ΑΕΚ καταφέρει και κάνει το όνειρο της επιστροφής στους ομίλους του Champions League πραγματικότητα, τότε το… κούνημα του σεντονιού θα της αποφέρει μίνιμουμ 20 εκατ. ευρώ ως έσοδα!

Η παρουσία στη φάση των ομίλων της εν λόγω διοργάνωσης «χαρίζει» σε κάθε ομάδα μίνιμουμ 15 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι εγγυημένο. Σε αυτό δεν υπολογίζεται το market pool. Το μοίρασμα αυτού του ποσού δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού το 30% θα μοιραστεί όπως… παλιά και το υπόλοιπο θα έχει να κάνει με το 10ετές ranking στο οποίο η ΑΕΚ έχει ίσως το χαμηλότερο συντελεστή από όλες τις ομάδες λόγω της πολυετούς απουσίας από την Ευρώπη. Όπως και να έχει πάντως λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ πολύ δύσκολα θα πάρει…

Τα έσοδα από τα εισιτήρια

Η ΑΕΚ στο παιχνίδι κόντρα στη Σέλτικ «έκοψε» 25.183 εισιτήρια και οι μεικτές εισπράξεις της ήταν 367.092 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό στην περίπτωση που θα προκριθεί στους ομίλους του Champions League θα δώσει τρία πολύ δυνατά ματς, όντας αδύναμη. Πέρσι για παράδειγμα ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους και τη Σπόρτινγκ.

Από τη στιγμή λοιπόν που θα έρθουν τόσο δυνατά ονόματα, είναι αναμενόμενο να πάει και περισσότερος κόσμος στο γήπεδο, οπότε και οι εισπράξεις θα είναι περισσότερες. Χοντρικά μπορεί να πει κανείς πως από αυτά τα παιχνίδια η ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μίνιμουμ 1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να προσθέσει στα προσδοκώμενα έσοδα.

Τα bonus των βαθμών

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και τα ποσά που θα λάβει η ΑΕΚ βάσει… αποτελεσμάτων. Εννοείται πως στο Champions League τα οφέλη είναι πολλαπλάσια. Για παράδειγμα μία νίκη πριμοδοτείται με 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ μία ισοπαλία με 900.000. Αντιθέτως στο Europa League η νίκη προσφέρει 570 χιλιάδες (λιγότερα δηλαδή από τη… σεντονάτη ισοπαλία) και το «Χ» μόλις 190 χιλιάδες.

Τα βαθμολογικά οφέλη

Η άνοδος της ΑΕΚ στη βαθμολογία της UEFA χάρη στην περσινή της πορεία είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή. Το κέρδος από τη χθεσινή της πρόκριση ήταν μόλις 0,5 βαθμός. Ωστόσο έχει ήδη εξασφαλισμένους άλλους 2,5 που παίρνουν οι ομάδες που αποκλείονται από τα play off του Europa League. Οπότε ξεκινάει τη σεζόν με 3, ακόμα και αν δεν πάρει κανένα βαθμό στον όμιλο της δεύτερη τη τάξει διοργάνωσης. Αυτό το τρίποντο δεν προστίθεται σε περίπτωση που η ΑΕΚ στους ομίλους κάνει πάνω από τρεις βαθμούς. Υπάρχει λοιπόν το μαξιλαράκι αυτό ενόψει της νέας σεζόν στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Αν ωστόσο καταφέρει και αποκλείσει τη Βίντι και μπει στους ομίλους του Champions League, τότε θα έχει εξασφαλισμένους 4 πόντους ως bonus (δύο νίκες δηλαδή). Αυτοί θα προστεθούν στους βαθμούς που θα κατακτήσει στους αγώνες της φάσης των ομίλων, αντίθετα δηλαδή με ότι συμβαίνει στο Europa όπου επί της ουσίας είναι πόντοι… παρηγοριάς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς