27.5 C
Athens

Eφυγε από τη ζωή η Αρίθα Φράνκλιν, η βασίλισσα της soul (video)

Eδινε μάχη για τη ζωή της χτυπημένη από καρκίνο στο πάγκρεας • Ηταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy

Την τελευταία της πνοή άφησε, σε ηλικία 76 ετών, η θρυλική Αρίθα Φράνκλιν, σύμφωνα με εκπρόσωπό της που επικαλείται το Associated Press. Η αιτία θανάτου της, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν καρκίνος στο πάγκρεας.

Yπήρξε μία από τις πιο επιβλητικές ερμηνεύτριες της soul, τραγουδίστρια αξεπέραστων επιτυχιών και «φωνή» του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων και τα δικαιώματα των γυναικών και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα.

Είναι φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά έχει τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες.

Γεννημένη τις 25 Μαρτίου 1942 στο Τενεσί η Αρίθα Λουίζ Φράνκλιν έμελλε να γίνει ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της μουσικής.

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Αρίθα γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA.

Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το «Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)», «Today I Sing The Blues», «Won’t Be Long» και «Operation Heartbreak».

Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Οπως είπε και η ίδια αργότερα, «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν».

Είναι από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά καλλιτέχνες όλων των εποχών, έχει κερδίσει 18 Grammy και έχει ηχογραφήσει περισσότερα από εκατό singles που μπήκαν στα τσαρτς και αναδείχθηκαν σε ψηλές θέσεις.

Η Αρίθα Φράνκλιν τραγούδησε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60 και ’70 όπως τα «Respect» και «Chain of Fools» και κέρδισε επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας της soul». Το «Respect» έγινε ένας από τους «κλασικούς» ύμνους του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων, αλλά και για το φεμινιστικό κίνημα.

Η Αρίθα Φράνκλιν, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy. Εχει κερδίσει 18 Grammy συν δύο ακόμη που είναι το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Αρίθα».

Η Αρίθα Φράνκλιν έχει συνολικά είκοσι No1 singles στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το «Respect» τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, «I Knew You Were Waiting (For Me)» ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε ήρεμη στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ, όπου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο όπου τρεις ημέρες πριν έδινε την ύστατη μάχη για τη ζωή της. Ηταν απόφαση των δικών της να «φύγει» ήρεμα στο σπίτι της με τους δικούς της ανθρώπους γύρω της.

Οι οικείοι της 76χρονης τραγουδίστριας πληροφορήθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας ότι η υγεία της είχε επιδεινωθεί, φτάνοντας να ζυγίζει μόλις 37 κιλά «Είμαι τόσο λυπημένος που αναφέρω ότι η “βασίλισσα της soul” και καλή μου φίλη, Aretha Franklin, είναι σοβαρά άρρωστη», έγραψε στο Twitter ο παρουσιαστής ειδήσεων Evrod Cassimy. «Μίλησα με τα μέλη της οικογένειάς της αυτό το πρωί. Ζητά τις προσευχές σας αυτή τη στιγμή. Θα έχω περισσότερες λεπτομέρειες όταν μου επιτρέπει να τις μεταφέρω».

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό παραγωγό Tom Joyner, η Aretha Franklin εδώ και δέκα μέρες λάμβανε βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες για να αντιμετωπίσει με γαλήνη το σοβαρό ενδεχόμενο του θανάτου της.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο δημοσιογράφος Ρότζερ Φρίντμαν που μοιράστηκε τα νέα για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας της, πριν λίγες ημέρες στο νοσοκομείο, στις 13 Αυγούστου, μίλησε σα να είχε ήδη φύγει από τη ζωή, κάτι που τελικά συνέβη σήμερα.

«Η Αρίθα Φράνκλιν έχει γύρω της συγγενείς και ανθρώπους που ήταν πολύ κοντά της. Θα λείψει πολύ ως μητέρα, αδερφή, φίλη, ξαδέρφη. Αλλά η κληρονομιά της είναι μεγαλύτερη από τη ζωή. Δεν είναι μόνο που την αποκαλούσε νούμερο 1 τραγουδίστρια όλων των εποχών το Rolling Stone. ′Η ότι χαρακτηρίζεται βασίλισσα της σόουλ. Να ζήσει για πάντα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Αρίθα Φράνκλιν αποσύρθηκε στα 74 της χρόνια, βγάζοντας ένα τελευταίο άλμπουμ σε συνεργασία με τον Stevie Wonder το 2017. «Πρέπει να σας πω ότι φέτος αποσύρομαι. Είμαι πολύ πολύ ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με το που έφτασε η καριέρα μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το 2011, είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας, τον οποίο και πολέμησε γενναία.

Το 2015 παρουσία του ζεύγους Ομπάμα, έπαιξε στο πιάνο και ερμήνευσε σε μια μοναδική παράσταση το «You Make Me Feel Like A Natural Woman»:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς