24.3 C
Athens

Κρεμλίνο σε Αθήνα: Δεν φταίμε εμείς για την επιδείνωση των σχέσεών μας

Τον Σεπτέμβριο αποχωρεί σύμφωνα με το ΤΑSS από τη Μόσχα, ο Ελληνας πρέσβης, Ανδρέας Φρυγανάς

Δηλώσεις για τις ελληνορωσικές σχέσεις και την πορεία τους έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε πως δεν ήταν η Ρωσία αυτή που έκανε κινήσεις για τη χειροτέρευση των σχέσεών της με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν.

«Για άλλη μία φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ρωσία δεν έκανε κινήσεις που να οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα, αντιθέτως, εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και προσωρινή, ελπίζουμε σε μια ταχεία βελτίωση», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η δήλωση Ζαχάροβα έρχεται λίγες ώρες μετά το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΤΑSS, το οποίο τοποθετεί χρονικά στον Σεπτέμβριο την αποχώρηση του Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά.

«Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του πρέσβη στην Ελλάδα» ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να εγκαταλείψει τη Ρωσία το φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι «την περασμένη εβδομάδα, μια ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο Φρυγανάς ανακλήθηκε στην Αθήνα, και ότι θα αντικατασταθεί από νέο πρέσβη».

Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις βγήκε στην επιφάνεια στις αρχές Ιουλίου, όταν η Αθήνα διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο Ρώσους πολίτες, κατηγορώντας τους για εμπλοκή με στόχο την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς