21.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Στόχος η κορύφωση και το 19ο νταμπλ!

Ο Ολυμπιακός θέλει να κλείσει μία εκπληκτική διετία σαρωτικού ποδοσφαίρου φτάνοντας στην κορύφωση των συναισθημάτων με το απόλυτο των τίτλων εντός συνόρων!

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Ο 79ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον τυπικά γηπεδούχο Ολυμπιακό και τον τυπικά φιλοξενούμενο ΠΑΟΚ, συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα, το βράδυ του Σαββάτου (22/5, 21:00), στο ΟΑΚΑ. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης και στο θεσμό του Κυπέλλου, μετρώντας 28 κατακτήσεις σε 40 τελικούς, ενώ διεκδικεί το 19ο νταμπλ της θρυλικής ιστορίας του. Ο ΠΑΟΚ έχει 7 τρόπαια σε 20 τελικούς.

Σίγουρα, το τακτικό πλάνο και η προετοιμασία κάθε πιθανής και απίθανης ποδοσφαιρικής λεπτομέρειας παίζουν ρόλο. Ωστόσο, σε έναν τελικό και σε ένα παιχνίδι μία και έξω, όπου διακυβεύεται το δεύτερο σημαντικό τρόπαιο εντός συνόρων, η πνευματική προετοιμασία είναι το Α και το Ω. Άλλωστε, οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τέσσερις φορές στη σεζόν 2020/21, οπότε, καθαρά αγωνιστικά, γνωρίζονται μεταξύ τους.

Οι δύο προπονητές δεν έχουν κάτι να κρύψουν. Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος σε όλους τους τομείς και, εμφανώς, πολύ καλύτερη ομάδα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη διαφορά στις νίκες (28 έναντι 18 στο Πρωτάθλημα) και την απόσταση των 26 βαθμών με την οποία οι δύο φιναλίστ ολοκλήρωσαν τη Super League για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Επειδή, όμως, σε ένα ματς όλα μπορούν να συμβούν, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και άλλες παράμετροι. Σε αυτό το επίπεδο και τους αγώνες δίχως αύριο, ορισμένα από τα βασικά στατιστικά της επιτυχίας είναι η επιθυμία, η δίψα, η θέληση, η αποφασιστικότητα, η ψυχή και η καρδιά… Ξέχωρα, φυσικά, από την ποιότητα και την κλάση, που πάντα γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της καλύτερης ομάδας.

Είναι η όγδοη φορά σε τελικό

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμετρώνται για όγδοη φορά στην ιστορία τους, σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι Ερυθρόλευκοι μετρούν 5 κατακτήσεις και οι Ασπρόμαυροι 2, ενώ τα γκολ είναι 18-9. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν αναμετρηθεί συνολικά 22 φορές στο θεσμό του Κυπέλλου. Ο Θρύλος χαμογέλασε τις 15 φορές και ο Δικέφαλος του Βορρά τις 7. Οι Ερυθρόλευκοι μετρούν 17 νίκες (μία στην παράταση και τέσσερις στη διαδικασία των πέναλτι), ενώ προηγούνται και στα γκολ με 42-34! Οι Ασπρόμαυροι έχουν 11 νίκες, μία εξ αυτών στη διαδικασία των πέναλτι.

Αν υπήρχε VAR το 2001

Στον τελευταίο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς είχαν επικρατήσει με 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 12 Μαΐου του 2001. Ήταν ένα ματς-«ροντέο». Με άναρχο ποδόσφαιρο, αλλά τον Ολυμπιακό να έχει τον απόλυτο έλεγχο και τον ΠΑΟΚ με τρεις «κατεβασιές» στο πρώτο ημίχρονο να πετυχαίνει δύο γκολ με τον Εγκωμίτη στο 4′ και τον Μπορμπόκη στο 31′. Με το σκορ στο 1-0, οι Αλεξανδρής και Γιαννακόπουλος είχαν χάσει δύο ανεπανάληπτες ευκαιρίες για να σκοράρουν.

Πάντως, η διαιτησία έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης, καθώς το 2-0 από τον Μπορμπόκη είχε επιτευχθεί από ξεκάθαρη θέση οφσάιντ. Αν υπήρχε, τότε, VAR το γκολ δεν θα είχε μετρήσει και ενδέχεται η εξέλιξη της αναμέτρησης να ήταν διαφορετική.

Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι «άνοιξε» ακόμα περισσότερο, ο ΠΑΟΚ βρήκε χώρους, καθώς ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει τις γραμμές του κυνηγώντας από νωρίς στο σκορ. Έτσι, οι Θεσσαλονικείς έκαναν το 3-0 με τον Γεωργιάδη στο 46′. Οι Πειραιώτες μείωσαν με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 78′, ενώ το 4-1 έγινε στο 85′ από τον Ναλιτζή. Ο Χούτος στο 90’+ είχε διαμορφώσει το τελικό 4-2.

Μόνο ο Μαρτίνς ξέρει τους «11»

Αναφορικά με το βασικό σχήμα, ο Πέδρο Μαρτίνς ανακάτεψε την τράπουλα στην απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής (21/5), δοκιμάζοντας τόσο σύστημα 3-4-3 όσο και διάταξη 4-3-3. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δείχνει ότι είναι καλά και έλαβε μέρος στις δύο τελευταίες προπονήσεις. Το σημαντικό τεστ ήταν στη δεύτερη προπόνηση, καθώς ο βαθμός της έντασης ήταν υψηλότερος σε σχέση με την προπόνηση της Πέμπτης (20/5) στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το κλίμα που βγαίνει από την ομάδα είναι ότι ο Σωκράτης θα παίξει. Έτσι, τα χέρια του προπονητή των Πρωταθλητών Ελλάδας «λύνονται», καθώς ο Εμβιλά θα παίξει στη φυσική του θέση, στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Το πιθανότερο σχήμα του Ολυμπιακού στον τελικό είναι το ακόλουθο: Σα, Σεμέδο, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Ανδρούτσος, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Μπρούμα, Ελ Αραμπί, Μασούρας. Κατά βάση, «παίζεται» μία θέση μεταξύ του Μπρούμα και του Χασάν.

Πρέπει να υπάρχει και ένας σέντερ φορ στον πάγκο…

Ο Πέδρο Μαρτίνς δοκίμασε μπροστά στην τελευταία προπόνηση και την τριπλέτα της Λεωφόρου, όπου ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 4-1 για την τελευταία αγωνιστική της Super League (16/5). Με τον Ελ Αραμπί αριστερά, τον Μασούρα δεξιά και τον Χασάν στην κορυφή της επίθεσης. Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική παράμετρος: αν αγωνιστούν τόσο ο Ελ Αραμπί όσο και ο Χασάν μαζί από την αρχή, δεν θα υπάρχει επιθετικός με παραστάσεις στον πάγκο σε περίπτωση που «στραβώσει» το ματς και δεν εξελιχθεί ιδανικά. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μόνο η λύση του Κάιπερς. Κανένας δεν ξέρει πώς θα κυλήσει το παιχνίδι και το προπονητικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και η πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει με Ελ Αραμπί και Χασάν από το πρώτο λεπτό προκειμένου να μπει δυνατά και να βάλει από νωρίς τις βάσεις για την κατάκτηση της νίκης και του τροπαίου. Αυτό συνέβη πρόσφατα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» (1-4) με Ελ Αραμπί και Χασάν μαζί (αλλά όχι ως δίδυμο στην επίθεση), κάτι ανάλογο και μεγαλύτερο είχε γίνει στο ΟΑΚΑ, στις 4 Απριλίου (1-5), στην επική νίκη επί της ΑΕΚ με επιθετική τριπλέτα τους Μπρούμα, Ελ Αραμπί και Μασούρα. Η τελική απόφαση ανήκει στον Μαρτίνς και στην ουσία μόνο ο προπονητής του Ολυμπιακού γνωρίζει την εντεκάδα!

Υπενθυμίζεται η αποστολή του Ολυμπιακού, που απαρτίζεται από 27 ποδοσφαιριστές: Σα, Κρίστινσον, Τζολάκης, Καραργύρης, Λαλά, Ντρέγκερ, Ανδρούτσος, Σεμέδο, Παπασταθόπουλος, Καλογερόπουλος, Παπαδόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Χολέμπας, Σουρλής, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Τιάγκο Σίλβα, Μπρούμα, Ραντζέλοβιτς, Μασούρας, Βρουσάι, Φορτούνης, Βαλμπουενά, Κάιπερς, Χασάν, Ελ Αραμπί.

Το διπλό ατομικό κίνητρο του Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός στοχεύει στο 2ο συνεχόμενο και 19ο νταμπλ συνολικά της ιστορίας του. Θέλει, λοιπόν, να συνεχίσει να γράφει ιστορία γιατί τέτοιους αριθμούς δεν έχει καμία άλλη ελληνική ομάδα! O Πέδρο Μαρτίνς βάζει πάνω από όλα την ομάδα του και τον τιμά, αλλά γνωρίζει πως αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το 29ο Κύπελλό του τότε θα γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος, που κατακτά το νταμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Θα είναι το επιστέγασμα μιας φοβερής και τρομερής διετίας για τους Ερυθρόλευκους και τον προπονητή που έστησε αυτήν την ομάδα από την αρχή και την επανέφερε σε τροχιά κατάκτησης τίτλων.

Παράλληλα, ο τεχνικός ηγέτης του Ολυμπιακού χρειάζεται μία ακόμα νίκη για να ισοφαρίσει τον Τάκη Λεμονή και να ανέβει στη 2η θέση των προπονητών με τις περισσότερες νίκες συνολικά. Ο Πορτογάλος έχει 110 σε 162 αγώνες και ο Λεμονής 111 σε 165 ματς.

Αναλυτικά οι προπονητές του Ο.Σ.Φ.Π. με τις περισσότερες νίκες συνολικά:

Ντούσαν Μπάγεβιτς: 144 νίκες, 32 ισοπαλίες και 32 ήττες σε 208 αγώνες.
Τάκης Λεμονής: 111 νίκες, 30 ισοπαλίες και 24 ήττες σε 165 αγώνες.
Πέδρο Μαρτίνς: 110 νίκες, 28 ισοπαλίες και 24 ήττες σε 162 αγώνες.
Ερνέστο Βαλβέρδε: 92 νίκες, 13 ισοπαλίες και 22 ήττες σε 127 αγώνες.
Λάκης Πετρόπουλος: 91 νίκες, 28 ισοπαλίες και 13 ήττες σε 132 αγώνες.

Να μην αποδειχθεί «γρουσούζικο»

Αυτό είναι το 13ο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη σεζόν 2020/21 κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Τα λεγόμενα και ως μεγάλα ματς κάθε αγωνιστικής χρονιάς. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες με γκολ 24-7. Ο συγκεκριμένος αριθμός (13) δεν είναι αρεστός σε κανέναν στο μεγάλο Λιμάνι της Ελλάδας, αλλά με ενδεχόμενη νίκη, προφανώς, και δεν θα… χαλαστεί κανένας!

Η προαναγγελία του τελικού στα social media των Ερυθρόλευκων:

Ανδρούτσος, Μασούρας

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς