9.6 C
Athens

Eπαναπατρίστηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί (pics, video)

Οι δυο στρατιωτικοί κατέβηκαν με φόρμες εκστρατείας και χαιρέτησαν τον Πάνο Καμμένο • Ψύχραιμοι οι ίδιοι, συγκινημένοι οι γονείς τους • Μητρετώδης: Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν

Λίγο μετά τις 03:15 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ξανά στην πατρίδα μετά από πέντε μήνες παραμονής στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το τουρκικό δικαστήριο έκανε αποδεκτό το έκτο κατά σειρά αίτημα για αποφυλάκισή τους και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και συνόδευσαν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή να αναμένουν να υποδεχθούν τους δύο Ελληνες Στρατιωτικούς.

Άγημα της στρατονομίας παρατάχθηκε, προκειμένου να αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους δύο στρατιωτικοί μπήκαν σ’ αυτό, προκειμένου να δώσουν στους δύο στρατιωτικούς τις στολές τους για να φορέσουν, καθώς ταξίδεψαν με πολιτικά.

Μετά από μια μικρή καθυστέρηση, οι δύο στρατιωτικοί κατέβηκαν από το αεροσκάφος φορώντας φόρμες εκστρατείας και όπως προστάζει η ιδιότητά τους χαιρέτησαν πρώτα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο. Μετά από μια σύντομη συνομιλία με τον υπουργό, οι δύο στρατιωτικοί ρίχτηκαν στις αγκαλιές των γονιών τους και ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, καθώς λίγο μετά οι γονείς του ενός αγκάλιασαν το παιδί του άλλου.

Καμμένος: Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

«Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό», τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

«Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων καλωσορίζουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία  και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγιάς μας».

Κατρούγκαλος: Μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους

Για ημέρα χαράς και νέες προοπτικές για καλή συνεργασία και γειτονία με την Τουρκία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Hταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

O κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως είναι μια νέα στιγμή για τις σχέσεις μας με την άλλη πλευρά, ξεκινούν νέες προοπτικές για καλή συνεργασία και γειτονία και σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι μια μέρα χαράς και ανοίγουν νέες προοπτικές που θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Μητρετώδης: Eυχαριστούμε όσους μας στήριξαν

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Αγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις οι δύο στρατιωτικοί

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Aγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Σε ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκαν και στην Αδριανούπολη, προτού μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Τσόρλου για να αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

Ο Πάνος Καμμένος μετέβη στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού για να ανάψει ένα κερί, όπως είπε, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.

Οι γονείς των δύο στρατιωτικών ανέφεραν πως το πρωί της Τρίτης είχαν πάει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους. Στη συνέχεια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ορεστιάδα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους βρήκε η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των παιδιών τους.

Η πρώτη φωτογραφία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Νωρίτερα, την ώρα που το αεροπλάνο κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter την πρώτη φωτογραφία των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη -μετά την 5μηνη περιπέτειά τους στις φυλακές της Τουρκίας.

Oι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης φαίνονται ήρεμοι, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Σίγουρα δεν έχουν ακόμα πιστέψει ότι η απίστευτη περιπέτειά τους έλαβε τέλος και μετά από περίπου 5 μήνες εγκλεισμό στις τουρκικές φυλακές θα πατήσουν και πάλι σε λίγα λεπτά σε ελληνικό έδαφος.

«Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα», έγραψε στο tweet του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και άλλες φωτογραφίες μέσα από το αεροσκάφος με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να κάνουν πρόποση με τον υπουργό και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και να βγάζουν σέλφις!