15 C
Athens

Δείτε live την άφιξη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης οι Δημήτρης Κούκλατζης και Αγγελος Μητρετώδης

Λίγο μετά τις 03:15 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ξανά στην πατρίδα μετά από πέντε μήνες παραμονής στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το τουρκικό δικαστήριο έκανε αποδεκτό το έκτο κατά σειρά αίτημα για αποφυλάκισή τους και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και συνόδευσαν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή να αναμένουν να υποδεχθούν τους δύο Ελληνες Στρατιωτικούς.

Άγημα της στρατονομίας παρατάχθηκε, προκειμένου να αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους δύο στρατιωτικοί μπήκαν σ’ αυτό, προκειμένου να δώσουν στους δύο στρατιωτικούς τις στολές τους για να φορέσουν, καθώς ταξίδεψαν με πολιτικά.

Μετά από μια μικρή καθυστέρηση, οι δύο στρατιωτικοί κατέβηκαν από το αεροσκάφος φορώντας φόρμες εκστρατείας και όπως προστάζει η ιδιότητά τους χαιρέτησαν πρώτα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο. Μετά από μια σύντομη συνομιλία με τον υπουργό, οι δύο στρατιωτικοί ρίχτηκαν στις αγκαλιές των γονιών τους και ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, καθώς λίγο μετά οι γονείς του ενός αγκάλιασαν το παιδί του άλλου.

Καμμένος: Πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας

Για πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Οπως είπε, «θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ’ αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ’ αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο πρωθυπουργός  συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους.  Πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν» και σημείωσε ότι αυτή η  εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μητρετώδης: Eυχαριστούμε όσους μας στήριξαν

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Αγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.

Θα διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο

Oι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα διανυκτερεύσουν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου θα μεταβούν για να υποβληθούν σε σειρά ιατρικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Σε ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκαν και στην Αδριανούπολη, προτού μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Τσόρλου για να αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

Για τον Δημήτρη Κούκλατζη είναι διπλή η χαρά, καθώς εκτός από το γεγονός της απελευθέρωσής του θα δει για πρώτη φορά το ανίψι του, αφού πριν λίγες ημέρες η αδερφή του έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδάκι.

Η πρώτη φωτογραφία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Νωρίτερα, την ώρα που το αεροπλάνο κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter την πρώτη φωτογραφία των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη -μετά την 5μηνη περιπέτειά τους στις φυλακές της Τουρκίας.

Oι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης φαίνονται ήρεμοι, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Σίγουρα δεν έχουν ακόμα πιστέψει ότι η απίστευτη περιπέτειά τους έλαβε τέλος και μετά από περίπου 5 μήνες εγκλεισμό στις τουρκικές φυλακές θα πατήσουν και πάλι σε λίγα λεπτά σε ελληνικό έδαφος.

«Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα», έγραψε στο tweet του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και άλλες φωτογραφίες μέσα από το αεροσκάφος με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να κάνουν πρόποση με τον υπουργό και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και να βγάζουν σέλφις!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς