23.3 C
Athens

Στους 35 οι νεκροί στη Γένοβα – La Repubblica: Από κεραυνό χτυπήθηκε η γέφυρα (pics, video)

Για «απαράδεκτη καταστροφή» και για «απόδοση ευθυνών» μιλά ο Ματέο Σαλβίνι

O υπουργός Εσωτερικών κι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, καταγγέλλοντας μια «απαράδεκτη καταστροφή», ωστόσο νεότερες πληροφορίες από την ιταλική πυροσβεστική, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 35.

Στο μεταξύ, η κατάρρευση της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας, μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε σήμερα το μεσημέρι στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

Περίπου 80 μέτρα της οδογέφυρας Μοράντι κατέρρευσαν από ύψος περίπου 50 μέτρων σ’ έναν ποταμό, καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές και κτίρια.

«Ευχαριστώ τους πυροσβέστες, τους επαγγελματίες διασώστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο από το πρώτο λεπτό και παραμένουν εκεί σκάβοντας και σώζοντας ζωές. Δυστυχώς, υπάρχουν 30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματίες» δήλωσε ο Σαλβίνι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κατάνια, στη Σικελία.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεσμεύεται ενώπιον των Ιταλών να φθάσει έως το τέλος για να καθοριστούν οι ευθύνες της απαράδεκτης καταστροφής διότι δεν είναι δυνατό να εργάζεται κανείς και να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο εν έτει 2018».

«Από αυτήν τη γέφυρα έχω περάσει εκατοντάδες φορές, θα κάνω τα πάντα για να έχουμε στα χέρια μας τα ονόματα των υπεύθυνων. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς με αυτόν τον τρόπο στην Ιταλία» υπογράμμισε ο Σαλβίνι.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24, μετέδωσε ότι το τμήμα της γέφυρας Μοράντι που κατέρρευσε φθάνει περίπου τα 200 μέτρα, ενώ πυροσβέστες δήλωσαν στο Associated Press ότι ανησυχούν για την περίπτωση εκρήξεων στις παροχές φυσικού αερίου που διατρέχουν την περιοχή κάτω από τη γέφυρα.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν δεκάδες διασώστες να δραστηριοποιούνται γύρω από συντρίμμια φορτηγών και αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που έπεσαν στο κενό. Στο σημείο έχουν καταφθάσει και ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου, βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.

Εργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.   Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς