17 C
Athens

Αλέν Παγένκ, ένα υπερόπλο που ψάχνει «χειριστή»

Ο Ανδρέας Καταχανάς αναλύει το προφίλ του Σλοβένου κεντρικού που απέκτησε ο Ολυμπιακός και υπογραμμίζει πως ο 35χρονος μπορεί να κάνει θραύση αν αξιοποιηθεί σωστά

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός γνωρίζει πως μια επιτυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις. Μπορείς όμως να τη βελτιώσεις με ακόμα ποιοτικότερα υλικά που θα σε βοηθήσουν να διατηρηθείς στην κορυφή.

Πάνω σε αυτή τη λογική πάτησε η ομάδα του Δημήτρη Καζάζη που έκανε δικό της τον κεντρικό, Αλέν Παγένκ. Ο Σλοβένος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο προηγούμενο Eurovolley (2019) με την εθνική ομάδα της πατρίδας του και ήταν ένας από τους παίκτες που έκαναν τη διαφορά στις προκρίσεις απέναντι σε παραδοσιακές υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και Πολωνία.

Ο Παγένκ φέρνει στην Ελλάδα την εμπειρία του από κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία) και αναμένεται να σκεπάσει το φιλέ έχοντας ως αντιπάλους του τον Ρανγκέλ, τον Μπράουν και τον Τζούριτς.

ΕΦΕΣΗ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ

Είναι δεδομένο πως ο Σλοβένος μπορεί να κάνει θραύση στο σέρβις: Εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα ρισκάρει πολύ και την επόμενη σεζόν (ήδη διαθέτει τους εξαιρετικούς Έγκλεσκαλνς, Μιγιαΐλοβιτς και θα φέρει εκρηκτικό ακραίο) προκειμένου να χαλάσει την αντίπαλη υποδοχή.

Η Πουατιέ μπορεί να μην έκανε καλή πορεία στο γαλλικό πρωτάθλημα, όμως τα νούμερα του Παγένκ από τη γραμμή του σέρβις είναι εντυπωσιακά για κεντρικό (δέκα χρόνια πριν είχε αναδειχθεί κορυφαίος στον συγκεκριμένο τομέα στο European League).

Φέτος κατέγραψε συνολικά 29 άσους, ενώ σε ένα ακόμα πιο απαιτητικό πρωτάθλημα όπως είναι το πολωνικό, μέσα στη διετία 2018-2020 (έπαιξε στη Ράντομ και τη μία σεζόν ήταν συμπαίκτης με τον Θανάση Πρωτοψάλτη) είχε 59! Μιλάμε για έναν κεντρικό που στην καλή του μέρα θα κάνει σμπαράλια την υποδοχή των αντίπαλων αθλητών και θα δώσει δεύτερες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό για επιθέσεις.

ΟΠΛΟ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Δημήτρης Καζάζης και το επιτελείο του περιμένουν από τον 35χρονο κεντρικό να κάνει τη διαφορά στα μεγάλα παιχνίδια και ασφαλώς να μπει πολύ πιο γρήγορα στην εξίσωση από ό,τι συνέβη με τον Όκολιτς, ο οποίος σταδιακά – αν και άργησε αρκετά – βρήκε τα πατήματα του.

Ο Σέρβος ολοκλήρωσε τη χρονιά με 31 κερδισμένα μπλοκ, ενώ ο Παγένκ στη Γαλλία είχε με την Πουατιέ σε σύνολο 45: Χώρια φυσικά οι μπάλες που έσπασε με το μπλοκ του ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κόντρα επιθέσεις. Αν αναλογιστούμε πως η Πουατιέ δεν είχε τις τρομερές επιδόσεις στο πρωτάθλημα της, ατομικά εκείνος έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ενόψει των παιχνιδιών με την εθνική του ομάδα.

Μπορεί να μην έχει το κλασικό «βαρύ» κορμί του κεντρικού που τρομάζει, αλλά χρησιμοποιεί την εμπειρία του για να κλείσει τον χώρο και να μπλοκάρει. Προέρχεται από μια γεμάτη και εκπληκτική σεζόν και συνέβαλε σε αυτό ο τρόπος που αξιοποιήθηκε από τον παλαίμαχο Γάλλο πασαδόρο και προπονητή της Πουατιέ, Μπρις Ντονά.

παγένκ

«Μπορεί να μην είναι ο πιο εξωστρεφής παίκτης, όμως φέρνει το χάρισμα του και την ηρεμία στην ομάδα, βρίσκει τον ρόλο του. Συνήθως τέτοιους παίκτες δεν είναι εύκολο να τους αποκτήσεις, αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός πιθανώς να μη δεχόταν να έρθει στη Γαλλία. Είναι όπλο στην επίθεση που πρέπει να αξιοποιήσουμε», είχε δηλώσει ο Ντονά το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως ο Σλοβένος έχει τον τρόπο να μεταδώσει την εμπειρία του στους νεότερους.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός έκανε δικό του έναν παίκτη που και μόνο με την εμπειρία του μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κέντρο.

Τα ποσοστά του στην επίθεση ξεπερνούν το 45% όταν δέχεται σωστά την πάσα, επιτίθεται με όλους τους τρόπους και ξέρει πότε πρέπει να πλασάρει για να αιφνιδιάσει την αντίπαλη άμυνα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν γίνει το «πάντρεμα» με τον Στιβαχτή και ταιριάξουν αγωνιστικά, τότε ο Σλοβένος θα γίνει ένας από τους κορυφαίους που έχουμε δει στη συγκεκριμένη θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα: Γιατί το παν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να «κουμπώσει» ο πασαδόρος με τον κεντρικό.

Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός ποντάρει και φέτος πολλά στην εμπειρία των αθλητών που θα έχει στο ρόστερ του (μένει ο ακραίος) και είναι στο χέρι του Παγένκ (και των Στιβαχτή – Κασαμπαλή εφόσον τον αξιοποιήσουν σωστά) προκειμένου να χριστεί για πρώτη φορά πρωταθλητής μετά το 2013, όταν και φορούσε τη φανέλα της τεράστιας Λούμπε σε ηλικία 27 ετών.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Εκπληκτική η ατμόσφαιρα, τα 20′ των Γκος και Γουόκαπ ήταν έντονα και καθοριστικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στα ποιοτικά λεπτά των Γκος και Γουόκαπ που δεν προπονούνταν λόγω τραυματισμών ενώ μίλησε για τη φανταστική άμυνα και το σχήμα που έδωσε τη λύση στην 4η περίοδο

Ολυμπιακός: Αυτά ισχύουν για την επιστροφή των Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε το ιατρικό δελτίο για τους Νίκολα Μιλουτίνοφ και Φιλίπ Πετρούσεφ, τους οποίους περιμένει πολύ σύντομα

Βόμβα προέδρου Πόρτο και… Μαρινάκη: «Ο Ολυμπιακός μάς είπε ότι ενεργοποιεί τη ρήτρα του Κάρμο»

Ο πρόεδρος της Πόρτο αποκάλυψε πως ο Ολυμπιακός πρόκειται να πληρώσει τη ρήτρα του Νταβίντ Κάρμο για να ολοκληρώσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου