19.9 C
Athens

Προ των πυλών η επόμενη φάση ανοίγματος: πολιτισμός, μετακινήσεις, παραλίες

Στην επόμενη φάση ανοίγματος περνάει σταδιακά η χώρα, ενώ το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επόμενες δραστηριότητες στις οποίες θα γίνει η επανεκκίνηση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ήδη και η επέκταση του ωραρίου πέραν των 11:00 μμ. και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του πολιτισμού και χώρων όπως μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τρεις ημερομηνίες – «κλειδιά»:

Ειδικότερα, η αρχή προτείνεται να γίνει με το άνοιγμα των μουσείων στις 15 Μαΐου, ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά στις 21 Μαΐου. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για το άνοιγμα των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών και των πολυκινηματογράφων.

Η συνέχεια θα γίνει με τα θέατρα αλλά και τις συναυλίες και η προτεινόμενη ημερομηνία για το άνοιγμα είναι η 28η Μαΐου.

Στο μεταξύ, κοντά στις 20-24 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όσον αφορά τα γυμναστήρια, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε πρώτη φάση θα συζητηθούν τα μετρά ενίσχυσης του κλάδου.

Πάντως από την επόμενη Δευτέρα ανοίγουν ξανά σχολεία, φροντιστήρια και δικαστήρια ενώ το Σαββατοκύριακο πρεμιέρα κάνουν και οι οργανωμένες πλαζ. Στα μέσα του μήνα επανεκκινεί και ο τουρισμός.

Παράλληλα, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

-Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

-Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

-Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

-Από 15 Μαΐου ανοίγουν τουρισμός και υπερτοπικές μετακινήσεις. Για την ίδια μέρα υπάρχει και η σκέψη για κατάργηση του SMS με βάση και την επιδημιολογική εικόνα.

-Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς