18 C
Athens

Τουλάχιστον 22 οι νεκροί στη Γένοβα από την κατάρρευση της γέφυρας (pics, video)

Ανάμεσά τους ένα μωρό • Οκτώ οι σοβαρά τραυματίες • Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί • Κανένας Ελληνας μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα μωρό, σύμφωνα με υπουργό της ιταλικής κυβέρνησης, από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, έξω από τη Γένοβα, στον αυτοκινητόδρομο Α 10, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους όσων μιλούσαν για δεκάδες νεκρούς.

Λίγο νωρίτερα, η Rai, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης καταπλακώθηκαν δέκα αυτοκίνητα και πέντε φορτηγά.

Η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς, με τον υπουργό Μεταφορών να κάνει λόγο για «μια τεράστια τραγωδία».

Δείτε τη στιγμή της κατάρρευσης:

Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην ύψους 50 μέτρων γέφυρα. Τα ιταλικά ΜΜΕ πριν από λίγο ότι, σύμφωνα με πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ανέφεραν πως οι νεκροί από την κατάρρευση της οδογέφυρας στη Γένοβα, έως τώρα, είναι 22, ενώ οκτώ είναι σοβαρά τραυματίες. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται και ένα μωρό.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την κατάρρευση καταπλακώθηκαν αυτοκίνητα και φορτηγά.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και περιπολικά έσπευσαν στο σημείο και εντόπισαν συντρίμμια οχημάτων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. Ηδη έχουν μεταφέρει ηχοεντοπιστικά μηχανήματα και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για να συνδράμουν στις έρευνες.

Αυτόπτης μάρτυς ανέφερε στο Sky Italia ότι είδε «οκτώ με εννιά οχήματα» στη γέφυρα όταν κατέρρευσε.

Αυτόπτες μάρτυρες: Αστραπή χτύπησε τη γέφυρα λίγο πριν την κατάρρευση

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους στη γέφυρα πριν από την κατάρρευση είπαν ότι είδαν μια «αστραπή να χτυπά τη γέφυρα». «Ηταν λίγο μετά τις 11:30, όταν είδαμε την αστραπή να χτυπά τη γέφυρα», είπε ο Πιέτρο Μ. στο πρακτορείο Ansa, «και είδαμε τη γέφυρα να σωριάζεται κάτω».

Ενα  βίντεο από ελικόπτερο καταγράφει την εικόνα της γέφυρας μετά την κατάρρευση και την έκταση της καταστροφής.

Ενα άλλο βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter δείχνει τις προσπάθειες των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς των οχημάτων που έτυχε να περνούν από το συγκεκριμένο σημείο κάτω από τη γέφυρα.

«Πρόκειται για τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο αναφερόμενος στην κατάρρευση της γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας.

«Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες».

«Σκηνικό αποκάλυψης – Δεκάδες νεκροί»

«Το σκηνικό είναι αποκαλυπτικό. Δεκάδες είναι οι νεκροί. Ατομα που έπεσαν από την οδογέφυρα αλλά και άλλοι που βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν τους τραυματίες. Κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Γένοβας, της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε. Ολα τα νοσοκομεία είναι διαθέσιμα, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης Φραντσέσκο Μπερμάνο.

Το τμήμα που έχει καταρρεύσει, μήκους αρκετών δεκάδων ίσως και εκατοντάδων μέτρων, περνά πάνω από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, το Walter Fillak.

Οι εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής: ένα ολόκληρο τμήμα περίπου 100 μέτρων της γέφυρας έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων.

Kανένας Ελληνας μεταξύ των θυμάτων

Με tweet στον επίσημο λογαριασμό της η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι δεν υπάρχει Ελληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα.

«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την κατάρρευση οδογέφυρας στη Γένοβα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά της η ελληνική Πρεσβεία στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Η Πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή», συμπληρώνεται στο μήνυμα.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς