32.5 C
Athens

Degromination: Όταν ο pitcher είναι… Θεός!

Ο Κωνσταντίνος Δαυλός αποθεώνει το ανεπανάληπτο σόου του Jacob deGrom κόντρα στους Nationals αλλά και την... αγριεμένη επιστροφή του Fernando Tatis Jr.

Degromination είναι το λογοπαίγνιο που έχει κολλήσει στα χείλη των οπαδών των Mets μετά την μοναδική, την απίθανη την απίστευτη εμφάνιση του καλύτερου pitcher που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην MLB: Του Jacob deGrom.

Η σημασία του pitcher

O pitcher είναι ούτως ή άλλως ο βασικότερος παίκτης της άμυνας μίας ομάδας Baseball. Γι’ αυτό άλλωστε στα προσωπικά του στατιστικά πιστώνεται τη νίκη και χρεώνεται την ήττα. Παράλληλα ο pitcher θεωρείται (και σωστά) ο χειρότερος στην επίθεση, καθώς η προπόνησή του επικεντρώνεται στις ρίψεις και όχι στο ρόπαλο. Μάλιστα αξίζει να πούμε ότι οι μισές ομάδες στην Αμερική που παίζουν στην American League, έχουν εισάγει τον θεσμό του Designated Hitter, ενός παίκτη δηλαδή ο οποίος ροπαλίζει στη θέση του pitcher, ώστε το παιχνίδι να είναι πιο επιθετικό. Οι Mets όμως παίζουν στην National League, όπου ο pitcher ροπαλίζει και δεν αντικαθίσταται.

Τι εστί Degromination

Το παιχνίδι των Nationals εναντίον των Mets είχε μηδενικό σκορ στα πρώτα τέσσερα innings. Ο deGrom ήταν εξαιρετικός αλλά οι ροπαλιστές των Mets δεν είχαν καταφέρει να του δώσουν την στήριξη που χρειαζόταν. Όταν λοιπόν ήρθε για δεύτερη φορά η σειρά του deGrom να ροπαλίσει στο 5ο inning, αποφάσισε ότι όχι μόνο δεν θα είναι μία «μαύρη τρύπα» στα στατιστικά των ροπαλιστών, αλλά θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με ένα ωραίο χτύπημα έστειλε τη μπάλα στο left field και έβαλε τον πρώτο πόντο του παιχνιδιού, ενώ λίγο αργότερα σκόραρε κι ο ίδιος. Όταν θέλεις να γίνει καλά μια δουλειά, κάνε τη μόνος σου. Λίγο αργότερα, στο 8ο inning όταν ο deGrom εμφανίστηκε κρατώντας το ρόπαλο οι οπαδοί άρχισαν να φωνάζουν “MVP, MVP”, ανακουφισμένοι που δεν θα γινόταν αντικατάστασή του. Ο deGrom δεν τους απογοήτευσε. Χτύπησε ξανά κι έτσι σκόραρε για δεύτερη φορά. Έβαλε δηλαδή τους 2 από τους 6 πόντους του παιχνιδιού.

Σημείωση: Σε αυτό το παιχνίδι ο deGrom δεν ήταν 9ος στη σειρά των ροπαλιστών, όπως συνηθίζουν οι προπονητές να βάζουν τους pitchers. Ήταν 8ος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο τον εμπιστεύεται ο προπονητής του.

Έσπασε ρεκόρ

Τα εντυπωσιακά του deGrom όμως δεν έρχονται από την επίθεση. Έρχονται από την άμυνα. Ο άνθρωπος απέναντι στους Nationals ήταν Θεός. Τα έκανε όλα. Το Fastball του έφτανε εύκολα στα 102 μίλια την ώρα (164 χλμ) ενώ και το Slider και το Change Up ήταν αχτύπητα. Άλλωστε σε όλο το παιχνίδι οι Nationals κατάφεραν να τον χτυπήσουν μόνο δύο φορές. Και φυσικά δεν σκόραραν ποτέ. Ήταν το δεύτερο παιχνίδι της καριέρας του με μηδενικό σκορ, στο οποίο pitchαρε και τα 9 innings.

Επίσης έκανε προσωπικό ρεκόρ με 15 strikeouts σε μία εμφάνιση.

Αναλογιστείτε: Ένα παιχνίδι Baseball έχει 27 outs. Έβγαλε δηλαδή μόνος του το 55% των out και όλοι οι άλλοι μαζί το 45%. Μάλιστα σε δύο συνεχόμενα innings (στο 6ο και στο 7ο) όχι μόνο δεν έδειχνε κουρασμένος, αλλά έβγαλε έξι strikeouts σερί. Δηλαδή πολύ απλά η άμυνα πίσω του για δύο innings δεν έκανε απολύτως τίποτα. Απλά τον παρακολουθούσε!

Επιπλέον ήταν το τρίτο σερί παιχνίδι του deGrom που σημείωσε 14 ή περισσότερα strikeouts. Αυτό έχει γίνει στο αμερικάνικο πρωτάθλημα μόλις άλλες δύο φορές. Μία το 1999 και μία το 2019.

Με αυτή του την εμφάνιση ο deGrom μείωσε το ERA του στο χαμηλότερο όλου του πρωταθλήματος με 0,31. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, σε όλα του τα παιχνίδια, κατά μέσο όρο, δέχεται 0,31 runs ανά παιχνίδι.

Ο Tatis επέστρεψε… αγριεμένος!

Με την ευκαιρία, θα κάνουμε ένα γρήγορα άλμα από την ανατολική ακτή της Αμερικής, στη Δυτική. Και θα συναντήσουμε τον Tatis, ο οποίος επέστρεψε αναπάντεχα γρήγορα από τον τραυματισμό του στον ώμο και κατάφερε ένα πλήγμα στους Dodgers. Στο βουναλάκι βρισκόταν ο Keshaw ένας από τους καλύτερους pitchers αυτή τη στιγμή. Κι όμως, ο Fernando απλά έστειλε το pitch του έξω από το γήπεδο δύο φορές και οδήγησε τους Padres στη δεύτερη σερί ήττα των Dodgers μέσα στο γήπεδό τους. Σκεφτείτε: Πριν από αυτά τα δύο παιχνίδια οι Dodgers είχαν 14 νίκες και 4 ήττες. Έχαναν δηλαδή ανά 3,5 παιχνίδια. Και τώρα φορτώθηκαν το 50% των ηττών που είχαν σημειώσει στα 18 προηγούμενα παιχνίδια.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς