17.2 C
Athens

MLB: Τέσσερις συν μία πρωτιές που εκπλήσσουν

Με τους Boston Red Sox σε πρώτο πλάνο, ο Κωσταντίνος Δαυλός αναλύει τις τέσσερις αναπάντεχες πρωτιές στο MLB και μια ακόμη, αυτή της καρδιάς του (Giants)!

Όταν ξεκινούσε η σεζόν του Baseball την Πρωταπριλιά, είχαμε μία πρώτη αίσθηση του πώς πρόκειται να πάνε τα πράγματα. Πρώτοι στη Δύση και με διαφορά θα ήταν οι Dodgers (που είναι και μάλιστα έχουν υπερτριπλάσιες νίκες από ήττες), θα τους ακολουθούσαν Padres, ενώ οι Mets θα ήταν τα μεγάλα αφεντικά στην Ανατολή (που είναι). Επίσης περιμέναμε να είναι ψηλά οι Braves, οι Yankees και οι Astros, οι White Sox, οι Twins και οι Athletics. Έχουμε όμως κλείσει τέσσερις εβδομάδες στο πρωτάθλημα και εκτός από τα βασικά που σας γράψαμε στην αρχή, τα πράγματα στην κατάταξη της MLB είναι τελείως διαφορετικά με εκπλήξεις που εντυπωσιάζουν μεν, δείχνουν όμως ταυτόχρονα την ύπαρξη ενός υγειούς πρωταθλήματος όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Red Sox: Τα πάνω – κάτω

Πριν από μερικές εβδομάδες σας έγραφα ότι στόχος των Yankees φέτος είναι (τί άλλο;) να πάρουν το πρωτάθλημα. Είναι η ομάδα με το δεύτερο υψηλότερο budget και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αυτό. Κερδίζεται όμως πρωτάθλημα από την τελευταία θέση του Division; Όχι βέβαια. Διότι εκεί που περιμέναμε να βρίσκονται οι Yankees βρίσκονται οι Red Sox οι οποίοι κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν 9 νίκες σερί. Που είχαν βρεθεί πέρυσι; Τελευταίοι.

Τί κάνουν λοιπόν σωστά φέτος; Βασικά pitchάρουν. Και pitchάρουν εξαιρετικά με κορυφαίους τους Eovaldi, Pivetta και Podriguez. Και δεν είμαι μόνο αυτοί. Και το Bullpen (ο όρος αφορά τον χώρο που κάθονται οι αναπληρωματικοί pitchers) όποτε αναλαμβάνει κατεβάζει ρολά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι Red Sox έχουν την πιο αποδοτική επίθεση στο πρωτάθλημα.

Τί προβληματίζει; Το αν αυτή η αρχική έξαρση θα έχει συνέχεια ή αν θα ξεφουσκώσει. Ήδη πολλοί θεωρούν ότι οι pitchers της ομάδας αποδίδουν πολύ πάνω από τις ικανότητές τους, ενώ παράλληλα υπάρχει η σκέψη ότι και η κακή εικόνα που έχουν τώρα οι Yankees δεν θα διατηρηθεί για πολύ.

Reds: Όταν βαράνε τα ρόπαλα

Παρά το γεγονός ότι το Baseball είναι πιο θεαματικό στην άμυνα απ’ ό,τι στην επίθεση, η άμυνα αυτό που μπορεί να σου εξασφαλίσει είναι μηδέν παθητικό. Διότι οι νίκες έρχονται όταν σκοράρεις. Και αυτή τη στιγμή οι Cincinnati Reds σκοράρουν. Είναι η καλύτερη ομάδα της National League σε runs και ως ομάδα έχουν τους υψηλότερους μέσους όρους. Αξίζει να αναφέρουμε και τον δικό μας Mike Moustakas ο οποίος επιτέλους κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Ήδη έχει 10 runs, όταν πέρυσι σε όλη την κουτσουρή χρονιά είχε σκοράρει 13 φορές. Και τα ποσοστά του είναι αυτή τη στιγμή τα καλύτερα που έχει σε όλη του τη καριέρα. Τώρα αν θα τα κρατήσει, αυτό είναι το ερώτημα που κάναμε και στην περίπτωση των Red Sox.

Royals: Ποιοι; Οι Royals!

Κατά την έναρξη της χρονιάς οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η ομάδα του Kansas (οι Royals ντε) θα είχαν τη δυναμική που θα τους κατέτασσε στην τρίτη δεκάδα του πρωταθλήματος. Όμως τελικά κάτι εντελώς διαφορετικό συμβαίνει στο Κεντρικό Division της American League. Η ομάδα έχει μεν βραχεία κεφαλή από τους White Sox, όμως κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι πρώτοι. Στον αντίποδα τελευταίοι βρίσκονται οι Twins που όλοι θεωρούσαν ότι θα είναι πρώτοι. Αξίζει να πούμε πάντως ότι πριν την έναρξη της χρονιάς, οι γραφειοκράτες της ομάδας έλεγαν ότι θα πάνε καλά, αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Πήραν όμως κάποια καλά ονόματα (Benetendi, Taylor, Santana) έχει ξυπνήσει και το ρόπαλο του catcher τους Salvador Perez, οπότε τα πράγματα δείχνουν αισιόδοξα. Το θέμα βέβαια είναι ότι όταν είσαι στην κορυφή είναι πολύ εύκολο να πέσεις ειδικά όταν από κάτω σου περιμένουν οι White Sox, οι Indians και οι Twins.

Mariners: Εύθραυστη κορυφή

Οι Mariners (που δύσκολα φαντάζομαι να ξέρετε ότι έχουν ως έδρα το Seattle) δεν έχουν πολλά καλά στατιστικά. Έχουν όμως δύο παίκτες που βγάζουν μάτι. Τον Haniger που πέρυσι δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού, φέτος όμως έχει καλύτερα ποσοστά απ’ όλη την υπόλοιπη καριέρα του. Χτυπάει κατά μέσο όρο 0,315. Με πάνω από 0,300 χτυπάει και ο Γαλλίας (ο France) ο οποίος περύσι και πρόπερσι πηγαινοερχόταν μεταξύ Padres και Mariners, αλλά κάτι μου λέει φέτος ότι δεν θα πάει πουθενά.
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι ήδη τους Mariners έχουν φτάσει στην κορυφή οι Athletics οι οποίοι είχαν κακή αρχή στη χρονιά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ευτυχώς το δεύτερο πρόβλημα παραμένει μακριά, καθώς οι άλλοι που θα περίμενε κανείς να είναι στην κορυφή -οι Astros- είναι τελευταίοι. Ας κάνουμε όμως μία πρόβλεψη. Θα παραμείνουν εκεί ψηλά οι Mariners; Μπα.

Giants: Δεύτεροι, αλλά πρώτοι στην καρδιά μου

Οι Giants (μου) δεν είναι πρώτοι. Είναι δεύτεροι. Πρώτοι φυσικά είναι οι Dodgers. Έτσι όπως είναι όμως το Division τους και μόνο που κοιτάζουν την πρώτη θέση είναι αρκετό. Έχουν καταφέρει να περάσουν τους Padres που ετοιμαζόντουσαν να κονταροχτυπηθούν με τους Dodgers και ελπίζουν. Θα τα καταφέρουν να κρατηθούν εκεί ψηλά; Μάλλον όχι. Δυστυχώς οι μέσοι όροι τους στο ρόπαλο τους φέρνουν τρίτους από το τέλος στη National League με μόνο ένα στατιστικό να τους ξεχωρίζει. Βρίσκονται στην πρώτη θέση του Division τους στα Homeruns. Αρκεί όμως αυτό; Δεν αρκεί που να πάρει, αλλά αφήστε με να χαίρομαι. Μου βγήκαν τα μάτια για να βρω κάτι καλό στα στατιστικά τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς