ΟΧΕ σε Αυγενάκη: Δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των αθλημάτων

  ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά

  Οσασούνα: Μια «βρετανική» ομάδα ριζωμένη στην Παμπλόνα

  Δύο εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα (Αρασάτε - Μπραούλιο) έχουν δημιουργήσει μια ομάδα-πρότυπο στη χώρα των Βάσκων με άλματα προόδου την τελευταία τετραετία - Πώς η Οσασούνα έγινε παράδειγμα προς μίμηση στην Ισπανία με ελάχιστους ξένους

  Οι 35-10 βολές σε ματς πόντο-πόντο και η ξένη ομάδα από τη Ρόδο… (vids)

  Ο Mythbuster είδε τον ΠΑΟ να εκτελεί 25 βολές παραπάνω, τον κορυφαίο παίκτη του Κολοσσού να αποβάλλεται και τον μοναδικό σέντερ του να παίρνει 4 φάουλ σε 13'51'' και θυμήθηκε ακαριαία το πρόσφατο «ένδοξο» παρελθόν του ελληνικού μπάσκετ

  Λαρεντζάκης: Η χρονιά καθιέρωσης στον Ολυμπιακό και στο υψηλότερο επίπεδο

  Από τις... τρελές εμφανίσεις με την εθνική Ελλάδας στη νέα Euroleague: Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη σεζόν στην καριέρα του

  «Ούτε μια πορτοκαλάδα»: Το παρασκήνιο πίσω από την «πιστολιά» του Β. Μαρινάκη

  Ο Insider του ΑΘΛΟΥ κάνει... βαλλιστική εξέταση στην «πιστολιά» που έριξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την παρουσίαση του Μίτσελ, «φωτογραφίζοντας» δυο συγκεκριμένα ΜΜΕ

  Ολυμπιακός: Ο Μίτσελ έρχεται ως… κασκαντέρ και έχει την ευκαιρία να γίνει man of the club

  Ο Γιώργος Χαλάς υπενθυμίζει ΕΥΘΕΩΣ τα πάνω και τα κάτω του Μίτσελ στην πρώτη - συνολικά επιτυχημένη - θητεία του Ισπανού στον Ολυμπιακό, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει ρόλο... κασκαντέρ παίρνοντας τους Πειραιώτες στο -7 από τον ΠΑΟ

  Άρης: Το (νέο) αγωνιστικό χαστούκι στην προπαγάνδα και ο Πάρντιου που ήρθε διαβασμένος

  Οι Κίτρινοι κέρδισαν κάτι παραπάνω από τρεις βαθμούς στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όντας πλέον η μοναδική ομάδα από τις «μεγάλες» που μετράει δύο σερί νίκες στο γήπεδό της κόντρα στον πρωταθλητή

  Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για την «άνιση μεταχείριση μεταξύ των αθλημάτων».

  Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

  «Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

  Σε απάντηση του από 12/4/2021 εγγράφου σας και προκειμένου να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις-παρατηρήσεις μας για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος ΧΙΛΩΝ, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

  Σε ότι αφορά τις τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες κριτηρίων που προβλέπονται για την αξιολόγηση της Ομοσπονδίας μας έχουμε να προτείνουμε τις παρακάτω τροποποιήσεις

  Α) Με βάση το μέγεθος , την γεωγραφική διάταξη και την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην χώρα προκύπτει η ανάγκη και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η περαιτέρω ενίσχυση του Χάντμπολ . Όπως γνωρίζετε , το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν στην διάθεσή τους τα αθλήματα και οι υποδομές που έχουν κατασκευαστεί με κρατική χρηματοδότηση καθώς και οι τεχνικές τους προδιαγραφές είναι απαγορευτικές ως προς την χρήση του δικού μας αθλήματος. Το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα ,ειδικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπου η χρήση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων από τις εθνικές μας ομάδες, με βάση της προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, είναι απαγορευτική.

  Η χρήση περιορισμένου αριθμού αθλητικών εγκαταστάσεων έχει προκαλέσει την συρρίκνωση του αθλήματος μας, αφού η χρήση τους δημιουργεί προπονητική και αγωνιστική συμφόρηση με αποτέλεσμα ένα δυναμικό αγώνισμα όπως είναι το Χάντμπολ, να μην έχει το εβδομαδιαίο προπονητικό πρόγραμμα που πρέπει για την εκμάθηση, την αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών και κατ’ επέκταση των εθνικών ομάδων. Προτείνουμε να συνυπολογιστεί, εκ νέου μέσω του Πέλοπα, πόσες ώρες καθημερινά ή εβδομαδιαία , διατίθεται η κάθε εγκατάσταση σε κάθε άθλημα. Π.χ. το Χάντμπολ στην σάλα έχει πρόσβαση περίπου στο 35% των κλειστών γυμναστηρίων της χώρας λόγω συγκεκριμένων μελετών που προτείνονται και εφαρμόζονται ακόμα από την ΓΓΑ ενώ το χάντμπολ άμμου, σε καμία ανοιχτή κρατική εγκατάσταση γιατί απλά δεν υπάρχει.

  Β) Η δραστηριότητα του Χάντμπολ στην χώρα μας , καταγράφεται τόσο στην κατάταξη του αθλήματος στην Παγκόσμια όσο και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, σε όλες τις κατηγορίες Εθνικών ομάδων , τόσο στην σάλα όσο και στην άμμο.

  Οι διεθνείς διακρίσεις όμως δεν έχουν απόλυτη σχέση με το επίπεδο του κάθε αθλήματος στην Ελλάδα αλλά φυσικά και με τον βαθμό δυσκολίας του κάθε αθλήματος σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πολύ εύκολη η καταγραφή για το ποια αθλήματα είναι κορυφαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Όπως επίσης και το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάθε άθλημα να προκριθεί σε μια διεθνή διοργάνωση.

  Για παράδειγμα το Χάντμπολ καλλιεργείται σε 209 χώρες σε όλον τον κόσμο και είναι Εθνικό Σπορ ή δεύτερο άθλημα σε πολλές χώρες της Ευρώπης , στην Βόρεια Αφρική , στην Αραβία , στην Λατινική Αμερική , στην Ασία κλπ.

  Προτείνουμε ο βαθμός δυσκολίας να είναι αξιολογική παράμετρος και να συνυπολογίζεται στα κριτήρια που προβλέπονται στο ΧΙΛΩΝ. Επίσης προτείνουμε στην αξιολόγηση να συνυπολογίζεται η διεθνής παραγοντική εκπροσώπηση της κάθε ομοσπονδίας , όπως και η ανάληψη της έδρας ενός μεγάλης εμβέλειας, διεθνούς αθλητικού οργανισμού, όπως για παράδειγμα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ που απαρτίζεται από 25 χώρες, από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Στα πλαίσια της αξιολόγησης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η ανάληψη μεγάλων διεθνών διοργανώσεων , τόσο σε Μεσογειακό όσο και σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

  Γ) Στα πλαίσια της καλής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η ομοσπονδία μας για πολλά χρόνια, γνωρίζετε ότι ενσωματώσαμε, άμεσα, τόσο στο καταστατικό μας όσο και στην καθημερινή μας πρακτική, όλες τις νομοθετικές, εφαρμοστικές – κανονιστικές αποφάσεις που προκύπτουν από την αθλητική μεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική πολιτεία από τον Νοέμβριο του 2019. Επιπρόσθετα η Ομοσπονδία μας , επί σειρά ετών, προωθεί και εφαρμόζει πολιτιστικές , κοινωνικές , ανθρωπιστικές δράσεις, και συμμετέχει σε προγράμματα της ΓΓΑ, Ευρωπαϊκά και Διεθνή που προωθούν τον αθλητισμό , ενισχύουν τα κοινωνικά και ατομικά του οφέλη και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας στις παγκόσμιες κρίσεις. ,όπως αναφέρεται και στην αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Χάρτα Αθλητισμού .

  Δ) Όσον αφορά τις διακρίσεις στο άθλημα του Χάντμπολ, το 2021 γνωρίζετε ότι ήταν χρονιά διοργάνωσης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Εφήβων, το οποίο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του Covid19. Χάθηκε ένας οργανωτικός και αγωνιστικός στόχος που προετοιμάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το 2017.

  Αν συνυπολογίσουμε ότι το 90% των αθλητών-αθλητριών μας τόσο στην σάλα όσο και στο beach Χάντμπολ παραμένουν ανενεργοί για πάνω από 13 μήνες, όχι μόνο στα εγχώρια πρωταθλήματα που ακυρώθηκαν αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις, που επίσης ακυρώθηκαν, προκύπτει άμεση ανάγκη δημιουργίας ειδικού κριτηρίου αξιολόγησης που θα υπολογίζει το κόστος της διαφορετικής αντιμετώπισης των αθλημάτων από την Πολιτεία , λόγω των υγειονομικών μέτρων καθώς και το κόστος ακύρωσης διεθνών διοργανώσεων που θα γινόντουσαν στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας . Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε κριτήριο «Ρήτρα πανδημίας»

  Κύριε Υφυπουργέ,

  Ήμασταν από την αρχή υπέρμαχοι της αξιολόγησης, πλην όμως δεν είναι δίκαιο να ξεκινάει από μηδενική βάση το έτος 2020 , αφού έχουμε διανύσει 50 χρόνια ανισότητας μεταξύ των αθλημάτων στην χώρα μας. Χωρίς ίση μεταχείριση στην παροχή χρημάτων , αθλητικών εγκαταστάσεων, τηλεοπτικών συμβολαίων από την Δημόσια Τηλεόραση, ώρες και αριθμό τηλεοπτικών μεταδόσεων, χορηγιών από κρατικές εταιρείες , έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο πραγματικότητα , η οποία όμως δεν έχει προκύψει από ίση αντιμετώπιση, με ίσους όρους, κανόνες και ευκαιρίες.

  Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» , σε συνδυασμό με τον «ΠΕΛΟΠΑ» θα δώσει την δυνατότητα στην Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει την αθλητική μεταρρύθμιση με ίσους όρους και προϋποθέσεις για όλα τα αθλήματα, όπως αξίζει σε μία ευνομούμενη χώρα με την ιστορία και την πολιτισμική κουλτούρα της Ελλάδας.

  Με αθλητικούς χαιρετισμούς

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΝΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ»