16.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο Jackie Robinson γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία του MLB (vid)

Σαν σήμερα το 1947 ο Jackie Robinson έσπασε το φυλετικό φράγμα, παίζοντας baseball σε μία ομάδα λευκών. Τους Dodgers. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Αφροαμερικανοί δεν είχαν το Από το 2004, κάθε 15 Απριλίου όλοι οι παίκτες φορούν τιμητικά το #42, μία τιμή που δεν έχει δοθεί ξανά σε κανένα αθλητή κανενός άλλου αθλήματος.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το baseball είχε θρηνήσει την απώλεια του κορυφαίου batter που δεν έπαιξε ποτέ σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο επίσης Αφροαμερικανός Josh Gibson, ο άνθρωπος με το προσωνύμιο «μαύρος Babe Ruth» (σε μια εποχή που αρκετοί αποκαλούσαν τον θρυλικό Babe Ruth «λευκό Josh Gibson»!), έφυγε από τη ζωή στα 35 του. O Gibson είχε διαγνωστεί από το 1943 με όγκο στον εγκέφαλο, αρνήθηκε να χειρουργηθεί και συνέχισε να παίζει μέχρι την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή από εγκεφαλικό.

Η θλιβερή ιστορία του Josh Gibson ίσως να έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της στο να αρθεί η αδιανόητη – για τη σημερινή εποχή – απαγόρευση συμμετοχής των μαύρων στα δυο επαγγελματικά πρωταθλήματα του baseball.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς