22.2 C
Athens

ΑΕΚ: Το παιχνίδι των μίνιμουμ 10 εκατ. €

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τη σπουδαιότητα της αναμέτρησης με τη Σέλτικ, τα οφέλη της, τον κόσμο και τις μεταγραφές...

Η αυριανή αναμέτρηση με τη Σέλτικ δεν είναι ένας απλός αγώνας: είναι ένα παιχνίδι που καθορίζει πολλά για το μέλλον της ΑΕΚ. Στο χειρότερο σενάριο, αυτό του αποκλεισμού δηλαδή, η ΑΕΚ θα έχει ένα ακόμα διπλό εμπόδιο για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή και έσοδα ύψος 5 εκατ. ευρώ (μίνιμουμ). Όμως σε περίπτωση πρόκρισης, ό,τι και αν γίνει στη συνέχεια, η ΑΕΚ έχει εξασφαλισμένα μίνιμουμ 10 εκατ. ευρώ! Τα 5 είναι τα εγγυημένα από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League και τα άλλα 5 για τη συμμετοχή στα play off του Champions League.

Φυσικά το κέρδος τετραπλασιάζεται (από το αρχικό ποσό) αν η ΑΕΚ καταφέρει να κουνήσει σεντόνι. Διότι στην περίπτωση που αποκλείσει τη Σέλτικ και μία εκ των Μάλμε ή Βιντεότον, τότε στο ταμείο του «δικεφάλου» θα μπουν εγγυημένα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να γίνουν ακόμα περισσότερα. Χώρια που και ο κόσμος και η ποδοσφαιρική ομάδα θα έχουν την ευκαιρία να βρουν ξανά μπροστά τους ευρωπαϊκά μεγαθήρια…

Επίσης, αν η ΑΕΚ καταφέρει και αποκλείσει τη Σέλτικ, θα έχει δεδομένα μεγαλύτερη άνεση να προσελκύσει ένα δύο ονόματα από το πάνω ράφι για την ενίσχυσή της. Θα έχει την άνεση να προσθέσει άλλα δύο συμβόλαια τύπου Πόνσε και Μπογέ στο μπάτζετ της για να καλύψει και τις τελευταίες «τρύπες». Και φυσικά λόγω της ενδεχόμενης συμμετοχής στο Champions League θα μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα κάποιο καλό όνομα που θα κάνει και γκελ στον κόσμο (χωρίς αυτό να είναι απόλυτη προτεραιότητα).

Το ματς με τη Σέλτικ όμως, μόνο εύκολο δεν είναι. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπομονή. Και φυσικά στήριξη της ομάδας από τον κόσμο… Έναν κόσμο που κάνει το καθήκον του. Η προπώληση έχει φτάσει τις 20.000 και όλα δείχνουν πως παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στο «Σπύρος Λούης» θα βρίσκονται 30.000 οπαδοί του «Δικεφάλου». Αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής.

Σε, ότι αφορά τα αγωνιστικά, για μένα θέμα Μάνταλου δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που δεν έχει κάνει προπονήσεις όλες τις προηγούμενες μέρες είναι αδιανόητο να τον υπολογίσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Θα είναι τεράστιο λάθος να ρισκάρεις τη συμμετοχή ενός παίκτη που όχι απλά δεν είναι στο 100% αλλά ούτε στο 50%.

Όχι γιατί μπορεί να είναι αρνητικός, αλλά γιατί με πιθανή υποτροπή μπορείς να τον χάσεις για πολύ μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο διάστημα. Η ΑΕΚ απέδειξε και κατά τη διάρκεια όλης της περσινής σεζόν ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τον αρχηγό της.

Αν και κανονικά στο σημερινό blog δε θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τα μεταγραφικά, θα το κάνουμε λόγω επικαιρότητας. Ο Σβάρνας ήρθε για να αποτελέσει τον 5ο στόπερ. Να παίξει αρχικά στα ματς του Κυπέλλου και να δώσει ανάσες. Είναι 22 ετών, πήρε την ευκαιρία του στην Ξάνθη και τώρα έχει μία δεύτερη ευκαιρία στην ΑΕΚ. Αν θα τη βουτήξει από τα μαλλιά εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Όμως οι ανάγκες της ΑΕΚ δε σταματούν εδώ. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για έναν αμυντικό χαφ που θα είναι ο αντίΣιμόες και από έναν εξτρέμ που θα μπορεί κυρίως με την ταχύτητά του και την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός να δώσει λύσεις. Μετά τον τραυματισμό και του Μπογέ, όπου κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πότε θα επιστρέψει η ΑΕΚ πρέπει να τρέξει να προλάβει!

Η ΑΕΚ θέλει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και χωρίς κανονικά φτερά αυτό δε γίνεται. Ο Μπακασέτας δεν είναι εξτρέμ. Ο Αλμπάνης δεν είναι ακόμα σε top επίπεδο. Ο Μάνταλος είναι τραυματίας και θέλει χρόνο και ο Μπογέ είναι ερωτηματικό.  Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη απόκτησης ενός εξτρέμ και ενός «κόφτη» γιατί η χρονιά είναι μεγάλη και δε βγαίνει…

ΥΓ: Κοίτα να δεις που στο πρώτο και μάλιστα πολύ δύσκολο ματς της χρονιάς, ο Ουζουνίδης πήγε -έστω και αναγκαστικά- με τον Χουλτ μπακ και τον Λόπες χαφ. Κάτι που συνήθιζε να κάνει και ο Μανόλο (ο οποίος επίσης δεν είχε τον Μάνταλο, αλλά ούτε καν τον Μπογέ) και οι ειδήμονες τον έκραζαν…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς