23.5 C
Athens

Γιατί είναι επικίνδυνο το σπλαχνικό λίπος

Από όλες τις συγκεντρώσεις λίπους στο σώμα αυτό που συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά έχει τις πιο επιβαρυντικές επιπτώσεις για την υγεία

Το σπλαχνικό λίπος, ή κοιλιακό λίπος, είναι ένα είδος του λίπους του σώματος που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Ο καθένας έχει λίγο σπλαχνικό λίπος, ειδικά εκείνοι που κάνουν καθιστική ζωή.

Ακόμα, εκείνοι που έχουν χρόνιο άγχος ή κάνουν ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί να αποκτήσουν σπλαχνικό λίπος.

Ενα διαφορετικό είδος λίπους -το υποδόριο λίπος- που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα, έχει λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και είναι πιο εύκολο να χαθεί από το σπλαχνικό λίπος.

Στην πραγματικότητα, οι υπερβολικές συγκεντρώσεις σπλαχνικού λίπους συνδέονται με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Αν και είναι δυνατόν να χαθεί, απαιτεί κάτι περισσότερο από απλές ασκήσεις. Συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός καρδιαγγειακής δραστηριότητας και άπαχης διατροφής.

Αιτίες ανάπτυξης

Οι άνθρωποι αποκτούν κοιλιακό λίπος για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι τρώνε πολλές τροφές πλούσιες σε λίπη ή ζάχαρη και διατηρούν παράλληλα έναν ανενεργό τρόπο ζωής. Η απουσία άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί συχνά στο σωρευτικό αποτέλεσμα με το οποίο οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερο κοιλιακό λίπος πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, λίγη άσκηση μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξή του. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το να μην κοιμάστε αρκετά, μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε αυτό το είδος του λίπους. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν συνήθως διακρίσεις ή παρενοχλήσεις είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν αυτό το λίπος.

Ορισμένες από τις αιτίες είναι εκτός του ελέγχου των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απόκτηση αυτού του είδους λίπους, καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να χάνουν μυϊκή μάζα, καθώς γερνούν. Η γήρανση αλλάζει επίσης τον τρόπο που το σώμα καίει θερμίδες, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να αποκτηθεί το κοιλιακό λίπος. Οι ορμονικές αλλαγές διαδραματίζουν επίσης έναν μεγάλο ρόλο, ιδίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μερικοί άνθρωποι είναι επίσης γενετικά προδιατεθειμένοι στο να αποκτούν τέτοιου είδους λίπος, ακόμα και αν δεν έχουν πολύ υποδόριο λίπος. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο μπορεί να έχει ένα υγιές βάρος, αλλά να εξακολουθεί να έχει πολύ λίπος γύρω από τα εσωτερικά του όργανα.

Επιδράσεις στην υγεία

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, της άνοιας, της καρδιαγγειακής νόσου, των ορμονικών ανισορροπιών και της αντίστασης στην ινσουλίνη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Οι συγκεντρώσεις του λίπους στην πραγματικότητα δρουν με παρόμοιο τρόπο σε ένα όργανο και εκκρίνουν ουσίες που επηρεάζουν τα γύρω όργανα. Πιστεύεται ότι το κοιλιακό λίπος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή είναι κοντά στην κύρια φλέβα που μεταφέρει το αίμα στο ήπαρ γύρω από τα έντερα. Μερικές από τις ουσίες που εκκρίνονται από το λίπος, ιδιαίτερα τα χαλαρά λιποκύτταρα, μπορούν να εισχωρήσουν στο ήπαρ και στη συνέχεια να επηρεάσουν τα επίπεδα του λίπους και της χοληστερόλης στο αίμα. Το κοιλιακό λίπος συνδέεται επίσης στενά με αυξημένη «κακή» χοληστερόλη (LDL) και μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL), όπως επίσης με τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου.

Πώς θα μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις του σπλαχνικού λίπους με το συνδυασμό της αερόβιας άσκησης και τις αλλαγές στη διατροφή. Οι ερευνητές συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά αεροβικής άσκησης, όπως το ζωηρό περπάτημα ή τζόκινγκ τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ασκήσεις στομάχου, όπως τα sit-ups, χτίζουν μύες στην περιοχή, αλλά δεν μειώνουν αυτό το είδος του λίπους. Επιπλέον, οι ασκήσεις αντίστασης, όπως με τη χρήση μηχανημάτων άσκησης, μπορούν να βοηθήσουν με το υποδόριο λίπος, αλλά όχι με το κοιλιακό λίπος. Το να κάνετε οποιοδήποτε είδος αερόβιας άσκησης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σπλαχνικό λίπος, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος μετά την οποιαδήποτε απώλεια βάρους.

Οσον αφορά τη διατροφή, ένα πλάνο γευμάτων που είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια σπλαχνικού λίπους. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα προϊόντα που είναι βαριά σε κορεσμένα λίπη, όπως το βούτυρο ή τα λιπαρά τυριά, καθώς και τη χρήση φυσικών μαγειρικών ελαίων που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Οι μικρές μερίδες είναι επίσης κάτι το σημαντικό. Καθώς οι διατροφικές απαιτήσεις του καθενός ποικίλλουν, είναι καλό να συμβουλευτείτε ένα γιατρό για το κοιλιακό λίπος.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Καθώς το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο σπλαχνικό λίπος, είναι καλύτερο να μετριάσετε ή να κόψετε αυτές τις συνήθειες. Επίσης, το να κοιμάστε αρκετά είναι σημαντικό για να χάσετε κιλά. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει με αυτό το είδος της απώλειας βάρους, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους ενός ατόμου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς