15.6 C
Athens

«Bloko Cup» είναι αυτό και ο Ολυμπιακός πρέπει να μοχθήσει πολύ

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τα διαδοχικά εμπόδια που βάζει η «εξυγίανση» στον Ολυμπιακό με προφανή σκοπό να του στερήσει το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έγινε, αλλά ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα και ο επαναληπτικός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κρύβει κινδύνους. Απομένει η άλλη μισή δουλειά.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα και έχει δυσκολέψει τον Ολυμπιακό και στους τρεις αγώνες της τρέχουσας σεζόν. Δύο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ και μία νίκη των Ερυθρόλευκων σε «νεκρό» χρόνο. Οπότε, το 1-1 είναι ένα καλό σκορ ενόψει της ρεβάνς, αλλά μέχρι εκεί. Οι Ηπειρώτες πιέζουν ψηλά και προσεγμένα ανά διαστήματα, ενώ βγαίνουν γρήγορα στις αντεπιθέσεις. Με σωστή αντίληψη και ταχύτητα. Για αυτό και στο δεύτερο παιχνίδι χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός συγκέντρωσης και σοβαρότητας από τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του για να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Αν ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με τέτοιο πέναλτι στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, με την μπάλα να βρίσκει πρώτα στο σώμα και μετά το δεξί χέρι του Μπα ύστερα από το σουτ του Κάστρο, το ημιτελικό ζευγάρι θα είχε, ήδη, «αλλοιωθεί». Τώρα είναι απλά ένα πρωί Πέμπτης. Όλα είναι καλά και ο ΠΑΣ έκανε δύσκολη τη… ζωή του Θρύλου.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός επί των θεμάτων της διαιτησίας και των προθέσεων της ΕΠΟ για μία ακόμα σεζόν. Είναι ξεκάθαρο πως θα πέσει κάπως βαρύ στην «εξυγίανση» ένα δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ των Πειραιωτών. Στο Κύπελλο είναι πολύ πιο εύκολο να βγει εκτός «εξίσωσης» η ομαδάρα του Μαρτίνς συγκριτικά με τον αγωνιστικό μαραθώνιο του Πρωταθλήματος, όπου ο καλύτερος στο τέλος δικαιώνεται και παίρνει αυτό που αξίζει. Και η αγωνιστική διαφορά του Ολυμπιακού με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες είναι χαώδης, κάτι που αποτυπώνεται στην κατάταξη (και) της φετινής Super League.

Έτσι, τα «μπλόκα» είναι διαδοχικά στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Όχι μόνο φέτος, αλλά την τελευταία «εξυγιαντική» πενταετία. Από τον περιβόητο «τελικό Κυπέλλου Κοντονή» το 2016… Οι διαιτησίες των Γκεστράνιους (στον επαναληπτικό προημιτελικό με τον Άρη) και Τρεϊμάνις (στον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΣ) αποτελούν μόνο την αρχή. Το γεγονός ότι ο αντίπαλος πήρε προβάδισμα στο σκορ και στα δύο ματς με ανύπαρκτο πέναλτι, τα «λέει» όλα. Το «έργο» θα κορυφωθεί στη ρεβάνς με τους Ηπειρώτες και ο Ολυμπιακός πρέπει να τα κάνει όλα τέλεια και να μοχθήσει πολύ προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθειά του για την κατάκτηση του 19ου νταμπλ στην ιστορία του.

Ο κακός αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων» είναι ένας παράγοντας που επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός είχε τις ευκαιρίες του για να πάρει τη νίκη. Τρεις ευκαιρίες ο Χασάν και ένα υπέροχο γκολ, δύο ευκαιρίες ο Μπρούμα με πολύ άσχημα τελειώματα πάνω στον τερματοφύλακα, μία ευκαιρία ο Ελ Αραμπί… Πόσες ευκαιρίες να δημιουργηθούν σε έναν εκτός έδρας αγώνα για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας; Οι Ερυθρόλευκοι θα έπρεπε να έχουν καλύτερες αποφάσεις και εκτελέσεις από τη στιγμή που βγήκαν έξι φορές σε θέση βολής.

Τρεις ευκαιρίες είχε ο ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στη ροή του αγώνα και σε ανοιχτό γήπεδο. Όλες με τον Μιλιντσεάνου. Ο Σα μπορεί να είχε κακή αντίδραση στην εκτέλεση του πέναλτι από τον Εραμούσπε, μένοντας «καρφωμένος» στο κέντρο της εστίας του, αλλά και στις τρεις περιπτώσεις έδειξε αντανακλαστικά και πραγματοποίησε τρεις καθοριστικές αποκρούσεις. Ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο και στα δύο τετ α τετ του Μιλιντσεάνου, με το σκορ στο 1-0, κράτησε την ομάδα του «ζωντανή». Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας πέρασε ένα δίμηνο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος, αλλά από τη ρεβάνς με την Άρσεναλ (18/3) βρίσκει σιγά-σιγά τον καλό εαυτό του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε πέντε αλλαγές στο βασικό σχήμα και «δούλεψε» πολύ το ματς κατά τη διάρκειά του, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά συστήματα (3-4-3, 4-2-3-1, 4-4-2). Το πολύτιμο γκολ της ισοφάρισης με το εκπληκτικό «ψαλιδάκι» του Χασάν μετά τη σέντρα του Φορτούνη από δεξιά σημειώθηκε με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του Αιγύπτιου επιθετικού με τον Ελ Αραμπί. Είναι σημαντικό για τον προπονητή και κάθε ομάδα να μπορεί να ελίσσεται, να έχει επιλογές βάσει των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών που διαθέτει και να μπορεί να αλλάζει διατάξεις χωρίς να χάνει τη συνοχή και τον προσανατολισμό της.

Ο Χασάν πέτυχε ένα ακόμα καθοριστικό γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού (13 γκολ σε 30 συμμετοχές στη φετινή σεζόν), σκοράροντας για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου και το εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΛ (1-3), όπου είχε τραυματιστεί. Αυτός που συνεχίζει να προβληματίζει είναι ο Λαλά, ο οποίος έγινε αλλαγή με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο. Ένας παίκτης που τώρα «μπαίνει στα παπούτσια» του δεξιού μπακ, ο Ανδρούτσος, έδωσε «φρεσκάδα», ενέργεια και επιθετικότητα στην ομάδα, σε αντίθεση με τον Γάλλο, που κινείται σε χαμηλό επίπεδο απόδοσης εξ αρχής και δεν βγάζει επιθετικότητα και ένταση στο παιχνίδι του. Παράλληλα, σε κακό απόγευμα βρέθηκε και ο Μπα, ο οποίος όταν δεν είναι συγκεντρωμένος γίνεται επιπόλαιος και η «Αχίλλειος πτέρνα» για την ομάδα του. Ο Σενεγαλέζος στόπερ πρέπει να σταματήσει να δίνει δικαιώματα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, όπως και γενικότερα οι ποδοσφαιριστές των Ερυθρόλευκων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς