16.1 C
Athens

Φανέλα που «τσακίζει» κόκκαλα και «ζυγίζει» τόνους

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον υπέροχο Ολυμπιακό, που δεν χαρίζεται σε κανέναν και «εξαφάνισε» τη Βαλένθια από το παρκέ για 30 λεπτά, φτάνοντας τις 9 εκτός έδρας νίκες στη φετινή Ευρωλίγκα

Nαι, ο Ολυμπιακός έχει αδικήσει τον εαυτό του τη φετινή σεζόν. Ναι, μία σειρά συγκυριών έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των συνθηκών και του τελικού αποτελέσματος στη διοργάνωση, αλλά και πάλι η ομάδα έχασε την τελευταία ελπίδα πρόκρισης στην οκτάδα, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής διάρκειας. Όχι, από την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας…

Η ΦΑΝΕΛΑ είναι πάντα εκεί. Οδηγός για τον Ολυμπιακό. Δεν «λυγά» ποτέ. Δεν… ξεφτίζει ποτέ. «Ζυγίζει» τόνους και «τσακίζει» κόκκαλα. Ο Θρύλος σεβάστηκε, πάνω από όλους και όλα, τον εαυτό του και τον λαό του. Στη συνέχεια, τη διοργάνωση. Και τέλος, τη Βαλένθια. Αυτός ο ανεπανάληπτος σύλλογος, προσδίδει αίγλη και αξιοπιστία σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει. Σε κάθε θεσμό που τον σέβεται και τον θεωρεί ισότιμο μέλος του.

Είναι άδικο για μία ομάδα με ΕΝΝΕΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΕΣ (9-7) να μην προκρίνεται στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας. Είναι άδικο για μία ομάδα που έχει πέντε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ νίκες (15-10) και ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΕΣ (9-3) από τους κομπάρσους της Ευρωλίγκας, να συγκρίνεται με μία άλλη ελληνική ομάδα, που από το πρώτο τζάμπολ της φετινής διοργάνωσης γνώριζε τη μοίρα της και παλεύει για την αποφυγή της 17ης και προτελευταίας θέσης της κατάταξης. Όχι, δεν γίνεται μικροί-μεγάλοι στο ίδιο καφενείο.

Ο Ολυμπιακός έχει 10 ομάδες από κάτω του βάσει της εκτός έδρας επίδοσής του! Μπασκόνια, Μπάγερν Μονάχου, Ζαλγκίρις Κάουνας, Βαλένθια, Άλμπα Βερολίνου, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βιλερμπάν, Ερυθρό Αστέρα, Παναθηναϊκό και Χίμκι. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχει τον ίδιο αριθμό νικών εκτός έδρας (9). Μόνο οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έχουν περισσότερες νίκες από τους Πειραιώτες εκτός έδρας. Με την εκτός έδρας αποτελεσματικότητά του, ο Θρύλος είναι στην οκτάδα… Μάλιστα, από την Μπάγερν Μονάχου, που έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην οκτάδα, μετράει δύο περισσότερες εκτός έδρας νίκες και από τη Βαλένθια, που διεκδικεί την πρόκριση, έχει τρεις περισσότερες! Παράλληλα, μετράει δύο περισσότερες εκτός έδρας νίκες και από την Μπασκόνια, που διεκδικεί ακόμα την πρόκριση.

Μακάρι ο Ολυμπιακός να έδινε κάθε αγώνα εκτός έδρας τη φετινή σεζόν. Η ομάδα απέδωσε πολύ καλύτερο μπάσκετ μακριά από το «παγωμένο» και «άχαρο» ΣΕΦ, που όταν είναι άδειο δεν προσφέρει το παραμικρό πλεονέκτημα στους Ερυθρόλευκους. Εκτός έδρας ο Ολυμπιακός είναι πάντα αξιόπιστος και στην Ευρωλίγκα συγκαταλέγεται στο μικρό «γκρουπ» των ομάδων, που μπορούν να κερδίσουν σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ευρώπης. Άλλωστε, μακριά από το ΣΕΦ, οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης έχουν αποδείξει ιστορικά ότι είναι δυνατοί και δεν «μασάνε» από έδρες.

Στη «La Fonteta», η Βαλένθια είχε το τεράστιο κίνητρο (και τη δεύτερη καλύτερη εντός έδρας επίδοση στη φετινή Ευρωλίγκα με 11-4 πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα, ούσα πίσω μόνο από την Μπάγερν Μονάχου, που έχει 12-4), αλλά ο Ολυμπιακός τη μεγάλη χάρη. Τι μπάσκετ ήταν αυτό για τρία δεκάλεπτα! Το σκορ ήταν 41-74 στο 30′! Μιλάμε για την απόλυτη ισοπέδωση. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν συγκεντρωμένοι και σοβαροί. Έπαιξαν πολύ καλή άμυνα, εκνεύρισαν την ποιοτική επίθεση των γηπεδούχων, σε δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι (χαλώντας το μυαλό των αθλητών του Πονσαρνάου), κρατώντας για παράδειγμα τον σκόρερ Πρέπελιτς στο μηδέν για σχεδόν 27 λεπτά!

Η ομάδα έβγαλε ωραίες συνεργασίες και έπαιξε το απόλυτο μπάσκετ στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, με τη μορφή του Γιώργου Πρίντεζη να δεσπόζει. Ο Ολυμπιακός δεν κυνήγησε μετά μανίας το τρίποντο (8/22 τρίποντα στο 30′) και ήταν ομαδικός, μετρώντας τις 23 από τις 25 ασίστ του στα πρώτα τριάντα λεπτά και 17/25 δίποντα στο ίδιο διάστημα. Ο Σλούκας είχε δώσει σχεδόν τις μισές ασίστ της ομάδας μέχρι το 30′: τις 11 από τις 23! Οι Ερυθρόλευκοι είχαν 0 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο, 2 στο ημίχρονο και 4 λάθη στο 30′! Έκαναν 5 λάθη στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, παραμένοντας σε μονοψήφιο αριθμό λαθών έπειτα από 40 λεπτά αγώνα (9).

Προφανώς, η εικόνα στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν ήταν καλή και κολακευτική. Ήταν κάκιστη και προβληματική. Η Βαλένθια έκανε την απέλπιδα προσπάθεια, έχοντας 9/14 τρίποντα, πλησιάζοντας μέχρι και τους 7 πόντους (77-84, 01:02 πριν από το τέλος του αγώνα). Δεν είναι ωραίο για τον Ολυμπιακό να δέχεται 38 πόντους στην τέταρτη περίοδο και να «κολλάει» τόσο πολύ επιθετικά (σημειώνοντας μόλις 5 πόντους στα πρώτα 08:27 της τελευταίας περιόδου), αλλά στην τελική παίζουν και οι άλλοι. Δεν γίνεται να ξεχάσουμε τι έγινε στα πρώτα 30 λεπτά (και όσα εκπληκτικά είδαμε στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα) και να εστιάσουμε μόνο στο κακό τέταρτο δεκάλεπτο. Άλλωστε, είναι φυσιολογικό με τη διαφορά στο +33 να επέλθει μία χαλάρωση, αν και στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο, δεν επιτρέπεται τέτοιος εφησυχασμός.

https://athlosnews.gr/valenthia-olympiakos-79-88-erythroleykos-tyfonas-sarose-tis-nychterides/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς