23.5 C
Athens

ΕΠΟ: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι… εκτεθειμένοι των εκλογών

Ο Χρήστος Υφαντής καταγράφει τους κερδισμένους, τους χαμένους αλλά και τους εκτεθειμένους που προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της ΕΠΟ. Από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ μέχρι την κυβέρνηση και το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο

Το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ δεν επιδέχεται πολλές και εξ ορισμού αντιφατικές ερμηνείες. Η σκληρή, περιοριστική λογική των αριθμών είναι αμείλικτη και καμία πολιτικούρα από εμβριθείς δήθεν αναλύσεις για κάποια, γενική και αφηρημένη, «επόμενη μέρα με πολλούς κερδισμένους» δεν μπορεί να την εξοβελίσει.

Η αλήθεια των αριθμών (η διοίκηση είναι πάντα, σε τελευταία ανάλυση, ζήτημα συσχετισμών) επιμένει (και έχει δίκιο) ότι στις εκλογές της ΕΠΟ νίκησε κατά κράτος η ΑΕΚ (ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε, για πολύ γνωστούς λόγους, στη φιλική συμμετοχή) ό,τι και να λένε όλοι οι υπόλοιποι μαζί.

 

Η ίδια αλήθεια υποστηρίζει ότι η αναλογία των 11 μελών που προέρχονται από τις ΕΠΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή δεν είναι αυτή που επικοινωνείται, δηλαδή 6-5 υπέρ της ΑΕΚ, είναι, στην καλύτερη περίπτωση για τον ΠΑΟΚ, 7-4 και στη χειρότερη (με την προσθήκη ενός εκ των καφετζήδων) 8-3 υπέρ της ‘Ένωσης». Κάτι παραπάνω ξέρουν οι Πρόεδροι των ΕΠΣ που υποστηρίζουν ότι αυτές είναι οι πραγματικές αναλογίες «κι άσε τον ΠΑΟΚ να παραμυθιάζεται, άλλωστε τέσσερα χρόνια τώρα παραμύθι τρώει».

Οι αριθμοί παράγουν και πολιτικά σημαινόμενα. Έχουν επιπτώσεις, δηλαδή, από τις οποίες κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει όσο και αν το επιθυμεί.

Στις εκλογές έχασε κατά κράτος το… κράτος, δηλαδή η εκλεγμένη κυβέρνηση τη χώρας, η οποία είδε να προκύπτει από την ηλεκτρονική κάλπη το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, όχι μόνο για την ίδια σαν συλλογικό όργανο ούτε μόνο για τον Λευτέρη Αυγενάκη σαν αρμόδιο Υφυπουργό, αλλά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο εξέθεσαν με σκληρό τρόπο οι διάφοροι συνεργάτες του, είτε επειδή του απέκρυψαν κρίσιμες αλήθειες για το ποδόσφαιρο και τις ιδιαιτερότητες του, είτε επειδή τόσα καταλάβαιναν, τόσα του έλεγαν

Το πικρό ποτήρι της ήττας το ήπιε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή, πολύ απλά, αυτός εκτέθηκε και στην επιλογή του Θόδωρου Ζαγοράκη και (το σημαντικότερο) στο παραμύθι της δήθεν Ολιστικής Μελέτης την οποία «συμφώνησε» με τη FIFA και την UEFA και την ίδια ώρα… ανέθεσε στην ΕΠΟ την υλοποίηση της! Τέτοια ταρζανιά πολιτική ούτε ο Τσίπρας με σύμβουλο τον φραπεδιάρη τον Φλαμπουράρη δεν είχε σκεφτεί να κάνει.

Ο Αυγενάκης, οι εμπνεύσεις του, οι συνομιλίες του, οι δήθεν συμφωνίες του και όλες οι υπόλοιπες αστειότητες και γραφικότητες στις οποίες επιδόθηκε όλο αυτό το διάστημα είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του, όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσει μεγάλα προβλήματα πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση, όμως, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αποτινάξει τη σκόνη μιας αχρείαστης ήττας σε μια δύσκολη γενικότερη συγκυρία, μιας ήττας που έχει εγγραφεί πλέον στη συνείδηση ενός πολύ ενεργού και συναισθηματικά ακραίου κομματιού του ελληνικού λαού.

Στο αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνεται, για την κυβερνητική πλευρά, η αλόγιστη, η άφρων επιλογή της να εμπλακεί τον Ιανουάριο του 2020 στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης και να διασφαλίσει μια «μη ποινή» στον «Δικέφαλο», εξέλιξη την οποία στη συνέχεια ξεκίνησε να δικαιολογήσει με τις μοναδικές εμπνεύσεις Γεραπετρίτη, τις επαφές με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές και τις γραφικότητες της Ολιστικής Μελέτης. Από όλες αυτές τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε εισέπραξε το χθεσινό αποτέλεσμα. Είναι ένας θρίαμβος της πολιτικής παράνοιας και μπράβο της!

https://athlosnews.gr/o-g-savvidis-giortazei-tin-epaneklogi-ton-11-komanto-stin-epo-me-to-pos-toys-petsokopses/

Στις εκλογές έχασε και ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Ανεξαρτήτως των αγαθών προθέσεων του και της προσωπικής του διάθεσης οι αριθμοί δεν δικαιώνουν την επιλογή του να εκτεθεί για τη θέση του Προέδρου της ΕΠΟ, χωρίς να έχει διασφαλίσει τις ελάχιστες, έστω, έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι θα μπορεί να αναπνέει, χωρίς να χρειάζεται την άδεια του Δημητρίου ή του Δανιήλ.

Ο αρχηγός του 2004 είναι εγκλωβισμένος ό,τι και να δηλώνει, ό,τι και να πιστεύει, ό,τι και να φαντάζεται για τον εαυτό του. Οι πρώτες απαντήσεις που έλαβε στη δημόσια πρόσκληση του προς όλες τις δυνάμεις του αθλήματος για μια συνεργασία είναι ενδεικτικές και δεν επιτρέπουν την παραμικρή αισιοδοξία.

Ο Ολυμπιακός πήρε ήδη θέση, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει πριν τις εκλογές και στις θέσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται ο Ζαγοράκης μόνος κι έρημος σαν την καλαμιά στον κάμπο, χωρίς, δηλαδή, κανένα συνεργάτη στην Εκτελεστική Επιτροπή και κανένα στήριγμα στο στελεχιακό δυναμικό της Ομοσπονδίας. Δυστυχώς για τον Θόδωρο είναι Πρόεδρος της ΑΕΚ με ολίγη από ΠΑΟΚ, αυτό πέτυχε, έτερον ουδέν!

https://athlosnews.gr/zagorakis-kalo-oloys-toys-anthropoys-toy-podosfairoy-na-systrateythoyn-mazi-mas-yparchei-schedio-kai-diathesi-pic/

Ο Ζαγοράκης έχασε επειδή, εκτός των άλλων, έχει προεξοφληθεί από το ποδόσφαιρο η αποτυχία του, θεωρείται πλέον ή βέβαιη, κανένας δεν στοιχηματίζει ούτε ένα ευρώ υπέρ του και ελάχιστοι αναμένουν να ολοκληρώσει τη θητεία του. Στην ουσία όλοι περιμένουν την ηρωική έξοδο του σύντομα ή λίγο αργότερα. Εκτός εάν ο βασικός του στόχος ήταν αυτός ακριβώς, να γίνει Πρόεδρος όπως να ‘ναι «και μετά βλέπουμε»…

Υπάρχουν και κάποιοι, κακοί εξ επαγγέλματος, που λένε δεξιά κι αριστερά ότι ο Ζαγοράκης πήρε σε μια κανονική συναλλαγή αυτό που ήθελε για τον εαυτό του (την εκ νέου υποψηφιότητα του για ευρωβουλευτής) έδωσε στην κυβέρνηση το όνομα του, χρησιμοποίησε τους συμπαίκτες του (κάποιους εξ αυτών) και στη συνέχεια τους παράτησε, οπότε « γιατί ψάχνετε τη γωνία από το δεκάρικο;» Δυστυχώς για τον Θόδωρο αυτοί κάθε ώρα που περνάει αυξάνονται, χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι έχουν δίκιο. Δημιουργούν εικόνα όμως και είναι κακή.

Στις εκλογές έχασαν κι ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. Διέθεσαν εαυτούς υπέρ της κυβερνητικής επιλογής, εξαρχής διευκρίνισαν ότι μόνη η επιλογή Ζαγοράκη δεν σημαίνει τίποτε, στάθηκαν στο πλευρό του πρωθυπουργού, υπηρέτησαν το σχέδιο για μια ΕΠΟ (κι όχι μόνο έναν Πρόεδρο) κοινής αποδοχής κι έμειναν, κατά το κοινώς λεγόμενο, στην απέξω. Αναμενόμενο και για τους δύο και, σε τελευταία ανάλυση, απελευθερωτικό για τις επόμενες επιλογές τους απέναντι στην Ομοσπονδία και στη διοίκηση της.

Για τη FIFA και την UEFA το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που ακριβώς σχεδίαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ένας Πρόεδρος «δικός τους», μια Εκτελεστική Επιτροπή που δεν την βλέπουν μπροστά τους (και δεν τους χρειάζεται πουθενά) και μια ΕΠΟ υπό έλεγχο στο πρόσωπο του Προέδρου. Θα αξιοποιήσουν τον Ζαγοράκη, θα εξασφαλίσουν ότι οι υπόλοιποι δεν τους αφορούν είτε ζουν, είτε πέθαναν, θα περιορίσουν στο ελάχιστο όποιον πάει να μπει στα χωράφια τους χωρίς την άδεια του Προέδρου και όλα καλώς καμωμένα. Έτσι ή αλλιώς η ΕΠΟ δεν είναι στις προτεραιότητες τους, ούτε πρόκειται να χαλαλίσουν πλέον μια δεκάρα για το παρόν και το μέλλον της.

Που βρίσκεται ανάμεσα σε όλα αυτά το ελληνικό ποδόσφαιρο; Στο σφαγείο της Super League 2. Εκεί που ρέει άφθονο το αίμα από τις διαιτητικές σφαγές με τις ευλογίες του γνωστού συνεργείου, την υψηλή εποπτεία του Κλάτενμπεργκ και τα αποτελέσματα με τα οποία γελάνε και οι δέστρες των αλόγων στου Γουδή.

Εν αναμονή των επόμενων επεισοδίων, το γέλιο προβλέπεται άφθονο…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ουρμπόνας για Κίναν Έβανς: «Τεράστια έκπληξη αν δεν είναι του χρόνου στον Ολυμπιακό»

Ο έγκυρος Λιθουανός δημοσιογράφος Ντονάτας Ουρμπόνας στο podcast του στο BasketNews υποστήριξε πως θα του προκαλέσει τεράστια έκπληξη αν του χρόνου ο Κίναν Έβανς δεν φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού, αναλύοντας παράλληλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του εντυπωσιακού Αμερικανού γκαρντ

Ολυμπιακός: Η υπόθεση Κάρμο, ο Κονσεϊσάο και τα μεγάλα deals του Πίντο Ντα Κόστα στην Πόρτο

Ο πρόεδρος της Πόρτο έριξε «βόμβα» για το μέλλον του Κάρμο στον Ολυμπιακό και ο ΑΘΛΟΣ αναλύει τα δεδομένα μίας περίπλοκης υπόθεσης που μπορεί να μετατρέψει τον υψηλόσωμο στόπερ από την Ανγκόλα στην πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών στην Ελλάδα

Ολυμπιακός: Το βλέμμα της ανατροπής από τον αρχηγό, η «έκρηξη» του πάγκου και ο… φίλαθλος Μιλουτίνοφ (vid)

Η σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην Stark Arena μέσα από τον φακό της ερυθρόλευκης ΚΑΕ: Το γούρικο τελετουργικό πριν το ματς, το βλέμμα της νίκης από τον Κώστα Παπανικολάου και ο... guest Νίκολα Μιλουτίνοφ