25.9 C
Athens

Γκουντογκάν, το γερμανικό κλειδί του Γκουαρδιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα ετοιμάζεται να στεφθεί για τρίτη φορά πρωταθλήτρια Αγγλίας, από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Πεπ Γκουαρδιόλα και με «μαέστρο» τον Γκουντογκάν πάει για να κατακτήσει τα πάντα.

Οι Πολίτες βρέθηκαν από νωρίς στην κορυφή της κατάταξης και όχι απλά διατήρησαν ένα ασφαλές προβάδισμα από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά άνοιξαν διάπλατα τη «ψαλίδα», με τη διαφορά των δύο ομάδων να ανέρχεται πλέον στους 16 βαθμούς.

Δεν είναι η βαθμολογία ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει τη φετινή σεζόν τη Σίτι. Είναι αυτή η «δίψα» που βγάζει κάθε φορά που πατάει στο χορτάρι, είναι η νοοτροπία «refuse to lose» που τη χαρακτηρίζει, είναι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο που διαρκώς καταρρίπτει.

Ο 100άρης Γκουαρδιόλα και το τρένο δίχως φρένα

Μπορεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα να ισχυρίζεται – μεταξύ σοβαρού και αστείου – ότι η φετινή Σίτι είναι η χειρότερη από τις προηγούμενες ομάδες που διέθεταν οι Πολίτες και εκείνος προπόνησε, ωστόσο τα νούμερα και οι αριθμοί έρχονται να τον διαψεύσουν. Ένα τρένο δίχως φρένα ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, προτού έρθουν οι «κόκκινοι διάβολοι» και βάλουν τέλος στο αήττητο σερί της.

Στις 7 Μαρτίου το ντέρμπι του Μάντσεστερ βάφτηκε βαθύ κόκκινο, με την ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να επικρατεί με 2-0 των Πολιτών στο «Έτιχαντ» και να σταματά το εκπληκτικό νικηφόρο σερί της συμπολίτισσας. Η Σίτι μέχρι τότε μετρούσε 21 διαδοχικές νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και 15 σε επίπεδο Premier League.

Λίγο έφτασε μάλιστα, από το να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), οι Πολίτες βρίσκονταν στην 6η θέση της κατάταξης των ομάδων με τα κορυφαία νικηφόρα σερί, κι απείχαν μόλις έξι παιχνίδια από το να ισοφάριζαν το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κατέχει από τη σεζόν 2016/17 η Δε Νιου Σέιντς.

Παρόλα αυτά, οι Πολίτες έχουν αφήσει ακόμα αρκετούς λογαριασμούς «ανοιχτούς». Την περασμένη Τρίτη (16/3) η Σίτι τελειοποίησε στη Βουδαπέστη τη δουλειά που είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο και με σκορ 0-2 (συνολικά 4-0) απέναντι στην Γκλάντμπαχ πήρε το «εισιτήριο» για τους «8» του Champions League.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στοχεύει σε ένα ανεπανάληπτο quadruple, καθώς διεκδικεί Premier League, Κύπελλο Αγγλίας, Λιγκ Καπ και Champions League.

 

Μετά το 2-0 στο «Γκούντισον Πάρκ» το βράδυ του Σαββάτου (20/3), η Σίτι πέρασε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που είχε να συμβεί από την τριετία 1931/32-1933/34.

Οι Πολίτες πάντως και κυρίως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, πέραν της πρόκρισης στο Champions League, αλλά και στα ημιτελικά του FA Cup, πήραν κι ένα ακόμη παράσημο καθώς ξεπέρασαν τα 100 γκολ στη σεζόν (102). Μάλιστα για τον επιτυχημένο Καταλανό κόουτς αυτή ήταν η 13η σερί σεζόν που η ομάδα που προπονεί σημειώνει 100 τέρματα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, έχουν καταφέρει να κρατήσουν σε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια απαραβίαστη την εστία τους, με το νούμερο αυτό να αντιστοιχεί συνολικά σε 13 ώρες.

Μετά το 90λεπτο που προστέθηκε από το ματς με την Έβερτον, η Σίτι έγινε η δεύτερη ομάδα στη σχετική λίστα, που κράτησε το μηδέν παθητικό τόσα λεπτά. Ακόμα και όταν δυσκολεύτηκε να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά, υπήρξε ένας παίκτης που ήταν σε θέση να σκοράρει και να κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο.

Γκουντογκάν το… πολυεργαλείο

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε βέβαια, για μία τόσο εντυπωσιακή πορεία, αν ο Γκουαρδιόλα δεν διέθετε στη φαρέτρα του, το βαρύ «πυροβολικό» που ακούει στο όνομα Ιλκάι Γκουντογκάν.

Δεν είναι ούτε ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ούτε ο Γκάμπριελ Ζεσούς, ούτε ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ούτε και ο Μπερνάρντο Σίλβα ο παίκτης που τη φετινή σεζόν ξεχώρισε. Οι αναφορές δεν είναι τυχαίες, αλλά πρόκειται για παίκτες που ενώ και οι τέσσερις, ελέω των θέσεών τους, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση για να σκοράρουν, ο Ιλκάι Γκουντογκάν είναι εκείνος που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, πετυχαίνοντας τα περισσότερα γκολ για τους Πολίτες.

Ο άλλοτε παίκτης της Ντόρτμουντ έχει καταφέρει, όντας κεντρικός μέσος, να βρει δίχτυα 12 φορές στην Premier League και να γίνει ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ συνολικά μετράει 16 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Αναμφίβολα διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του: Μια σεζόν που θα τη θυμάται για πολλά, πολλά χρόνια, αφού ο 30χρονος έχει ταλαιπωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια από αρκετούς μυϊκούς – και όχι μόνο – τραυματισμούς.

Ο πιο… επιθετικός μέσος της Premier League

Ο διεθνής Γερμανός δεν θεωρείται αδίκως ο παίκτης «βαρόμετρο» της φετινής Μάντσεστερ Σίτι. Είναι εκείνος ο οποίος θα… πέσει χαμηλά αν χρειαστεί για να χτίσει την επίθεση, δεν φοβάται να προωθηθεί και να ανέβει ψηλά, αλλά ούτε και να σουτάρει εκτός περιοχής. Εν ολίγοις, είναι ο ποδοσφαιριστής που κάνει σχεδόν όλες τις δουλειές στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό όμως που κάνει περισσότερο φέτος είναι να σκοράρει. Ένας box to box μέσος που λειτουργεί ως… 9άρι και έχει 16 γκολ όντας πρώτος σκόρερ των Πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι στο Top-10 των σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος κατέχει την 8η  θέση, ισοβαθμώντας με τον Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν την κορυφαία 10άδα ανήκουν στις θέσεις των χαφ και φορ.

Από εκεί και πέρα, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα κορυφαία επιθετικά δίδυμα του πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια, μαζί με τον Ραχίμ Στέρλινγκ μετρούν συνολικά 21 γκολ και βρίσκονται στην 4η θέση, όταν στο Top-3 είναι οι Κέιν και Σον της Τότεναμ, Φερνάντες και Ράσφορντ της Γιουνάιτεντ, αλλά και της Λίβερπουλ οι Σαλάχ και Μανέ, παίκτες δηλαδή αμιγώς επιθετικοί.

Εκτός των άλλων, ο Γκουντογκάν έχει βρει δίχτυα περισσότερες φορές από τις αναμενόμενος. Για να είμαστε πιο σαφείς, τα xGoals του είναι 8,31, τέσσερα γκολ δηλαδή λιγότερα, από όσα έχει στην πραγματικότητα πετύχει. Ενδεικτικά, σκοράρει 1 γκολ ανά 2,9 τελικές προσπάθειες, ενώ από τα 35 σουτ που κάνει τα 20 είναι εντός εστίας.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να επισφραγίσουν τον χαρακτηρισμό «βαρόμετρο» που προηγουμένως αναφέραμε, αλλά και τη δήλωση του Γκουαρδιόλα, ο οποίος τόνισε μετά την αναμέτρηση με την Γκλάντμπαχ ότι ο Γκουντογκάν είναι από τους… σοφότερους ποδοσφαιριστές που έχει ποτέ προπονήσει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς