18.8 C
Athens

Γώγος: Τον Απρίλιο μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων

Υπέρ του μερικού ανοίγματος των δραστηριοτήτων εντός του επόμενου μήνα, καθώς και επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στις τάξεις, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. 

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων εξέφρασε την πίστη ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου το σύστημα υγείας θα αποφορτιστεί: «Ο Μάρτιος θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλιος θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες και ελπίζω ο Μάιος να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη».

Ο κ. Γώγος διευκρίνισε πως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή θα συνεδριάσει κανονικά για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της, με διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, ως ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας: 

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, σιγά – σιγά, τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη». 

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο. Ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα. Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα». 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca διευκρίνισε ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ. «Αν υπάρξει κάποια πληθώρα εμβολίων που μπορούν να προσωποποιηθούν το βλέπουμε, αλλά δεν είναι στον ορίζοντα… Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο». 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς