18.2 C
Athens

Σιάτλ: Tάσεις αυτοκτονίας ο μηχανικός που έκλεψε το αεροσκάφος: «Είμαι ένας διαλυμένος άνθρωπος» (audio, video)

«Κάποιες βίδες έχουν λασκάρει» • Η τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου • Τα ηχητικά ντοκουμέντα

Την τελευταία  επικοινωνία του 29χρονου μηχανικού, που  άρπαξε το αεροσκάφος της Alaska Airlines, με τον πύργο ελέγχου, δημοσιεύει η ιστοσελίδα της Seattle Times.

Ο 29χρονος  που κυβερνά το αεροπλάνο μιλάει με έναν ελεγκτή, ο οποίος του απευθύνεται προσφωνώντας τον Ριτς και Ρίτσαρντ.

Σε κάποιο σημείο το εν λόγω πρόσωπο εξηγεί πως έβαλε λίγα καύσιμα στο αεροπλάνο «για να πάει να ρίξει μια ματιά στους Ολυμπιακούς». Στη συνέχεια, αρχίζει να ανησυχεί για τα καύσιμά του.

«Εχω πέσει στις 2.100 (λίβρες)», λέει στον πύργο ελέγχου. «Αρχισα με 30 και κάτι. … Δεν ξέρω τι καίει κατά την απογείωση, όμως έκαψε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμενα».

Ο διάλογος με τον πύργο ελέγχου

Το φως της δημοσιότητας είδε ο συγκλονιστικός διάλογος του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας με τον 29χρονο που άρπαξε ένα αεροσκάφος από το αεροδρόμιο του Σιάτλ και στη συνέχεια το «κάρφωσε» σε ένα κοντινό νησί. Τα ηχητικά ντοκουμέντα σοκάρουν, καθώς ο άνδρας φαινόταν να είναι σε πλήρη σύγχυση και να μην έχει αίσθηση των πράξεών του. Δήλωνε μάλιστα «διαλυμένος» και ότι έχει κάποιες βίδες που έχουν… λασκάρει.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα το The Seattle Times αποκαλύπτει ότι αρχικά ο άνδρας τον οποίο ο ελεγκτής αποκαλεί Ριτς ακούγεται ενθουσιασμένος. Υστερα αρχίζει να ανησυχεί για τα καύσιμα.

Ακούγεται επίσης ότι φοβάται ότι οι αρχές μπορεί να τον καταρρίψουν, ύστερα ότι μπορεί να μπει ισόβια στη φυλακή…

Αργότερα, ο Ριτς λέει: «Εχω πολλούς ανθρώπους που νοιάζονται για εμένα. Θα είναι απογοήτευση γι’ αυτούς να ακούσουν ότι το έκανα αυτό. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη σε κάθε έναν απ’ αυτούς. Απλά ένας διαλυμένος άνθρωπος, που μερικές βίδες του λάσκαραν, υποθέτω. Δε το γνώριζα ποτέ μέχρι σήμερα!».

Η αρχή του τέλους φαίνεται πως έρχεται όταν ακούγεται να λέει ότι η μια μηχανή έσβησε, προφανώς επειδή δεν είχε άλλα καύσιμα…

Τελικά το αεροσκάφος έπεσε σε δάσος του νησιού Κέτρον στον κόλπο του Σιάτλ.

Το ελικοφόρο αεροπλάνο Bombardier Q400 είναι σχεδιασμένο για πτήσεις μικρότερων αποστάσεων και μπορεί να μεταφέρει 76 επιβάτες, αναφέρει στον ιστότοπό της η Alaska Air.

«Ο 29χρονος πιλότος ήταν μηχανικός και εργαζόταν για μια αεροπορική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, είχε αυτοκτονικές τάσεις και φαίνεται πως έδρασε μόνος και πως πιθανόν σκοτώθηκε κατά τη συντριβή», δήλωσε ο σερίφης στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.

Η εταιρεία Alaska Airlines ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε απογείωση χωρίς άδεια ενός δικινητήριο ελικοφόρου αεροπλάνου Q400 της αδελφής αεροπορικής εταιρείας Horizon Air.

Δύο μαχητικά αεριωθούμενα F-15 καταδίωξαν το αεροπλάνο, όμως δεν ενέχονται στη συντριβή, μετέδωσε ο ενημερωτικός ραδιοσταθμός του Σιάτλ KIRO7.

«Τα F-15 κατέφθασαν λίγα λεπτά μετά την κλοπή του αεροπλάνου. Οι πιλότοι εξαφάλισαν ότι ο κόσμος στο έδαφος δεν διέτρεξε κίνδυνο», δήλωσε ο σερίφης στο Twitter.

Ατομο με αυτοκτονικές  τάσεις

Οι Αρχές του Σιάτλ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ο 29χρονος είχε «τάσεις αυτοκτονίας», όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του σερίφη της Κομητείας Πιρς.

Η λειτουργία του αεροδρομίου σταμάτησε για αρκετή ώρα και προσγειώσεις ματαιώθηκαν, ενώ κάποιοι επιβάτες έγραψαν στα social media ότι αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν σταμάτησε ξαφνικά στον διάδρομο του αεροδρομίου.

«Εντάξει, αυτό είναι τρελό. Ενας πιλότος στο αεροπλάνο μπροστά μας απογειώθηκε με άδειο αεροπλάνο παρακάμπτοντας τις εντολές του πύργου ελέγχου», έγραψε στο Twitter ο Μπεν Σέχτερ, επιβάτης σε αεροπλάνο που τροχοδρομούσε για να απογειωθεί πριν από το επεισόδιο.

Ασαφές πώς τροχοδρόμησε το αεροσκάφος

Η Κόνστανς φον Μίλεν, ανώτερο στέλεχος της Horizon Air, αδελφής αεροπορικής εταιρείας της Alaska Airlines, δήλωσε πως γύρω στις 8 μ.μ. ένας εργαζόμενος της αεροπορικής εταιρείας απογείωσε χωρίς άδεια ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροπλάνο Q400.

Δεν είναι σαφές πώς ο εργαζόμενος μπόρεσε να τροχοδρομήσει το αεροπλάνο στον διάδρομο και να το απογειώσει χωρίς άδεια . Εκπρόσωπος της Alaska Air δήλωσε πως δεν έχει στη διάθεσή του πληροφορίες για το πώς συνέβη το περιστατικό.

Ο Τζον Ουόλντρον, ο οποίος γύρισε βίντεο με το περιστατικό, εξήγησε στο CNN πως έκανε περίπατο στο νησί Κέτρον όταν είδε δύο πολεμικά αεριωθούμενα να συνοδεύουν το δικινητήριο: «Αρχισα να κινηματογραφώ, επειδή ήταν αρκετά παράξενο».

Αφού σκέφτηκε πως πρόκειται για εκπαιδευτική πτήση, ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής κατάλαβε πως τα δύο F-15 προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο το δικινητήριο, το οποίο άρχισε ένα λούπινγκ.

«Είναι απίστευτο ότι μπόρεσε να ξανασηκώσει το αεροπλάνο», είπε ο Τζον Ουόλντρον, σύμφωνα με τον οποίο στο κάτω μέρος του λούπινγκ το αεροπλάνο «δεν ήταν περισσότερο από 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού».

Πηγή: The Seattle Times

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς