21.2 C
Athens

ΑΕΛ – Ολυμπιακός 1-3: Στο +61 από τη «συμμαχία»!

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του στη Λάρισα, πέτυχε την 21η νίκη του σε 26 αγώνες και η λήξη της κανονικής διάρκειας της Super League τον βρίσκει πρώτο και καλύτερο με χαώδη διαφορά από τους αντιπάλους του!

Πρώτος και καλύτερος! Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ιδανικά την κανονική διάρκεια της Super League, επικρατώντας άνετα της ΑΕΛ με 3-1 στο «Αλκαζάρ» για την 26η και τελευταία αγωνιστική. Οι Αχμέντ Χασάν (33′ πέν.), Θανάσης Ανδρούτσος (55′) και Γιουσέφ Ελ Αραμπί (80′) πέτυχαν τα τέρματα των νταμπλούχων Ελλάδας, ενώ για τους γηπεδούχους ο Μάρκο Νούνιτς σημείωσε το γκολ της τιμής στο 87′. Ο Ολυμπιακός δεν έπιασε εντυπωσιακή απόδοση, αλλά ήταν ουσιαστικός και πήρε το ζητούμενο με συνοπτικές διαδικασίες. Οι Πειραιώτες πέτυχαν ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς κατάφεραν να σκοράρουν (τουλάχιστον ένα γκολ) και στους 26 αγώνες της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος!

Ολυμπιακός

Οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν τις 21 νίκες σε 26 αγώνες (21-4-1) και τους 67 βαθμούς, ξεπερνώντας τη συγκομιδή τους από την περασμένη σεζόν, όταν μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος είχαν συγκεντρώσει 66 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ελλάδα και οι αντίπαλοί του βλέπουν απλά τη… σκόνη του! Η διαφορά τερμάτων της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς είναι στο +51, καθώς μετράει 64 γκολ στο ενεργητικό της και μόλις 13 στο παθητικό της! Εντυπωσιακή επίδοση, δίχως αμφιβολία. Ο Ολυμπιακός έχει 12 νίκες σε 13 αγώνες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου είναι αήττητος (12-1-0) με τέρματα 35-3! Μακριά από το φαληρικό γήπεδο, έφτασε τις 9 νίκες σε 13 ματς (9-3-1) με γκολ 29-10.

Ο Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδας διατήρησε τη διαφορά των 16 βαθμών από τον δεύτερο της βαθμολογίας, Άρη, που ανέβηκε στους 51 βαθμούς (μετά την εντός έδρας νίκη του επί του ΟΦΗ με 1-0), αλλά οι τρεις «σύμμαχοι» εξακολουθούν να βρίσκονται στην «απόλυτη παγωνιά»! Ο Ολυμπιακός είναι, πλέον, στο +19 από την 3η της κατάταξης, ΑΕΚ, που έχει 48 βαθμούς, ενώ βρίσκεται στο +20 από τον 4ο της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ, που έμεινε στους 47! Όσο για τον 5ο Παναθηναϊκό, βρίσκεται στο -22 από την κορυφή. Σύνολο; στο -61 και οι τρεις! Η «εξυγίανση» και η «συμμαχία» κρυώνει πάρα πολύ!

Ο Χασάν έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 37′ λόγω ενοχλήσεων στο δικέφαλο του δεξιού ποδιού, αλλά η πρώτη εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου κάνει λόγο ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Πάντως, αυτός είναι ο πέμπτος τραυματισμός ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές στη Super League! Απίστευτη κακοδαιμονία, που κόστισε στο πρώτο παιχνίδι με την Άρσεναλ για τη φάση των «16» του Europa League (11/3, 1-3).

Ο Ελ Αραμπί έφτασε τα 19 γκολ στο Πρωτάθλημα, σε 23 συμμετοχές, και τα 22 γκολ στην τρέχουσα σεζόν (σε σύνολο 35 συμμετοχών, μετρώντας και 2 ασίστ)! Ο Ανδρούτσος πέτυχε το 1ο γκολ στη φετινή Super League (στην 11η συμμετοχή του, μετρώντας και τρεις ασίστ), ενώ ο Βασίλης Σουρλής πραγματοποίησε την 1η του συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς.

Σουρλής

Ο αγώνας

Ο Τζανλούκα Φέστα παρέταξε την ΑΕΛ με σύστημα 4-4-2. Ο Νάγκι βρέθηκε στην εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Γκράουρ, Χουσίνο, Μαξιμένκο και Γιακιμόβσκι. Οι Κολομπίνο και Στίφλερ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Πινακάς αγωνίστηκε στο δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Ακούνια στο αριστερό. Οι Μουκαντζό και Ντουρμισάι έπαιξαν ως δίδυμο στην επίθεση. Ο Ντουρμισάι αγωνίζεται στην ΑΕΛ ως δανεικός από τον Ολυμπιακό.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και επτά αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ για τη φάση των «16» του Europa League (11/3, 1-3). Οι Σα, Παπασταθόπουλος, Εμβιλά και Μπουχαλάκης διατήρησαν τη θέση τους στο βασικό σχήμα. Άλλωστε, στο κέντρο της άμυνας τα κουκιά ήταν μετρημένα, καθώς ο 17χρονος Γιάννης Χριστοφιλόπουλος έμεινε τελικά εκτός 20άδας, αν και αρχικά είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή.

Ο Σα υπερασπίστηκε την εστία. Ο Ανδρούτσος κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας και ο Χολέμπας το αριστερό. Οι Παπασταθόπουλος και Εμβιλά αποτέλεσαν το δίδυμο στο κέντρο της οπισθοφυλακής. Οι Μπουχαλάκης και Τιάγκο Σίλβα συνέθεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ραντζέλοβιτς κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Φορτούνης την αριστερή πτέρυγα. Οι Κάιπερς και Χασάν αγωνίστηκαν στην επίθεση, με τον Βέλγο να κινείται κοντά στον Αιγύπτιο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίστηκαν με την μπλε εμφάνιση, ενώ ο Φέστα επέλεξε ένα άκρως επιθετικό σχήμα, χρησιμοποιώντας τέσσερις επιθετικούς ποδοσφαιριστές, τους Πινακά, Ακούνια, Μουκαντζό και Ντουρμισάι. Από το σφύριγμα της έναρξης, οι νταμπλούχοι Ελλάδας ανέλαβαν τα ηνία της αναμέτρησης και είχαν τον απόλυτο έλεγχο. Η ΑΕΛ, όμως, ήταν εκείνη που είχε την πρώτη στιγμή στο ματς, με τον Ακούνια να κερδίζει την κόντρα από τον Παπασταθόπουλο και να κάνει το γύρισμα από αριστερά, αλλά ο Σα μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια στο 9′. Οι Ακούνια και Σωκράτης είχαν μία μικρή ένταση πριν από τη συγκεκριμένη φάση, χωρίς να γίνει κάτι το σοβαρό.

Στο 11′ ο Ολυμπιακός έχασε την πρώτη ευκαιρία της αναμέτρησης, όταν ο Φορτούνης συνεργάστηκε με τον Τιάγκο Σίλβα και σούταρε με το αριστερό εκτός μεγάλης περιοχής, για να αποκρούσει ο Νάγκι, πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του. Στο 14′ ο Σα μπλόκαρε ένα αδύναμο σουτ του Ακούνια από το ύψος του πέναλτι. Στο 15′ ο Ραντζέλοβιτς επέμεινε σε μία φάση διαρκείας στα αντίπαλα καρέ, κοντρόλαρε με το αριστερό και έφερε την μπάλα στο δεξί, σουτάροντας από θέση μέσα δεξιά, αλλά πάλι ο Νάγκι απομάκρυνε ενστικτωδώς.

Η ΑΕΛ είχε την πρώτη της ευκαιρία στο 18′, όταν μετά την απομάκρυνση του Σωκράτη με κεφαλιά, έπειτα από τη σέντρα του Ακούνια από αριστερά, η μπάλα στρώθηκε στον Κολομπίνο, ο οποίος σούταρε στην κίνηση με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 21′ ο Γκράουρ αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο λόγω τραυματισμού και ο Γκοτζαμανίδης πήρε τη θέση του χωρίς καν να κάνει προθέρμανση, στο 22′.

Ο Φορτούνης δεν έμεινε για πολύ αριστερά και μετατοπίστηκε δεξιά στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, με τον Ραντζέλοβιτς να πηγαίνει αριστερά. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καταφέρει να μετουσιώσει την εδαφική υπεροχή του σε κάτι περισσότερο. Η πίεση δεν ήταν έντονη και οι καλές στιγμές ήταν λιγοστές. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν υπέρ τους την κατοχή μπάλας στο 30′ με ποσοστό 32%-68% υπέρ τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΛ κρατούσε άνετα το μηδέν στην άμυνα.

Στο 32′, όμως, ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι, όταν ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο Χουσίνο «αγκάλιασε» τον Χασάν και τον έριξε στο έδαφος, στο ύψος του πρώτου δοκαριού. Η ειρωνεία για τον Βολιβιανό στόπερ της ΑΕΛ ήταν πως λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε προειδοποιηθεί από τον διαιτητή Τζοβάρα προκειμένου να μην κρατάει παρατεταμένα τον Χασάν! Σωστή η απόφαση του ρέφερι για πέναλτι και η κίτρινη κάρτα στον αμυντικό των γηπεδούχων. Ο Χασάν ανέλαβε την εκτέλεση στο 33′ και έκανε το 1-0 για τον Θρύλο, ξεγελώντας τον Νάγκι και πλασάροντας εύστοχα με το δεξί! Ο Αιγύπτιος επιθετικός του Ολυμπιακού έφτασε τα 8 γκολ στο φετινό Πρωτάθλημα, σε 17 συμμετοχές.

Στο 35′ ο Χασάν έπεσε στο χορτάρι, στο ύψος της μεσαίας γραμμής, πιάνοντας το δικέφαλο του δεξιού ποδιού του. Αντικαταστάθηκε στο 37′ από τον Μασούρα και ο Κάιπερς συνέχισε μόνος του στην επίθεση. Στο 38′ ο Νάγκι μπλόκαρε εύκολα την αδύναμη κεφαλιά του Κάιπερς από το ύψος του πέναλτι. Ο Μασούρας είχε περάσει σε ρόλο αριστερού εξτρέμ, ο Ραντζέλοβιτς μετατοπίστηκε ξανά δεξιά και η διάταξη άλλαξε σε 4-2-3-1. Στο 42′ ο Ντουρμισάι έπιασε σουτ στην κίνηση με το δεξί από θέση μέσα δεξιά στη μεγάλη περιοχή μετά τη βαθιά μπαλιά του Ακούνια από το κέντρο του γηπέδου και ο Σα μπλόκαρε σταθερά. Καλή στιγμή για την ΑΕΛ.

Στο 45′ ο Γιακιμόβσκι εκτέλεσε φάουλ προς τη μεγάλη περιοχή, ο Μουκαντζό πήρε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Για μία ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα, οι παίκτες του Μαρτίνς δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε σε μία στατική φάση και έμειναν… κολλημένοι στο έδαφος. Οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι στο 45’+1′, όταν από το ίδιο σημείο με την προηγούμενη στατική φάση ο Γιακιμόβσκι εκτέλεσε νέο φάουλ προς το δεύτερο δοκάρι. Ο Στίφλερ επιχείρησε το γύρισμα από δεξιά και ο Εμβιλά έδιωξε σε κόρνερ. Η μπάλα βρήκε αρχικά στο δεξί πόδι και στη συνέχεια το κολλημένο στο σώμα δεξί χέρι του Γάλλου μέσου. Προφανώς, δεν έγινε παράβαση. Η ΑΕΛ είχε 7 τελικές προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο, με τις 2 εξ αυτών στο στόχο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε 4 τελικές προσπάθειες, αλλά και οι 4 ήταν στο στόχο. Το ποσοστό κατοχής μπάλας έπειτα από το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ήταν 41%-59% υπέρ των Πειραιωτών.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η αλλαγή του Χασάν έγινε για προληπτικούς λόγους. Στο 47′ ο Φορτούνης έπιασε ένα μονοκόμματο δεξί σουτ στην κίνηση εκτός μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Οι φιλοξενούμενοι ήθελαν ένα δεύτερο γκολ για να φύγει το άγχος και να «κλειδώσουν» τη νίκη. Όσο παρέμενε το ρευστό 0-1, οι γηπεδούχοι διατηρούσαν τις ελπίδες τους για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι παίκτες του Μαρτίνς κυκλοφορούσαν την μπάλα και κυνηγούσαν το δεύτερο γκολ, το οποίο πέτυχαν στο 55′! Το τέρμα άρχισε και τελείωσε από τον Ανδρούτσο, ο οποίος σημείωσε το πρώτο του γκολ στο φετινό Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας μεσοαμυντικός κέρδισε την μπάλα από τον Ακούνια στο χώρο του κέντρου και ξεκίνησε την αντεπίθεση, πασάροντας στον Κάιπερς, ο οποίος στη συνέχεια τροφοδότησε τον Φορτούνη. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός «άνοιξε» στα αριστερά και με μία εκπληκτική «no look» πάσα έβγαλε αμαρκάριστο τον Μασούρα, ο οποίος πλάσαρε τεχνικά με το δεξί από θέση μέσα αριστερά στη μεγάλη περιοχή. Ο Νάγκι απέκρουσε, αλλά ο Ανδρούτσος είχε ακολουθήσει τη φάση, πατώντας περιοχή, και με αριστερό πλασέ από το ύψος του πέναλτι διπλασίασε τα τέρματα του Ολυμπιακού. Ο σκόρερ πανηγύρισε έξαλλα, ξεσπώντας και δείχνοντας το… ρολόι του!

Στο 59′ ο Γιακιμόβσκι εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Χουσίνο σκόραρε με κοντινή κεφαλιά, αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ είχε κάνει και επιθετικό φάουλ πάνω στον Σα, στο ύψος της μικρής περιοχής. Στο 60′ η ΑΕΛ έχασε μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει το σκορ. Σε αντεπίθεση, ο Ακούνια έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Ντουρμισάι πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και έκανε την προβολή, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Ο Μαρτίνς προχώρησε σε τριπλή αλλαγή. Στο 63′ ο Σουρλής αντικατέστησε τον Φορτούνη, ο Ελ Αραμπί τον Κάιπερς και ο Μπρούμα τον Ραντζέλοβιτς. Ο Βασίλης Σουρλής πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της τρέχουσας σεζόν σε θέση κεντρικού μέσου. Ο Ολυμπιακός είχε, ουσιαστικά, «καθαρίσει» το παιχνίδι. Ο Νούνιτς περίμενε από το 66′ στο κέντρο του γηπέδου για να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν υπήρξε διακοπή και η αλλαγή έγινε στο 72′ (!), αντικαθιστώντας τον Μουκαντζό. Στο 73′ ο Σα με το δεξί χέρι πάσαρε στον Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος είχε περάσει τη μεσαία γραμμή! Απίστευτο στιγμιότυπο. Στο 74′ ο Μπουχαλάκης γέμισε στη μεγάλη περιοχή, στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, και ο Μασούρας προτίμησε ξανά να τελειώσει μόνος του τη φάση, αδύναμα με το κεφάλι, αντί να «σπάσει» την μπάλα δεξιά στον Ελ Αραμπί, με αποτέλεσμα ο Νάγκι να μπλοκάρει εύκολα.

Στο 76′ η μπάλα στρώθηκε στον Μπρούμα μετά τις κόντρες, στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, ο Πορτογάλος εξτρέμ σούταρε με το αριστερό και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο 79′ ο Γιακιμόβσκι εκτέλεσε φάουλ από θέση μέσα δεξιά, ο Πινακάς πήρε την κεφαλιά, ο Ακούνια έκανε το τακουνάκι στο πρώτο δοκάρι και ο Σα μπλόκαρε εντυπωσιακά, αν και ο Ουρουγουανός επιθετικός ήταν εκτεθειμένος.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε και τρίτο γκολ στο 80′ με τον «συνήθη ύποπτο», Γιουσέφ Ελ Αραμπί! Ο Μπρούμα «άνοιξε» στα αριστερά και τον Χολέμπας, ο οποίος σέντραρε προς το πρώτο δοκάρι. Ο Μαξιμένκο έκανε την προβολή και έδιωξε προσωρινά, αλλά η μπάλα έφτασε στον Μασούρα, ο οποίος τη φορά αυτή την «έσπασε» στον Ελ Αραμπί, ο οποίος κοντρόλαρε με το αριστερό και πλάσαρε με το ίδιο πόδι, στέλνοντας την μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα από το ύψος της μικρής περιοχής και του πρώτου δοκαριού, καθώς ο Νάγκι είχε κάνει έξοδο.

Στο 82′ ο Βαλμπουενά πήρε τη θέση του Μπουχαλάκη, ενώ στο 84′ ο Σα μπλόκαρε την κεφαλιά του Πινακά μετά τη σέντρα του Ντουρμισάι από δεξιά. Στο 87′ η ΑΕΛ πέτυχε το γκολ της τιμής χάρη σε μία στατική φάση από τις πολλές που κέρδισε στο ματς. Ο Γιακιμόβσκι, με το φοβερό αριστερό πόδι, εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Νούνιτς πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Σα. Αρχικά, ο πρώτος βοηθός Χασάν Κούλα υπέδειξε οφσάιντ, αλλά μέσω VAR το γκολ μέτρησε σωστά, καθώς ο Σλοβένος επιθετικός καλυπτόταν από την άμυνα του Ολυμπιακού, που δέχθηκε ένα ακόμα τέρμα από στατική φάση. Οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν τους Βυσσινί με 3-1, την ώρα που ο Βαλμπουενά στο πρώτο από τα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων έδειξε να πονάει στο δεξιό μηρό και να αισθάνεται ενοχλήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έχει ένα σφίξιμο στο δεξιό προσαγωγό.

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα, πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης, πατώντας ΕΔΩ.

Ολυμπιακός

Α.Ε.Λ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3

Γήπεδο: Στάδιο Αλκαζάρ

ΓΚΟΛ: 87′ Νούνιτς / 33′ πέν. Χασάν, 55′ Ανδρούτσος, 80′ Ελ Αραμπί

Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Βοηθοί: Χασάν Κούλα (ΕΠΣ Ξάνθης), Μιχαήλ Παπαδάκης (ΕΠΣ Ηρακλείου)
Τέταρτος: Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)
Διαιτητής VAR: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής AVAR: Μιχαήλ Δημόπουλος (ΕΠΣ Δυτικής Αττικής)

Κίτρινες κάρτες: 32′ Χουσίνο, 51′ Γιακιμόβσκι, 90’+1′ Χαλάτσης / 44′ Ραντζέλοβιτς, 58′ Μασούρας, 78′ Παπασταθόπουλος

Α.Ε.Λ. (Φέστα): Νάγκι, Γκράουρ (22′ Γκοτζαμανίδης), Χουσίνο, Μαξιμένκο, Γιακιμόβσκι, Κολομπίνο (83′ Χαλάτσης), Στίφλερ, Πινακάς, Ακούνια (83′ Γλυνός), Μουκαντζό (72′ Νούνιτς), Ντουρμισάι.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Εμβιλά, Χολέμπας, Μπουχαλάκης (82′ Βαλμπουενά), Τιάγκο Σίλβα, Ραντζέλοβιτς (63′ Μπρούμα), Φορτούνης (63′ Σουρλής), Κάιπερς (63′ Ελ Αραμπί), Χασάν (37′ Μασούρας).

https://athlosnews.gr/olympiakos-o-martins-epelexe-sa/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς