16.2 C
Athens

Σκέρτσος: Καμία ανοχή σε περιστατικά βίας, θα υπάρξουν κυρώσεις

«Καμία βία δεν είναι ανεκτή, είτε προέρχεται από τους πολίτες είτε από τα όργανα της τάξης. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δίον» της βόρειας Ελλάδας, επισήμανε πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι αντιδράσεις στα περιοριστικά μέτρα εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζονται κατασταλτικά.

«Δεν πρέπει να υπάρχει η ανασφάλεια ότι γίνεται κατάχρηση βίας, αυτό είναι δεδομένο», είπε και συμπλήρωσε «η υπόθεση ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα, ερευνάται και σε πειθαρχικό επίπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά». Και, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πώς οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων «αντιμετωπίζονται κατασταλτικά εκ των πραγμάτων, γιατί πρέπει να εφαρμοσθεί η νομιμότητα», είπε ότι σε κάθε περίπτωση, «όταν προκύπτουν τέτοια φαινόμενα βίας, προφανώς θα ελέγχονται και θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις».

Σε σχέση με τον κορωνοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, δήλωσε πως «βρισκόμαστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής. Το σχέδιο εμβολιασμού πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα και με βάση τον ρυθμό εμβολιασμού στις αρχές Μαΐου πλέον, θα είμαστε σε θέση να αρθούν τα μόνιμα περιοριστικά μέτρα και να ανασάνει και η κοινωνία και η οικονομία. Έχουμε μπροστά μας κάτι λιγότερο από δύο δύσκολους μήνες, να πάρουμε κουράγιο και να κάνουμε λίγη προσπάθεια και υπομονή ακόμη. Οι πολίτες έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, η συντριπτική πλειονότητα, δεν πρέπει τώρα στο τέλος της διαδρομής να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Χρειάζεται αυτοπεριορισμός και αυτοσυγκράτηση από όλους μας εντός των κανόνων που ορίζει η Πολιτεία ώστε να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού επανέλαβε ότι «έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ, βρισκόμαστε στις 1.400 κλίνες», επέμεινε ότι «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση, για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουν γίνει πολλές χιλιάδες προσλήψεις, έχουν ενισχυθεί όλες οι δομές υγείας, γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από το προσωπικό και αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την σεβαστούμε οι υπόλοιποι πολίτες».

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι «ήδη από τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε 7-8 εκατ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμες το β’ τρίμηνο του 2021, το οποίο θα μας φέρει σε μια θέση ως το τέλος Ιουνίου να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ανασάνει η κοινωνία, η οικονομία χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβάρυνσης του συστήματος δημόσιας υγείας».

Για την οικονομία, ειδικότερα, «έχει αποδειχθεί ότι είναι επαρκές το δίχτυ ασφαλείας για οικονομία», κάτι που αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. «Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε μια πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτήν που ανέμεναν πολλοί, και στο εξωτερικό, με βάση την εξάρτηση που έχει η Ελλάδα από τον τουρισμό», δήλωσε εμφατικά. Και αφού διαβεβαίωσε ότι το πλαίσιο προστασίας θα υπάρχει όσο χρειάζεται, επανέλαβε το κυβερνητικό σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας, πρώτα το λιανεμπόριο, μετά η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους και από τον Μάιο θα αρθούν μόνιμα οι περισσότεροι περιορισμοί αλλά με μέτρα ατομικής προστασίας για όλο το τρέχον έτος.

Για το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα είπε πως «έχει ήδη εξετασθεί σε δικαστικό επίπεδο και έχει απορριφθεί, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα νόμιμο αίτημα, δεν υπάρχει δικαίωμα θεμελιωμένο στο νομικό μας πολιτισμό, του ισοβίτη κρατούμενου να επιλέγει τη φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του», είναι η θέση της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του τρέχοντος έτους, ο υφυπουργός απάντησε: «Οι εκλογές είναι τοποθετημένες το 2023».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς