16.2 C
Athens

Χωρίς ομίλους το νέο Champions League των 36 ομάδων, «κλειδώνει» άμεσα

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), Αντρέα Ανιέλι προανήγγειλε σε δηλώσεις του το νέο πλάνο για το Champions League, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλάζει μορφή και σύντομα αυτό θα συμβεί και με τη βούλα. Το νέο, ανανεωμένο Champions League, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2024, αυξάνει τις ομάδες σε 36, και κατ’ επέκταση και τους αγώνες, ενώ «βγάζει» εκτός τη διαδικασία των ομίλων.

Συγκεκριμένα, η απουσία των ομίλων αλλάζει εξολοκλήρου το πρόγραμμα και τον τρόπο διεξαγωγής, καθώς πλέον αντί για τους οχτώ ομίλους και τα έξι παιχνίδια, κάθε μία ομάδα θα δώσει 10 αγώνες.

Αυτό όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να τονίσουμε είναι πως οι αντίπαλοι θα είναι παρόμοιας δυναμικότητας το οποίο θα καθοριστεί από το UEFA Ranking.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των 10 αγώνων και προκύψει μία γενική βαθμολογία, θα ακολουθήσουν δύο γύροι play off και στη συνέχεια τα νοκ άουτ παιχνίδια στην φάση των «16».

Ωστόσο, υπάρχει μία διαφορά απόψεων σχετικά με το ποιες θα είναι οι ομάδες που θα συμπληρώσουν την 36άδα. Για την ακρίβεια, η αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 έχει ανοίξει 4 θέσεις, με κάποιες από τις Λίγκες να ζητούν να τις καλύψουν ομάδες από χώρες, των οποίων ο πρωταθλητής δεν πηγαίνει κατευθείαν στους ομίλους, με βάση το σημερινό σύστημα.

Οι «μεγάλοι» ωστόσο, της διοργάνωσης διαφωνούν με αυτή τη λογική, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δύο θέσεις πρέπει να δίνονται με την μορφή «wild card», κάτι το οποίο θα ωφελήσει χώρες ίσως όπως η Αγγλία που θα μπορεί να έχει πέντε ομάδες.

Οι αλλαγές ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Ο Ανιέλι βάλθηκε να φέρει τα πάνω κάτω, καθώς αναφέρθηκε και στο μεταγραφικό κομμάτι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν μεταγραφές μεταξύ των «μεγάλων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς