23.5 C
Athens

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Έπιασε κορόιδο Κουέστα και… «εξυγίανση»!

Ο Γκεστράνιους προσπάθησε να στερήσει την πρόκριση στον Ολυμπιακό με ένα πέναλτι-«φάντασμα», αλλά ο Μπουχαλάκης με μία έμπνευση που θα μείνει στην ιστορία έστειλε τον Θρύλο στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Με μία έμπνευση, που θα μείνει στην ιστορία και χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης πέτυχε «χρυσό» γκολ στο 87′ και έστειλε τον Ολυμπιακό στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα σε όλους και όλα, αποκλείοντας τον Άρη και την… εξυγίανση! Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και σε συνδυασμό με τη νίκη τους 2-1 στον πρώτο αγώνα (10/2) του «Γεώργιου Καραϊσκάκης» εξασφάλισαν την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη στις 19 Μαρτίου (12:00). Τα πρώτα ματς στην ημιτελική φάση θα διεξαχθούν στις 6-7-8 Απριλίου και τα δεύτερα στις 27-28-29 Απριλίου. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαΐου.

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης «κρύφτηκε» στο δεξί δοκάρι της εστίας των Κίτρινων και περίμενε τον Χουλιάν Κουέστα να ρίξει την μπάλα στο χορτάρι για να γεμίσει προς τα μέσα. Χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο Έλληνας κεντρικός μέσος του Ολυμπιακού κινήθηκε αθόρυβα στην πλάτη του Ισπανού τερματοφύλακα, έκλεψε την μπάλα και πλάσαρε με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1-1 το 87ο λεπτό της αναμέτρησης! Μία φάση, που θα γίνει viral σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Μπουχαλάκης Ανδρέας

Ο Άρης βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 1-0 μετά το ανύπαρκτο πέναλτι που υπέδειξε ο Γκεστράνιους στο 50′, σε «βουτιά» του Μπερτόγλιο υπό την πίεση του Ανδρούτσου. Ο Μπρούνο Γκάμα ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 1-0 στο 54′, καθώς ο διαιτητής του αγώνα επέμεινε στην απόφασή του, αν και ο VAR (ο Πολωνός Γκιλ είχε τις αντιρρήσεις του), βλέποντας ξανά τη φάση στο μόνιτορ. Η «εξυγίανση» δεν ήθελε τον Ολυμπιακό στη συνέχεια του θεσμού και ο Φινλανδός έκανε ό,τι μπορούσε για να φράξει το δρόμο. Ωστόσο, ο Θρύλος παραμένει «ζωντανός» σε όλους τους στόχους του σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Το παιχνίδι δεν είχε ρυθμό μετά το πρώτο δεκάλεπτο και δεν είχε καθαρές ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός, δείχνοντας επηρεασμένος και από τις 10 αλλαγές που έκανε ο Πέδρο Μαρτίνς συγκριτικά με το τελευταίο ματς Πρωταθλήματος. Ωστόσο, οι Ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι συνολικά και στις δύο αναμετρήσεις της προημιτελικής φάσης και άξιζαν να πάρουν την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς ο Άρης στον επαναληπτικό δεν έπαιξε για να κερδίσει, αλλά για να «κλέψει» το αποτέλεσμα.

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα:

Ο αγώνας

Ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1. Στο τέρμα βρέθηκε ο Κουέστα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σάκιτς, Ροζ, Δεληζήσης και Σούντγκρεν. Οι Τζέγκο και Σάσα ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τον Μαντσίνι δεξιά, τον Μπρούνο Γκάμα αριστερά στη μεσοεπιθετική τριάδα και τον Μπερτόγλιο σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μάνο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και 10 νέα πρόσωπα στην εντεκάδα σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι για το Πρωτάθλημα, στην έδρα του Βόλου (1/3, 1-2). Μόνο ο Μπα διατήρησε τη θέση του στο βασικό σχήμα. Ο Κρίστινσον υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μπα και Χολέμπας. Οι Μπουχαλάκης και Τιάγκο Σίλβα αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ραντζέλοβιτς κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Μασούρας την αριστερή. Οι Κάιπερς και Χασάν συνέθεσαν το δίδυμο στη γραμμή κρούσης. Το βασικό σχήμα ήταν κατά τα 8/11 ίδιο με αυτό που είχε παραταχθεί στον πρώτο προημιτελικό κόντρα στον Άρη (10/2, 2-1). Ο Κρίστινσον αντικατέστησε τον Τζολάκη, ο Ανδρούτσος τον Λαλά και ο Μασούρας τον τραυματία Βρουσάι. Στον πάγκο του Ολυμπιακού βρέθηκαν οι Τζολάκης, Καμαρά, Εμβιλά, Φορτούνης, Ελ Αραμπί, Ντρέγκερ, Μπρούμα, Ρέαμπτσιουκ και Σουρλής. Ο Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Καραργύρη και Λαλά.

Στο 3′ ο Τιάγκο εκτέλεσε φάουλ και γέμισε την μπάλα προς την περιοχή, ο Μπα σηκώθηκε για κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και δεν βρήκε την μπάλα, καθώς δέχθηκε ένα πονηρό σπρώξιμο του Σάκιτς στην πλάτη του. Ο Σενεγαλέζος έπεσε στο έδαφος, αλλά ο Γκεστράνιους δεν είδε κάτι το επιλήψιμο. Στο 8′ ο Ολυμπιακός βγήκε στην αντεπίθεση και έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στην αναμέτρηση. Ο Μασούρας κινήθηκε από αριστερά και έκανε το γύρισμα προς τη μεγάλη περιοχή. Ο Κάιπερς πλάσαρε στην κίνηση με το δεξί απέναντι από τον Κουέστα και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία.

Ο Άρης «απάντησε» στις χαμένες ευκαιρίες. Στο 9′, σε αντεπίθεση, ο Μπερτόγλιο «άνοιξε» δεξιά στον Μαντσίνι, ο οποίος πάτησε περιοχή από δεξιά και γύρισε προς το κέντρο της μεγάλης περιοχής. Εκεί, ο Σάσα πλάσαρε με το δεξί προ του Μπουχαλάκη και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Το παιχνίδι είχε ρυθμό, κάτι που ευνοούσε τον Άρη και όχι τον Ολυμπιακό, που είχε ως στόχο να ελέγξει το τέμπο. Οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν το πρώτο κόρνερ της αναμέτρησης στο 14′. Πέρασε ανεκμετάλλευτο. Στο 15′ ο Μπρούνο Γκάμα έκανε μία εκπληκτική κάθετη πάσα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο Μπερτόγλιο πετάχτηκε προς την πορεία της μπάλας, αλλά δεν κατάφερε να τη βρει στο ύψος του πέναλτι. Αν ερχόταν σε επαφή με την μπάλα, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για τον Κρίστινσον.

Ένα διαγώνιο σουτ του Σάσα στο 17′, από θέση μέσα δεξιά στη μεγάλη περιοχή. δεν ανησύχησε τον Κρίστινσον, καθώς η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Ο Μπερτόγλιο μετατοπίστηκε αριστερά και ο Μπρούνο Γκάμα σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Μάνο. Ήταν η πρώτη εσωτερική αλλαγή από τον Μάντζιο. Οι παίκτες του Μαρτίνς κυκλοφορούσαν την μπάλα και είχαν την εδαφική υπεροχή, αλλά οι γηπεδούχοι έβγαιναν πολύ γρήγορα στις αντεπιθέσεις με δύο και τρεις πάσες.

Ο Τιάγκο Σίλβα εκτελούσε όλες τις στατικές φάσεις για την ομάδα του. Είτε φάουλ είτε κόρνερ. Ο Πορτογάλος μέσος είχε ένα-δύο εύκολα «πουλήματα» της μπάλας στο ύψος της μεσαίας γραμμής και προς την άμυνα, χωρίς λόγο. Μετά το δυναμικό πρώτο δεκάλεπτο (κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον πρώτο προημιτελικό) και τις δύο πολύ καλές στιγμές, μία για κάθε ομάδα, οι δύο αντίπαλοι κινούνταν πιο προσεκτικά στον αγωνιστικό χώρο και δεν είχαν προκύψει αξιόλογες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. «Αθόρυβα», λοιπόν, είχαμε φτάσει στο ημίωρο. Ο ρυθμός μπορεί να είχε πέσει αισθητά, αλλά ήταν ένας αγώνας που σε κρατούσε σε αγωνία.

Ο Ραντζέλοβιτς ήταν ιδιαίτερα ορεξάτος από δεξιά και είχε ορισμένες ωραίες στιγμές, ντρίμπλες και ατομικές ενέργειες, ταλαιπωρώντας τους αντιπάλους του. Χρειαζόταν, όμως, να προσθέσει και ουσία. Ο Ολυμπιακός είχε την μπάλα στα πόδια των ποδοσφαιριστών του και οι Κίτρινοι έψαχναν μία καλή αντεπίθεση για να απειλήσουν. Στο 35′ ο Μασούρας έκανε κίνηση από αριστερά προς τη μεγάλη περιοχή, αλλά το γέμισμα του Μπουχαλάκη ήταν δυνατό και η μπάλα πέρασε άουτ. Αν έκανε εκεί το κοντρόλ ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία σοβαρή προϋπόθεση για γκολ.

Ο Μαντσίνι είχε περάσει αριστερά και ο Μπερτόγλιο δεξιά, με τον Μπρούνο Γκάμα σε επιτελικό ρόλο. Ο Μάντζιος προσπαθούσε να ανακατέψει την τράπουλα, αλλά ο σέντερ φορ της ομάδας του, ο Μάνος, ήταν ακίνδυνος επιθετικά. Ο Παπασταθόπουλος είχε για ένα ακόμα ματς κάποιες θετικές επεμβάσεις, δείχνοντας ότι ανεβαίνει αγωνιστικά ολοένα και περισσότερο μετά τη μεγάλη αγωνιστική απραξία που είχε. Το ζητούμενο είναι να βρει ρυθμό και αυτό γίνεται.

Στο 45′ ο Μασούρας επιχείρησε το γύρισμα από αριστερά, Ραντζέλοβιτς σούταρε με το δεξί στο δεύτερο δοκάρι και ο Κουέστα μπλόκαρε άνετα. Δεν είχε δύναμη το σουτ του Σέρβου. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ και με δύο καλές στιγμές, μία για κάθε ομάδα. Οι Πειραιώτες είχαν υπέρ τους την κατοχή μπάλας με ποσοστό 57% (43%-57%). Τα φάουλ ήταν 4-9 και οι τελικές προσπάθειες 2-2, χωρίς κάποια εξ αυτών στην εστία. Κάποιος ουδέτερος παρατηρητής που έβλεπε τον αγώνα, θα έλεγε ότι ο Ολυμπιακός κρατάει στα χέρια του την πρόκριση χωρίς να ιδρώσει, αλλά το αποτέλεσμα του αγώνα και η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου κρέμονταν σε μία κλωστή και το δεύτερο ημίχρονο είχε «πολύ ψωμί».

Ο Άρης ήταν στη σέντρα, στο δεύτερο ημίχρονο. Και στο 50′ κέρδισε ένα πέναλτι-«φάντασμα»… Ύστερα από ένα άσχημα εκτελεσμένο πλάγιο από τον Ανδρούτσο στα δεξιά και το ύψος της μεσαίας γραμμής, ο Άρης βγήκε στην αντεπίθεση. Ο Μαντσίνι πάσαρε στον Μπερτόγλιο, ο οποίος έπεσε στο έδαφος υπό την πίεση του Ανδρούτσου. Ο Γκεστράνιους υπέδειξε πέναλτι, ενώ η φάση εξετάστηκε από τον VAR. Ο Έλληνας μεσοαμυντικός δεν ανέτρεψε σε καμία περίπτωση τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό. Ένα απλό τζαρτζάρισμα ήταν. Δεν υπήρξε παράβαση ούτε χαμηλά στα πόδια ούτε ψηλά, καθώς η επαφή του Ανδρούτσου με τον Μπερτόγλιο στην πλάτη του Αργεντινού ήταν ανεπαίσθητη. Ύστερα από τρία λεπτά διαβουλεύσεων με τους VAR, ο Γκεστράνιους πήγε να δει ο ίδιος τη φάση στο μόνιτορ. Και επέμεινε στην απόφασή του, καταλογίζοντας το πέναλτι στο 53′. Ο Μπρούνο Γκάμα ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 1-0 στο 54′, στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Κρίστινσον, ο οποίος επέλεξε τη σωστή γωνία, αλλά έπεσε κάπως καθυστερημένα. Μία κάκιστη διαιτητική απόφαση και ένα ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Άρη.

Οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει αυτό που ήθελαν, σκοράροντας με ένα πέναλτι-«κωμωδία». Ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεπεράσει το «σοκ» και να κυνηγήσει γκολ. Ο Μαρτίνς προχώρησε σε τριπλή αλλαγή στο 66′ με τους Εμβιλά, Φορτούνη και Μπρούμα να αντικαθιστούν τους Τιάγκο Σίλβα, Ραντζέλοβιτς και Μασούρα αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός συνήλθε κάπως μετά το 60′, όντας σοκαρισμένος από την τραβηγμένη από τα μαλλιά απόφαση του Φινλανδού διαιτητή.

Στο 68′ ο Μπρούνο πήρε τη θέση του Μπερτόγλιο. Ο Ολυμπιακός είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τα ηνία και πίεζε. Ο Άρης έπαιζε το παιχνίδι του με μαζική άμυνα και το βάρος στις αντεπιθέσεις. Στο 70′ ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Κάιπερς δεν βρήκε καλά την μπάλα με το κεφάλι, ο Σωκράτης πήρε νέα κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Μάντζιος έκανε διπλή αλλαγή στο 75′. Ο Κάτσε πήρε τη θέση του Μάνου και ο Σαντέ Σίλβα του Μαντσίνι. Διπλή αλλαγή και από τον Μαρτίνς. Στο 76′ ο Ελ Αραμπί αντικατέστησε τον Κάιπερς και ο Καμαρά τον Μπα στο 77′. Ο Εμβιλά γύρισε σε θέση στόπερ, η διάταξη 4-4-2 παρέμεινε. Ο καθαρός αγωνιστικός χώρος μετά το 1-0 ήταν λίγος. Πολλές οι διακοπές και λόγω των αλλαγών, αλλά και των καθυστερήσεων των γηπεδούχων.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, είχε να αντιμετωπίσει και το χρόνο. Η κατοχή μπάλας ήταν συντριπτική. Στο 83′ ο Χολέμπας σέντραρε από αριστερά, ο Ανδρούτσος πετάχτηκε στην πλάτη του Σούντγκρεν, αλλά βρήκε άσχημα την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι και η προβολή του πέρασε ψηλά άουτ. Η πίεση των Ερυθρόλευκων ήταν ασφυκτική. Στο 86′ ο Μπεναλουάν αντικατέστησε τον Μπρούνο Γκάμα, με τον Μάντζιο να βάζει τρίτο στόπερ στο ματς.

Φουλ άμυνα για τον Άρη, αλλά στο 87′ ο Ανδρέας Μπουχαλάκης έκανε το «ριφιφί» του αιώνα! Ο Κουέστα υπέπεσε σε τραγικό λάθος, αφήνοντας την μπάλα στα πόδια του για να γεμίσει, δεν είδε τον Μπουχαλάκη που ήρθε από πίσω και έκλεψε την μπάλα, με τον Έλληνα χαφ να σκοράρει με το αριστερό σε κενή εστία, στη δεύτερη επαφή του. Αρχικά, κοντρόλαρε και στη συνέχεια πλάσαρε εύστοχα! Ο Μπουχαλάκης ισοφάρισε σε 1-1 στο 87′, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στα έξι λεπτά των καθυστερήσεων, δεν άλλαξε το παραμικρό και ο Θρύλος παραμένει στη διεκδίκηση και των τριών στόχων του. To ματς ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να έχει 6 τελικές προσπάθειες και τον Άρη τρεις, ενώ η κατοχή μπάλας ήταν 45%-55%.

Μπουχαλάκης

ΑΡΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Γήπεδο: «Κλεάνθης Βικελίδης»

ΓΚΟΛ: 54′ Μπρούνο Γκάμα / 87′ Μπουχαλάκης

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)
Βοηθοί: Ηλίας Αλεξέας (ΕΠΣ Μεσσηνίας), Ράινχαρντ Μπούξμπαουμ (ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής)
Τέταρτος: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)
Διαιτητής VAR: Πάβελ Γκιλ (Πολωνία)
Διαιτητής AVAR: Κωνσταντίνος Καλαμπόκης (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας)

Κίτρινες κάρτες: 71′ Τζέγκο, 90’+4′ Σούντγκρεν / 62′ Τιάγκο Σίλβα, 89′ Κρίστινσον, 90′ Ελ Αραμπί

Άρης (Μάντζιος): Κουέστα, Σάκιτς, Ροζ, Δεληζήσης, Σούντγκρεν, Τζέγκο, Σάσα, Μαντσίνι (75′ Σαντέ Σίλβα), Μπερτόγλιο (68′ Μπρούνο), Μπρούνο Γκάμα (86′ Μπεναλουάν), Μάνος (75′ Κάτσε).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Κρίστινσον, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μπα (77′ Καμαρά), Χολέμπας, Μπουχαλάκης, Τιάγκο Σίλβα (66′ Εμβιλά), Ραντζέλοβιτς (66′ Φορτούνης), Μασούρας (66′ Μπρούμα), Κάιπερς (76′ Ελ Αραμπί), Χασάν.

https://athlosnews.gr/olympiakos-aris-2-1-ta-matia-toy-14-sti-revans/

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς