16.9 C
Athens

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Οσάκα της Ιαπωνίας με τρεις νεκρούς

Ανάμεσα στα θύματα ένα κοριτσάκι εννέα ετών • Πάνω από 200 οι τραυματίες • Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» το πρωί της Δευτέρας σε ώρα αιχμής

Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησε» στις 8 το πρωί της Δευτέρας (2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) την πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρία άτομα -ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι εννέα ετών- και να τραυματιστούν περισσότερα από 200.

Το φυσικό φαινόμενο βρήκε την πόλη σε ώρα υψηλής αιχμής, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να παραλύσουν τα πάντα. Σπίτια κατέρρευσαν, τμήματα του οδοστρώματος υποχώρησαν, τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στους αυτοκινητόδρομους άρχισαν να «χοροπηδούν», ενώ τα αντικείμενα έπεφταν από τα ράφια των καταστημάτων.

Τα δύο από τα θύματα, το 9χρονο κοριτσάκι που ονομαζόταν Ρίνα Μιγιάκε, και ο 80χρονος Μινόρου Γιασουί, σκοτώθηκαν όταν έπεσαν πάνω τους συντρίμμια από τοίχους. Ενας δεύτερος άνδρας, ο Μοτοτσίκα Γκοτό, 85 ετών, σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω του η βιβλιοθήκη του σπιτιού του.

Ο τοίχος που έπεσε καταπλακώνοντας το άτυχο 9χρονο κοριτσάκι

Πάνω από 170.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό τόσο στην επαρχία της Οσάκα όσο και στην γειτονική Χιογκό.

Αν και το μέγεθος του σεισμού δεν θεωρείται ασυνήθιστο για την περιοχή, ούτε και καταστροφικό για τις υποδομές της Ιαπωνίας, εντούτοις δημιούργησε τεράστια προβλήματα, επειδή το εστιακό βάθος του ήταν μόλις 13 χιλιόμετρα.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για ισχυρούς μετασεισμούς και καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να μένουν μακριά από επικίνδυνα μέρη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς