15 C
Athens

Φήμες περί ανάκλησης του Ελληνα πρεσβευτή στη Μόσχα

Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών ότι ανακαλείται ο Ανδρέας Φρυγανάς

Μέσα στο κλίμα έντασης στις σχέσεις Αθήνα-Μόσχα, έντονη είναι τις τελευταίες ώρες η φημολογία περί μετάθεσης (ανάκλησης) του Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, μετά από απόφαση του Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στον κ. Φρυγανά ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι πρέπει να επιστρέψει στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος λυπημένος αλλά ψύχραιμος αποχαιρέτισε τους διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας, όπως αναφέρεται.

Ο Ανδρέας Φρυγανάς υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Η θητεία του πρεσβευτή διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια, σε κανονικές συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ανδρέας Φρυγανάς δεν είχε ζητήσει την πρόωρη επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μετάθεσή του στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Με το γεγονός αυτό αλλά και το στοιχείο ότι ο επαναπατρισμός του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’ Ανδρέα Φρυγανά με μετάθεση είναι πρόωρη, ως δεδομένα, προκύπτουν δύο πιθανές ερμηνείες:

  1. Είτε με την ξαφνική μετακίνηση του Ελληνα πρεσβευτή στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να «φορτώσει» μέρος της ευθύνης για την ελληνορωσική κρίση στον Ανδρέα Φρυγανά, δεδομένου ότι κάποιοι θα θεωρήσουν ότι η μετάθεσή του είναι κάποιο είδος «τιμωρίας» για πιθανές πλημμελείς ενέργειες ή λάθος χειρισμούς,
  2. Είτε ο Νίκος Κοτζιάς σχεδιάζει να αφήσει χηρεύουσα τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για κάποιο διάστημα, με προφανή σκοπό να υποβαθμίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις και να ασκήσει πίεση στη ρωσική κυβέρνηση.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τίθεται θέμα ανάκλησης του πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά από τη Μόσχα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς