26.1 C
Athens

Ολυμπιακός – Άρης 1-1: Όλα στραβά κι ανάποδα

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Φορτούνη στο 40' και ο Μήτρογλου έδωσε τον βαθμό της ισοπαλίας στον Άρη με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 83' - Τραυματίες αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο οι Βρουσάι και Παπασταθόπουλος

Πρώτη εντός έδρας βαθμολογική απώλεια, την τρέχουσα σεζόν στο Πρωτάθλημα, για τον Ολυμπιακό, που ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον Άρη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Super League. Για δεύτερο διαδοχικό ματς Πρωταθλήματος, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν κερδίζει, έχοντας μία ήττα από τον Παναθηναϊκό (14/2, 2-1) και την αποψινή ισοπαλία με τον Άρη.

Οι Πρωταθλητές και Κυπελλούχοι Ελλάδας έπειτα από 11 νίκες σε ισάριθμα ματς εντός έδρας, υπέστησαν την πρώτη γκέλα στο γήπεδό τους και η διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες τους μειώθηκε, καθώς ο ΠΑΟΚ βρίσκεται, πλέον, στη 2η θέση και τους 46 βαθμούς έναντι 58 των νταμπλούχων. Παράλληλα, οι Ερυθρόλευκοι είδαν, στο πρώτο ημίχρονο, τους Μάριο Βρουσάι και Σωκράτη Παπασταθόπουλο να αποχωρούν τραυματίες.

Ο Βρουσάι αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αριστερό γόνατο και υπάρχουν φόβοι για ζημιά στον πρόσθιο χιαστό. Η πρώτη ενημέρωση από τον Ολυμπιακό κάνει λόγο για κάκωση στο αριστερό γόνατο και συγκεκριμένα στον έσω πλάγιο σύνδεσμο και πιθανή διάταση του πρόσθιου χιαστού. Από την πλευρά του, ο Παπασταθόπουλος έχει κάκωση στον δεξιό ώμο και κάκωση στην κάτω γνάθο.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Κώστα Φορτούνη στο 40′, αλλά αποσυντονίστηκε από τη συσσωρευμένη ατυχία και τις δύο αναγκαστικές αλλαγές. Ο Άρης ανέβασε την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο και βρήκε το τέρμα της ισοφάρισης στο 83′ χάρη στο πρώτο γκολ του Κώστα Μήτρογλου με την κίτρινη φανέλα. Ο Έλληνας επιθετικός σκόραρε ως αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, στην 4η συμμετοχή του με τους Θεσσαλονικείς.

Παπασταθόπουλος

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και 7 νέα πρόσωπα στην εντεκάδα σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Αϊντχόφεν για τη φάση των «32» του Europa League (18/2, 4-2). Μόνο οι Σα, Παπασταθόπουλος, Μπουχαλάκης και Καμαρά διατήρησαν τη θέση τους στο βασικό σχήμα. Παράλληλα, ο προπονητής των Ερυθρόλευκων χρησιμοποίησε 7 Έλληνες ποδοσφαιριστές από την αρχή του αγώνα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν!

Ο Σα υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Σεμέδο και Χολέμπας. Οι Μπουχαλάκης και Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Μασούρας κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Βρουσάι την αριστερή. Ο Φορτούνης είχε επιτελικό ρόλο και αγωνίστηκε πίσω από τον Χασάν, ο οποίος ηγήθηκε της επίθεσης. Ο Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 23 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον, Ντρέγκερ και Ραντζέλοβιτς από την τελική 20άδα. Ωστόσο, στην προθέρμανση, ο Μπρούμα αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο δεξί πόδι (και συγκεκριμένα το γαστροκνήμιο) και έμεινε προληπτικά εκτός 20άδας, με τον Ραντζέλοβιτς να παίρνει τη θέση του.

Ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1. Στο τέρμα βρέθηκε ο Κουέστα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σούντγκρεν, Ροζ, Δεληζήσης και Σάκιτς. Οι Τζέγκο και Σάσα ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τον Ματέο Γκαρσία δεξιά, τον Σαντέ Σίλβα αριστερά στη μεσοεπιθετική τριάδα και τον Μπερτόγλιο σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μάνο.

Ισορροπημένο ήταν το ξεκίνημα στην αναμέτρηση. Καμία σχέση με την «τρελή» εκκίνηση στον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου (10/2, 2-1), στο ίδιο γήπεδο, όταν το σκορ ήταν 1-1 στο 4′ και 2-1 στο 14′. Ο Ολυμπιακός είχε την πρώτη υποψία ευκαιρίας. Στο 9′ ο Μπουχαλάκης γέμισε αριστοτεχνικά προς την περιοχή, ο Χασάν κινήθηκε στην πλάτη του Ροζ και «έσπασε» την μπάλα προς το σημείο του πέναλτι και τον επερχόμενο Μασούρα, αλλά ο Ροζ είχε προλάβει να γυρίσει και να απομακρύνει την μπάλα και μαζί τον κίνδυνο για την ομάδα του. Ο Φορτούνης είχε το πρώτο σουτ στον αγώνα, στο ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Τζέγκο και κατέληξε άουτ στο 10′. Ήταν μία ωραία ομαδική συνεργασία, που είχε αρχίσει από τον Βρουσάι και ενεπλάκησαν, επίσης, οι Ανδρούτσος και Μπουχαλάκης.

Στο 14′ ο Σεμέδο ανέτρεψε τον Μπερτόγλιο ελάχιστα έξω από τη μεγάλη περιοχή και ο Άρης κέρδισε ένα φάουλ σε εξαιρετικό σημείο. Ο Ματέο Γκαρσία ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο τείχος. Οι φιλοξενούμενοι έψαχναν ακόμα την πρώτη τελική προσπάθειά τους στο παιχνίδι.

Στο 16′ διαδραματίστηκε μία παράξενη φάση. Ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Σεμέδο πήδηξε για την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ο Κουέστα παραλίγο να βάλει ένα απίθανο αυτογκόλ. Ο Ισπανός τερματοφύλακας προσπάθησε να απομακρύνει με τη δεξιά γροθιά και η μπάλα πήρε ανάποδα φάλτσα, με αποτέλεσμα να περάσει δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο 18′ το ποσοστό κατοχής της μπάλας ήταν 60%-40% υπέρ των γηπεδούχων.

Στο 20′ ο Σάκιτς πάτησε με το αριστερό πόδι το δεξί πόδι του Βρουσάι, εντός μεγάλης περιοχής, αλλά ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού έπεσε εύκολα στο χορτάρι και ο Σιδηρόπουλος έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Κλασική ευκαιρία δεν υπήρχε ακόμα στην αναμέτρηση του Καραϊσκάκης. Οι παίκτες του Μαρτίνς είχαν την απόλυτη εδαφική υπεροχή, αλλά οι ποδοσφαιριστές του Μάντζιου ήταν επικίνδυνοι στη μετάβαση του παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση.

Ο Βρουσάι τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο, σε μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Σάκιτς (στο 24′), στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Άτυχος στάθηκε ο Μάριος, ο οποίος αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο στο 26′ και αντικαταστάθηκε από τον Βαλμπουενά στο 29′. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 28′ ο Σα ένιωσε ενοχλήσεις χαμηλά, στην αριστερή ποδοκνημική! Στον αστράγαλο, συγκεκριμένα. Απίστευτα πράγματα στο φαληρικό γήπεδο. Τελικά, ο Πορτογάλος τερματοφύλακας συνέχισε κανονικά.

Βρουσάι

Το πρώτο σουτ του Άρη στο ματς καταγράφηκε στο 29′, με τον Σα να μπλοκάρει το μακρινό χτύπημα του Μπερτόγλιο. Έπειτα από φάση διαρκείας, η μπάλα στρώθηκε στον Σούντγκρεν, ο οποίος επιχείρησε αριστερό σουτ από μακρινή απόσταση και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι στο 32′. Ήταν ένα επικίνδυνο σουτ για την εστία των Πειραιωτών, που δεν είχαν ένταση, ταχύτητα και ενέργεια στο παιχνίδι τους.

Στο 37′ ο Ολυμπιακός είχε δύο πολύ καλές στιγμές. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Μπουχαλάκης δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με την μπάλα, αν και πετάχτηκε στην πορεία της. Η μπάλα έσκασε μπροστά στον Κουέστα, ο οποίος με το αριστερό χέρι έδιωξε σε κόρνερ. Ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση του κόρνερ από δεξιά, ο Χασάν έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ο Άρης, όμως, ήταν η ομάδα που είχε την καλύτερη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο. Ο Σάκιτς «έβγαλε» τον Μπερτόγλιο στην πλάτη της άμυνας και συγκεκριμένα του Χολέμπας. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός μπήκε στην περιοχή από δεξιά και γύρισε την μπάλα προς το πρώτο δοκάρι. Εκεί, ο Μάνος πλάσαρε αδύναμα με το δεξί και ο Σα μπλόκαρε.

Το παιχνίδι απέκτησε ρυθμό μετά το 30′ και ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 40′! Ο Μπουχαλάκης πάσαρε στον Βαλμπουενά, ο οποίος με εκπληκτικό τακουνάκι πάσαρε στον Χολέμπας, που είχε χώρο για να βγάλει μία αξιόλογη σέντρα από αριστερά. Ο ομογενής αριστερός μπακ κοντρόλαρε με το δεξί και σέντραρε με το αριστερό προς το δεύτερο δοκάρι. Εκεί, ο Μασούρας κοντρόλαρε με το δεξί και πλάσαρε γωνιακά με το ίδιο πόδι, με τον Κούεστα να κάνει την έξοδο και να απομακρύνει. Η μπάλα, όμως, έφτασε στον Ανδρούτσο, ο οποίος την έστρωσε στον επερχόμενο Φορτούνη, που έπιασε ένα εκπληκτικό δεξί σουτ πάνω στην κίνηση, στέλνοντας την μπάλα στον «ουρανό» των διχτύων! Εκπληκτικό γκολ από τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, ο οποίος έφτασε τα 5 τέρματα στη φετινή Super League, έχοντας και 10 ασίστ σε 21 συμμετοχές. Φοβερή έμπνευση από τον Ανδρούτσο, ο οποίος προτίμησε να μη σουτάρει και να «κόψει» την μπάλα στον συμπαίκτη του, που βρισκόταν σε καλύτερη θέση για να απειλήσει.

Φορτούνης

Στο 44′ ο Άρης έχασε τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσει, σε μία φάση που τραυματίστηκε ο Παπασταθόπουλος και δεν κατάφερε να συνεχίσει το ματς. Ο Μπερτόγλιο εκτέλεσε φάουλ, ο Σα (για τρίτο διαδοχικό ματς ήταν εκτός τόπου και χρόνου) έκανε άστοχη έξοδο και δεν συνεννοήθηκε σωστά με τον Σεμέδο, ο οποίος έδιωξε με κεφαλιά και η μπάλα πήρε κατεύθυνση προς την εστία. Εκεί, ο Σωκράτης έσωσε ένα σίγουρο γκολ, απομακρύνοντας την μπάλα με το κεφάλι, αλλά ο Σεμέδο, στην προσπάθειά του για να διώξει την μπάλα, χτύπησε τον συμπαίκτη του με το πόδι στο κεφάλι. Στην επαναφορά της μπάλας, ο Σάκιτς έκανε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Ωστόσο, ο αγώνας διακόπηκε στη συνέχεια.

Έξι ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων λόγω των τριών διακοπών για θέματα τραυματισμών. Ο Σωκράτης ήταν ζαλισμένος, ενώ μάτωσε στο πιγούνι και σηκώθηκε από το χορτάρι στο 45’+2′, ενώ μπήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο, στο 45’+4′. Ο Σα λίγο έλειψε να κάνει μία ακόμα γκέλα στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά τελικά δεν έχασε την μπάλα. Ο Σωκράτης δεν κατάφερε να συνεχίσει και στο 45’+5′ έπεσε ξανά στο έδαφος, πιάνοντας τον δεξιό του ώμο. Ο Παπασταθόπουλος εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο στο 45’+7′, αλλά δεν αντικαταστάθηκε άμεσα προκειμένου να μη χαθεί μία διακοπή για αλλαγή, καθώς ο κανονισμός αναφέρει πως οι πέντε αλλαγές πρέπει να γίνονται σε τρεις ξεχωριστές διακοπές. Ρίσκο, που έπρεπε να παρθεί, με τους γηπεδούχους να «βγάζουν» το ημίχρονο με 10 ποδοσφαιριστές. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 45’+10′, με τον Ολυμπιακό να προηγείται του Άρη με 1-0, έχοντας υπέρ του την κατοχή μπάλας (64%-36%) και περισσότερες τελικές προσπάθειες (7 έναντι 5).

Παπασταθόπουλος

Ο Ρέαμπτσιουκ αντικατέστησε τον Παπασταθόπουλο με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Σε ένα ημίχρονο, ο Ολυμπιακός είδε δύο ποδοσφαιριστές του (Βρουσάι και Παπασταθόπουλο) να αποχωρούν τραυματίες από τον αγωνιστικό χώρο. Απίστευτη ατυχία, στο πιο κρίσιμο κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου. Ο Μολδαβός έπαιξε στη φυσιολογική του θέση, αυτή του αριστερού μπακ, με τον Χολέμπας να μετατοπίζεται στο κέντρο της άμυνας και να αγωνίζεται ως αριστερός κεντρικός αμυντικός. Στο 52′ ο Σα μπλόκαρε το σουτ του Σάσα εκτός περιοχής.

Οι Ερυθρόλευκοι έμοιαζαν σοκαρισμένοι στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους από τη μαζεμένη ατυχία. Στο 58′ ο Μάντζιος έκανε διπλή αλλαγή. Ο Μπρούνο πήρε τη θέση του Σαντέ Σίλβα και ο Μαντσίνι του Ματέο Γκαρσία. Δύο αλλαγές έκανε και ο Μαρτίνς. Στο 59′ ο Τιάγκο Σίλβα αντικατέστησε τον Φορτούνη και ο Ραντζέλοβιτς τον Μασούρα.

Οι Θεσσαλονικείς έφτασαν κοντά στην ισοφάριση. Στο 63′ ο Σάκιτς σέντραρε από δεξιά, η μπάλα πέρασε από όλους και τον Ανδρούτσο, που ήταν τελευταίος. Η μπάλα στρώθηκε στον Μπρούνο, ο οποίος κοντρόλαρε και σούταρε με το δεξί από θέση μέσα αριστερά στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Ανδρούτσος έβαλε την κόντρα και έσωσε την ομάδα του. Η μπάλα είχε κατεύθυνση προς την εστία.

Ο Μήτρογλου πήρε θέση στην εντεκάδα της ομάδας του, αντικαθιστώντας τον Μάνο στο 66′. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καθαρή ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 69′ ο Βαλμπουενά εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ από αριστερά και ο Κουέστα έδιωξε σε κόρνερ. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός εκτέλεσε το κόρνερ από δεξιά, ο Χασάν έπιασε την κεφαλιά στην… καρδιά της αντίπαλης άμυνας, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Το ματς ήταν οριακό και «κρεμόταν» σε μία κλωστή.

Στο 76′ ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε τον Εμβιλά, ο οποίος πήρε τη θέση του Καμαρά. Χρειαζόταν η εμπειρία και η ηγετική φυσιογνωμία του Γάλλου μέσου, ενώ ο Μαντί είχε και κίτρινη κάρτα, δείχνοντας κουρασμένος στα τελευταία λεπτά της συμμετοχής του. Στο 78′ ο Βαλμπουενά είχε μία ακόμα καλή προσπάθεια από στατική φάση, εκτελώντας φάουλ από αριστερά. Ο Χολέμπας έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ο Άρης κέρδισε πέναλτι στο 80′ και ισοφάρισε σε 1-1 με τον Μήτρογλου στο 83′. Ο Έλληνας επιθετικός εκτέλεσε εύστοχα με το αριστερό, ξεγελώντας τον Σα, ο οποίος έπεσε δεξιά η μπάλα κατέληξε στην αριστερή γωνία της εστίας του. Ο σέντερ φορ του Άρη δεν πανηγύρισε το γκολ που σημείωσε. Η παράβαση ήταν ξεκάθαρη. Σε βαθιά μπαλιά από την άμυνα και τον Ροζ, ο Ρέαμπτσιουκ έχασε την μπάλα και τον Μπρούνο, ο οποίος σέντραρε ανενόχλητος και ψηλοκρεμαστά από δεξιά. Ο Μαντσίνι κινήθηκε στην πλάτη του Ανδρούτσου και είδε την μπάλα να σκάει μπροστά του, αλλά πρόλαβε να την… τσιμπήσει με το αριστερό και ο Σα τον ανέτρεψε, βγαίνοντας άγαρμπα από την εστία του και χτυπώντας με το αριστερό πόδι στον αριστερό προσαγωγό τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας καθυστέρησε να βγει και θα μπορούσε να κινηθεί πιο αποφασιστικά και να «καθαρίσει» τη φάση.

Στο 90′ ο Τιάγκο Σίλβα κέρδισε την κόντρα και σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά το χτύπημα δεν ήταν καλό και η μπάλα πέρασε άουτ. Έξι ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Ο Ολυμπιακός πίεσε για το νικητήριο γκολ χωρίς αντίκρισμα, ενώ και οι φιλοξενούμενοι βρήκαν χώρους στις αντεπιθέσεις, χωρίς να τους εκμεταλλευτούν. Το τελικό 1-1 σηματοδοτεί την πρώτη απώλεια βαθμών του Θρύλου στο Καραϊσκάκης για τη φετινή σεζόν στο Πρωτάθλημα ύστερα από 11 σερί νίκες (11-1-0).

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα, πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης, πατώντας ΕΔΩ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 1-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 40′ Φορτούνης / 83′ πέν. Μήτρογλου

Διαιτητής: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (ΕΠΣ Δωδεκανήσου)
Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Βασίλειος Νικολακάκης (ΕΠΣ Λασιθίου)
Τέταρτος: Δημήτριος Μαλούτας (ΕΠΣ Ημαθίας)
Διαιτητής VAR: Αλεχάντρο Ερνάντεθ (Ισπανία)
Διαιτητής AVAR: Χρυσούλα Κουρομπύλια (ΕΠΣ Δυτικής Αττικής)

Κίτρινες κάρτες: 43′ Φορτούνης, 51′ Καμαρά, 79′ Σεμέδο, 80′ Σα, 90’+6′ Ραντζέλοβιτς / 45’+3′ Τζέγκο, 56′ Σαντέ Σίλβα, 85′ Μήτρογλου

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος (46′ Ρέαμπτσιουκ), Σεμέδο, Χολέμπας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (76′ Εμβιλά), Βρουσάι (29′ Βαλμπουενά), Φορτούνης (59′ Τιάγκο Σίλβα), Μασούρας (59′ Ραντζέλοβιτς), Χασάν.

Άρης (Μάντζιος): Κουέστα, Σάκιτς, Ροζ, Δεληζήσης, Σούντγκρεν, Τζέγκο, Σάσα, Ματέο Γκαρσία (58′ Μαντσίνι), Μπερτόγλιο (84′ Κάτσε), Σαντέ Σίλβα (58′ Μπρούνο), Μάνος (66′ Μήτρογλου).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς